СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Усъвършенстваме работата си по инженерингова разработка на комплексни проекти

Разговор с Мария Миленкова, Управител на ОБО Беттерманн България

Усъвършенстваме работата си по инженерингова разработка на комплексни проекти

Г-жо Миленкова, ОБО Беттерманн е компания, която активно работи за своето развитие. Какво бихте споделили за развитието на компанията към днешна дата?
Всички сериозни фирми на пазара работят усилено за своето развитие. Това е продиктувано от все по-високите изисквания и динамичната конкурентна среда. Ние не можем да си позволим да бъдем изключение, тъй като залогът за нас е твърде висок. Зад нас стоят много клиенти и партньори, които не биха ни позволили инерция и застой. Полагаме много усилия да бъдем на очакваното ниво – в общуването, в обслужването, в качеството на всичко, което правим заедно. Развиваме успешно базата ни в Пловдив и, наред с тази във Варна, тя се превърна в още една точка, която ни доближава до нашите партньори. Усъвършенстваме работата си по инженерингова разработка на комплексни проекти, така че да можем да предложим на клиентите ни пълен сервиз в нашата област при изпълнението и на най-сложните проекти. Актуализираме регулярно нашия онлайн-магазин, който наред с търговската си функция се оценява като източник на изключително полезна техническа информация. Имаме прекрасен офис, който ни дава възможност да организираме обучения, семинари, срещи. Партньорите ни са винаги добре дошли! И те така и се чувстват! Като обобщение отчитаме, че усилията ни дават своя резултат – участваме в значителна степен в почти всички престижни проекти, които се изграждат в България и се чувстваме равностойни партньори на нашите клиенти

Споменахте за участието Ви в престижни проекти. В тази връзка, какви са изискванията на инвеститорите и проектантите по отношение на инсталациите в новоизграждащите се обекти?
Във всички обекти – промишлени и граждански, основното изискване е едно: високо качество на използваните материали и съответствие с последните международни стандарти. Наред с това обаче все повече се акцентира върху отделни качества: отсъствие на вредни химикали в използваните суровини, гарантирана дълготрайност и надеждност на използваните системи, лесна ремонтопригодност и удобство при експлоатацията им. В определена степен навлизането на чуждестранните инвеститори и застрахователи у нас повиши изискванията към поведението на инсталациите в случай на пожар, респективно ефективни сертифицирани мерки за обезопасяването им. Темата е изключително актуална в целия Европейски съюз и по нея се работи усилено на всички експертни нива.

Друго такова направление е защитата на сгради и съоръжения от мълнии. Фактът, че едни от най-добрите експерти в Европа по тези теми са продуктови инженери при ОБО Беттерманн ни дава увереност да провеждаме специализирани обучения и семинари, които се радват на изключителен интерес от страна на нашите клиенти – проектанти, инсталатори.

Допълнително към изискванията на инвеститорите и проектантите задължително трябва да отчетем изискванията на инсталаторите – бърз и лесен монтаж, безопасност при работата, перфектен логистичен сервиз, експертна подкрепа в хода на работата

Представете някои иновативни продукти и системни решения от гамата Ви.
Продуктовата гама на фирмата е голяма и се разширява постоянно. Затова предпочитам да наблегна по-скоро на някои от посоките на развитие на ОБО Беттерманн. Традиционно фирмата залага, както икономически, така и екологични и социални цели.

С оптимизация на производствените си процеси ОБО Беттерманн успя да постигне икономия на енергия и намаляване на вредни емисии при производство, чийто еквивалент се приравнява на 88 560 засадени дръвчета върху площ от 310 футболни игрища. Това беше постигнато и с намаляване на влаганите материали в продуктите с технологията „Duo-plus“, както и с въвеждането на нови производствени технологии, като например икономисващото 35% енергия заваряване. Наред с това беше сменена суровината за производство на материалите от продуктовата група “VBS-Свързващи и укрепващи системи“ с такава, която е от възобновяеми материали, а в случая това са пластмаси на базата, например на целулоза или биополиамид. Качествата остават непроменени, а стойността на екологичния аспект се повишава значително. Това е т.нар. линия „OBO Green”, която вече успешно се развива и при елементи за мълниезащита. Затова и вече можем да кажем накратко – продукти от материали с природен произход за защита от явления с природен произход.

Върху какво се фокусирате, предвид пазарните тенденции?
Основна цел в работата ни е усъвършенстването. То се отнася както до компетентността и отговорността на всички колеги във фирмата ни, така и до разбирането и професионалната култура на всички партньори и участници в един инвестиционен проект. Ние имаме предимството, че зад нас стои един от водещите производители на системни решения, символ на качество, надеждност и високо ниво. За нас остава задачата да поддържаме това ниво в нашата работа. В последните години са налице ясни изисквания относно качеството на влаганите материали, коректността при обслужването и общуването. Важното е всеки да разчита безрезервно на другия – това са партньорските отношения, които вероятно излизат извън сферата на чистата търговия, но неминуемо водят до успех. В този аспект ние поемаме изключително сериозно нашата част от отговорността и което е не по-малко важно – клиентите ни го оценяват. Този стимул е незаменим!

Споделете планове относно развитието Ви занапред?
За момента нямаме виждане за коренна промяна. Оставаме все така близо до нашите партньори: продължаваме с обученията за различни екипи – проектанти, инсталаторски фирми. Колегите от фирмата са винаги на разположение и откликват светкавично на всякакви въпроси и казуси. Изработваме детайлни решения, които гарантирано работят по най-добрия начин. Стараем се да оптимизираме непрекъснато логистиката, да бъдем винаги навреме с правилното решение. И не на последно място: гъвкавост и креативност на всеки етап – от оформяне на концептуалното решение през изготвяне на подробната спецификация до доставката на материалите и пълното завършване на монтажните дейности. Ние винаги сме на разположение!

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини