ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 1, 2017

Амбицията ни е да продължим участието си в инфраструктурни проекти

Разговор с г-н Ангел Сергиев, Управител и собственик на Хидроинжект

Амбицията ни е да продължим участието си в инфраструктурни проекти

Г-н Сергиев, как се развива Хидро-инжект към днешна дата?
Фирма Хидроинжект се развива като компания, която изпълнява разнообразен спектър от строително монтажни работи – изпълнява депа за отпадъци, закриване и рекултивация на депа, инжекционни завеси, ВиК работи, обекти свързани с подобряване на енергийната ефективност на сгради, пречиствателни станции, укрепване на изкопи с шлицови стени, пилоти, анкери и торкрет и много други. Текущата ни работа обхваща изпълнение на пилоти по автомагистрала Струма 3.3. Завършихме укрепването на две метростанции от Проект за разширение на метрото в София, трета метролиния; Първи етап - от км. 4+950 до км.11+966,34“.

Работите по някои ключови пътни проекти, какво бихте споделили за участието Ви?
Фирмата е участвала и участва в изграждането на стоманобетонни пилоти на АМ Струма – Лот 2 и Лот 3.3, Северната скоростна тангента, Западна дъга и доизграждане на път ІІ-18 при Казичене от км.п32+240 ÷ 32+680 дясно платно, а за софийския метрополитен шлицови стени с дебелина 0,80m, изпълнени с инвентарен метален кофраж и waterstop ленти.

Участвате и в изграждането на столичното метро. По кои участъци работите и какво изпълнявате?
Както казах, изпълнихме укрепването на две метростанции от първия етап на проекта за разширение на метрото – трета метролиния. Обикновено изпълнението на укрепващите съоръжение – шлицови стени, анкери и пилоти, е първата работа при изграждането на трасето на метрото. За това в момента не работим по него, но очакваме да ни поканят да вземем участие в изпълнението на специализираните дейности по новото трасе – от входна шахта до МС 18, представляваща крайната точка от третия диаметър в западна посока.

Споделете повече за оборудването, на което разчитате в реализацията на проектите.
За реализацията на обекти за укрепване на изкопи разполагаме с разнообразен набор от машини – шлицови машини, пилотни машини, анкерни машини и торкретни машини. Фирмата притежава четири броя шлицови машини, с които могат да се изпълняват шлицови стени с дебелина от 0,40m, 0,50m, 0,60m и 0,80m и дълбочина от 28,00 ÷ 33,00m. С тях сме изпълнили и изпълняваме ограждащи шлицови стени, както по втория, така и по третия диаметър на софийското метро. Фирмата притежава и инвентарен метален кофраж за изпълнение с waterstop ленти между отделните кампади, с което се постига водонепропускливост на изградената стена. Този метод за хидроизолирането на фугите между отделните шлицови стени за първи път е въведен от фирма Хидроинжект в България, с което се постига максимален ефект за предотвратяване на течове.

Пилотните машини, с които фирмата разполага, дават възможност да се изпълняват стоманобетонни пилоти с дълбочини от 12,00m ÷ 35,00m и диаметри от ф350mm ÷ 1500mm, като в зависимост от геологията се използват или не обсадни тръби. За доказване качеството на изпълнените пилоти, фирмата разполага с тестово оборудване за изпитване на натоварване до 1000т. В момента изпълняваме пилоти ф1500mm и дълбочини от 23,00m ÷ 29,00m при река Санданска Бистрица от автомагистра Струма лот 3.3.

С какви амбиции и очаквания за развитието Ви стартирахте годината?
Годината стартирахме с договор за изпълнение на укрепване на строителен изкоп на бъдещия хотел Хаят, както и с договори за изпълнение на шлицови стени и пилоти на други по-малки обекта. Участваме и в доста обществени поръчки, резултатите от които все още са неизвестни. Амбициите и очакванията на ръководството на фирма Хидроинжект са да продължава да участва в изпълнението на инфраструктурни обекти – както от пътната инфраструктура, така и от софийския метрополитен. Имаме квалифициран персонал и оборудване, с което да отговорим на изискванията на възложителите, като предложим качествени и прецизно изпълнени СМР.