СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IV, брой 2, март 2007

Отопление и вентилация на гаражи

Отопление и вентилация на гаражи

Колкото по-голямо е помещението, толкова по-трудно е поддържането на оптимален микроклимат в него. Още по-затруднено е регулирането на температурата през зимата и лятото, ако експлоатацията на обекта изисква често и продължително отваряне на входове и изходи. Всичко това важи в пълна сила за гаражите, където трябва да се обърне и специално внимание на вентилацията заради постоянното отделяне на отработени газове. В следващия материал ще ви представим отоплителни и вентилационни системи, с които лесно ще постигнете желания микроклимат в гаража.

текст Вела Динкова

Микроклиматът в гаража е важен
Предимството да ползваш отопляем гараж е особено ценно през зимата. Всички добре знаем, че когато колата се държи на открито при отрицателни температури през зимата, това неминуемо води до редица неудобства. Преди да се качите в колата, трябва да я почистите от снега или от заскрежената покривка, а когато се качите в нея - да изчакате докато се затопли и да оставите двигателя да поработи на празни обороти, за да загрее преди потеглянето. Паркирането на колите в частни и обществени отопляеми гаражи спестява всички тези неприятности. Колкото и студено да е навън, ако колата ви е в отопляем гараж, картината изглежда по друг начин - отваряте врата, сядате в колата и потегляте. Освен това в отопляемия гараж през зимата може да се направи някакъв по-лек, а защо не и основен ремонт, ако сте способни на това, без да се обръщате към автосервиз. Материали, които не търпят замръзване също могат успешно да се съхраняват в отопляем гараж. Заради всички тези предимства отопляемите частни и обществени гаражи набират все повече популярност и привърженици.
Както казахме, отопляеми могат да бъдат както големи обществени, така и по-малки частни гаражи - пристроени към къща, вградени в нея или построени на разстояние от нея. Във всички тези случаи организирането на отоплението си има своите особености. Когато се проектира гараж, за който се предвижда да бъде отопляем се избират и подходящи материали. Това означава, че ако ще отоплявате гаража, е добре да помислите за някои неща предварително. Добре е конструкцията да е от железобетон, монолитна бетонна или тухлена. Много рядка се правят отопляеми гаражи от метални конструкции. Те изискват допълнително полагане на топлоизолация на стените, пода и тавана, за да се намалят разходите за отопление, докато при другите материали загубите на топлина не са толкова големи.
Според редица научни изследвания температурата в отопляемите гаражи през зимата трябва да се поддържа не по-висока от 5оС. Освен това в тези гаражи е необходимо инсталиране на приточно-изтегляща вентилация. Тя е нужна за разреждане и изхвърляне на отработените газове и за изсушаване на помещението и идващите отвън автомобили. За всеки лек автомобил в отопляемия гараж, трябва да се предвиди приток от най-малко 180м3 свеж въздух за час. Според препоръките на някои производители на вентилационна техника в гаражите трябва да се подава по-голямо количество свеж въздух, а именно толкова, че да обезпечи въздухообмен от 6 до 10 пъти. Например за гараж с обем 60м3 ще е необходим приток на въздух от 360 до 600м3/ч.
За съжаление препоръките и изискванията, касаещи обезпечаване на приточно-изтегляща вентилация и поддържане на температурата в нужните граници в отопляемите гаражи, не винаги се спазват. Често гаража е лишен от приток на свеж въздух, а отоплителната система генерира повече от необходимата топлина. Освен това в гаража винаги постъпва влага. Дори хидроизолацията да е направена безупречно, влага ще влиза с колите винаги когато вали. Затова е необходима и дренажна система, но на практика тя в много случаи липсва. Ако гаража не се оборудва с нужните системи за климатизация, вентилация и дренаж и ако те не функционират правилно и не поддържат параметрите на микроклимата в желаните граници, то често се случва колите да се съхраняват в лиши условия. Представете си отопляем гараж без вентилация и без дренаж, в който температурата е по-висока от препоръчителната. Това означава, че колите в него ще се съхраняват в локви вода и при много висока относителна влажност. Освен това, когато колата постъпи в такъв гараж от вън през зимата, нейната повърхност се покрива с конденз от съприкосновението на студения метал с топлия и влажен въздух вътре. Това означава, че върху колата се задържа влага, която заедно с полепналите замърсители и сол от лугата, способства за окислителни процеси и корозия. За съжаление, когато колите нямат ефективна антикорозионна защита, грешките в климатизацията на гаража се оказват фатални.
Описаните по-горе ситуации са станали причина за разпространяване на мнението, че съхраняването на колите в топли гаражи съкращава живота им. Това обаче не е вярно, защото проблема не може да се разглежда едностранно, т.е. само от гледна точка на температурата. За да се обезпечат оптимални условия за съхраняване на автомобилите е необходим комплексен подход към решаване на проблема с климатизацията на гаража. Вентилацията трябва да може да изсушава за кратко време всички повърхности, а отоплението да не предизвиква по-интензивно протичане на корозия. Постигането на един благоприятен микроклиматичен режим в гаража, без описаните нежелани ефекти, е свързано с инвестиция на средства за разработване на проект от специалисти, за оборудване и неговото монтиране, поддръжка и функциониране. Всички тези вложения обаче ще бъдат оправдани заради многото предимства, които ще ви донесе благоприятния микроклимат в гаража.

Отопление на гаражи
Един от най-характерните подходи при отопляването на гаражите е поставянето на водно отопление. Тук обаче е мястото да направим уточнението, че при гаражите не е съвсем правилно използването на определението “водно”. Това е така, защото при тях специалистите препоръчват в качеството на топлоносител в отоплителната им система да се използва не вода, а незамръзващата течност антифриз. Ефективността на затопляне с антифриз е по-малка, отколкото с вода (тя има по висока топлоемкост), но системата трябва да е защитена от замръзване. Когато организирате водно отопление в гараж, трябва да изберете надежден източник на топлоснабдяване. Ако става въпрос за гараж, пристоен към сграда или встроен в нея, то отоплителната му система може да се свърже с котела, с който се отоплява останалата част от сградата. Това обаче може да се направо само в случаите, когато още на етап проектиране за отопление на гаража е предвидена необходимата мощност на топлогенератора.
Същият топлинен източник може да се използва и за гаражи на разстояние 30-50м от основната сграда. Тогава обаче ще са ви нужни мощна помпа и топлоизолация на топлопроводите. Едно такова решение излиза по-скъпо и е свързано с големи енергийни загуби.
Ако мощността на котела, който се използва за отопление на цялата сграда, не е достатъчна и за гаража, то той се оборудва с отделен котел. В практиката за топлоснабдяване на неголеми гаражи (с обем 40-60м3) с добра топлоизолация (поне 150мм) най-често се използва електроенергия. За отопляване на по-големи гаражи може да се направи автоматизирана котелна система, работеща на газово или течно гориво.
Според принципа на предаване на топлината отоплението е конвекторно, радиаторно и въздушно. Конвекторното и радиаторното отопление обаче са по-характерни за многоетажни сгради, докато въздушното е предпочитано в частни гаражи. Въздушното отопление създава интензивна циркулация на въздуха и води до бързо затопляне и изсушаване както на помещението, така и на автомобилите. Недостатък на този начин на отопление е само повишеното ниво на шум. За въздушно отопление на гаражи се използват топлинни завеси, инфрачервени нагреватели и промишлени калорифери. Последните съществуват в различни варианти - на отработено масло, пропан-бутан, дизелово гориво, електричество, инфрачервени. Те се характеризират с голям обем на отработения въздух и висока ефективност. Освен това са мобилни и имат лесна поддръжка. Наричат се още професионални (промишлени) отоплители или нагреватели. Инфрачервените нагреватели излъчват енергия, която не се поглъща от въздуха и без загуби достига нагряваните повърхности в зоната на действие. Топлинните завеси пък създават високоскоростен въздушен поток, който действа като преграда и не позволява излизане на топъл въздух навън и влизане на студен навътре.
За да се предотврати прегряване на гаража, топлинните завеси, инфрачервените нагреватели и промишлените отоплители се оборудват с термостат, който при достигане на температура 5°С в помещението включва вентилатор или затваря клапан, който спира подаването на топлоносителя по тръбите и го насочва обратно към котела. Когато гаража има самостоятелен котел управлението може да се направи и за сметка на неговото изключване.
При конвекторното отопление на гаражи обикновено се прибягва до стенни водни конвектори (стоманени или медно-алуминиеви) и стоманени тръбни радиатори. За да се предотврати повреда на отоплителната система вследствие на неправилно паркиране, стенните отоплителни тела е най-добре да се поставят в специални ниши в стената. Конвекторните и радиаторните отоплителни уреди, също както и въздушните, могат да се оборудват с термостат за регулиране на температурата. Котлите за водно отопление на гаражи и отоплителните уреди - въздушни завеси, конвектори, радиатори, промишлени нагреватели, се свързват най-често с металполимерни тръби.
През студената част от годината гаража може да се отоплява и с използване на уреди за пряко електрическо отопление. При това кабелите трябва да са прекарани през заземени метални тръби, изисква се арматурата да е влагозащитена, а прекъсвачите да са херметични. С цел осигуряване на пожарна и електро-безопасност, системата трябва да има автоматичен изклчвател, разположен извън гаража.
Аналогично на водното отопление на гаражи и тук, при електрическото могат да се използват различни отоплителни уреди. За въздушно отопление се ползват стационарни електрически промишлени отоплители и електрически топлинни завеси. Възможно е отопляване и с помощта на стенни електроконвектори, които както и при водните системи за отопление, е добре да се разположат в ниши в стената. Заедно с електроконвекторите може да се използва и подова електрическа система за отопление, която работи чрез нагряващи проводници, разположени под подовата замазка. Те превръщат свободната повърхност на пода в един голям нискотемпературен отоплителен уред и обезпечават поддържане на нужната температура от 5°С в гаража. Електрическите отоплителни уреди, както и тези работещи с течност, трябва да се снабдят с термостат, за да се осигури постоянна благоприятна температура.

Вентилация на гаражи
Трябва да подчертаем, че системата за вентилация е необходимост за всеки гараж, независимо дали е отопляем или не. Като превило система за естествена вентилация се предвижда за неотопляеми и за периодично отопляеми гаражи. Ако гаража е пристоен към сграда или се намира в нея, по-добре би било да се постави по-ефективна и предсказуема система за механична вентилация. Разбира се най-проста и с най-малко загуби е системата с естествена вентилация. Тя не изразходва електроенергия, но пък е зависима от климатичните условия - температура на въздуха, посока и скорост на вятъра. Всичко необходимо за една такава система е тръба с диаметър 150-200мм; дефлектор, който увеличава дърпането на въздуха и спира навлизането на дъжд и няколко приточни решетки, насочващи свеж въздух отвън навътре.
Ефективността на системата за естествена вентилация на гаражи зависи от три фактора. Първото и най-важно е разликата в температурата на външния (атмосферния) и вътрешния въздух. След паркиране на автомобилите в гаража температурата се повишава. Така често се случва температурата на въздуха в гаража да е по-висока от тази на въздуха отвън. По-тежкия свеж въздух постъпва в гаража по естествен начин - през приточните решетки и през отворите под и над вратите и изблъсква по-лекия топъл въздух през изтеглящата тръба. Вторият фактор е разликата в налягането на въздушния стълб между точката на подаване на въздуха и изтеглящото (засмукващото) устройство - дефлектора, разположен на покрива. Минималната разлика във височината между нивото на приточните решетки и това на изтеглящата тръба трябва да е 3м.
Третият фактор е вятъра. Когато духа вятър, на обърнатата към вятъра стена на гаража се образува повишено налягане, а на подветрената страна и отчасти на тавана - понижено. Затова приточните решетки е най-разумно да се разполагат към посоката в която розата на ветровете в дадения район преобладава. Колкото по-силен е вятъра, толкова по-голямо е налягането му върху решетките и толкова повече свеж въздух постъпва в гаража. Основен недостатък на системите за естествена вентилация на гаражи е, че работата им зависи от промените в климатичните фактори, които не можем да регулираме. Не е тайна, че през лятото такива системи работят с понижена ефективност.
В сравнение с вече разгледаните системи, тези за механична вентилация имат по-сложно устройство и изразходват електроенергия. В същото време обаче те не са подвластни на капризите на климата и при всякакво време гарантират изисквания за гаражите въздухообмен. Най-простия вариант при тези системи е механична вентилация с естествен приток на свеж въздух и активно изтегляне. Това е обединяване на естествена и механична вентилация. За ефективното функциониране на такава система е необходима само електрическа мощност за въртенето на електромотора на вентилатора. Но дори ако в гаража временно електроснабдяването е прекъснато, тази система запазва частично своята работоспособност. Приточните решетки са същите и се разполагат по същия начин както при естествената вентилация.
За отделяне извън гаража на въздуха с отработени газове се използват електрически осеви вентилатори със защитна (предпазваща от вандализъм) решетка. Вентилаторът се монтира в отвор на една от стените, като е желателно това да става в горната част.
В системата за механична вентилация с естествен приток на свеж въздух, както и в системата за естествена вентилация, студения въздух навлиза без предварително затопляне. Това може да доведе до преохлаждане на гаража. Освен това навлизащия въздух не се подлага на предварително очистване от прах. Тези недостатъци са избегнати при системите за механична вентилация, където притока на свеж въздух и отделянето на замърсен се осъществява от независими механични устройства - приточни и изтеглящи, обединени с автоматично управление и програмно обезпечени.
Приточната част от механичната вентилационна система на гаражи обикновено се състои от няколко модула. Свежия въздух отвън постъпва в помещението чрез, разположена на стената (на ниво 2-3м от земята) приточна решетка. По вентилационен канала (въздуховод) въздушния поток се направлява към приточна апаратура състояща се от филтърен модул (пречиства въздуха от прах), вентилатор и намиращ се след него електрокалорифер (при необходимост затопля приточния въздух до 5°С). Вместо електрически може да се използва и воден калорифер, свързан с отоплителен котел. Благодарение на подгряването на влизащия въздух, приточната част от механичната вентилационна система, често изпълнява и функцията отопление. Нагретия въздух по въздуховода се отправя към въздухоразпределително устройство. То обикновено представлява разположена на пода стоманена тръба и има изходи, подаващи свеж въздух към долната част на автомобилите и завършва с въздухо-разпределящи решетки.
Изтеглящото устройство на механичната вентилационна система за гаражи е вграден в стената осев вентилатор със защитна решетка. Може да се използва и двускоростен вентилатор с датчик за отчитане нивото на въглероден диоксид във въздуха. Когато то се увеличи над определена граница, датчика реагира и автоматично включва вентилатора на по-високата скорост.
Има и друг тип приточно-изтегляща вентилационна система, при която топлината от преминаващия през системата изтеглящ се въздух се предава на постъпващия въздух. Така значително се намаляват загубите на енергия за затопляне на свежия въздух през зимата.