СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 4, 2015

Зонален контрол на микроклимата в сгради

Зонален контрол на микроклимата в сгради

Доскоро климатизацията на големи сгради се изграждаше на базата на мулти сплит системи или централни климатици, но с всичките си предимства те имат и определени недостатъци. Мулти сплит системите имат повече ограничения за броя на вътрешните тела и дължината на междублоковите комуникации - това води до загуба на енергия, както и необходимостта да се използват няколко външни устройства, което рядко отговаря на архитектурните проекти. Централните климатици не развалят външния вид на сградата, но не Ви позволяват да зададете отделни параметри на въздуха във всяка стая, което не винаги е приемлив вариант за потребителите. Мултизоналните системи нямат тези недостатъци и са най-удобна и модерна алтернатива за централна климатизация.

Системите VRV/VRF са създадени на базата на мулти сплит системи, но имат много повече възможност, функции и предимства. Те поддържат индивидуални параметри на микроклимата във всяка зона. Дават възможност да се използват различни видове вътрешни тела (стенни, подови, таванни) с различна мощност. Броят на вътрешните тела може да достигне няколко десетки. Всички единици на VRV/VRF системите са свързани с едно трасе, което позволява разширяване на системата в бъдеще и намаляване разходите за монтаж.

Максималното сумарно разстояние на междублоковите връзки между вътрешни и външни тела може да достигне 1000м., което позволява поставяне на вътрешните тела на всяко предпочитано място. Разликата във височината между вътрешно и външно тяло може да достигне до 100м, което пък дава възможност да поставите външния блок на всяко удобно място - на покрива, в специални помещения или на разстояние от сградата. Системата поддържа с голяма точност (0.5°С) предварително определената температура. Има възможност за индивидуален и централизиран контрол на вътрешните тела.

През последните години някои зонални климатични системи са достигнали ново ниво на автоматизация и контрол. Те съчетават гъвкави инверторни и микропроцесорни технологии, както и широк диапазон мощности. Най-съвременните системи Ви позволяват да съчетаете няколко външни тела в една система, като същевременно се постигне няколкостотин киловата капацитет. По този начин, VRV/VRF системите се използват както в обикновени апартаменти (Mini-VRF), така и в големи офис сгради, търговски центрове и производства.

Мулти зоналните климатични системи дават ползи за проектирането, заради компактността си, разширяват възможностите за автоматизация, управление и контрол и водят до икономии на енергия и намаляване на въздействието на околната среда. Усъвършенствани системи предлагат оползотворяване на отпадна топлина в интегриран подход за отопление, охлаждане, вентилация и гореща вода в рамките на средни и големи сгради. В тях отпадната топлина от охлаждане на вътрешни тела може да се използва повторно за производство на топла вода или да отоплява други стаи.

Когато всички тела работят в режим охлаждане или отопление, работата на VRF системята не се отличава от тази на мулти сплита система. В мултизоналните VRF системи с рециклиране на топлината пара под високо налягане постъпва в блоковете, работещи в режим отопление, а течност с високо налягане се подава на блоковете, работещи в режим охлаждане. Системата за управление включва всички елементи на VRF системата. Тя събира информация за условията на работа на всички вътрешни и външни тела, пултове за управление, обезпечава синхронно регулиране производителността на блоковете, следи за промяна в заданията, търси и запаметява грешки. Обикновено всяко вътрешно тяло има дистанционно управление, но то може да контролира и група тела, тогава те всички ще получават едни и същи команди от управлението.

С голям брой вътрешни тела е по-удобно да се използва централен пулт за управление, от който можете да зададете график на работа за всички тела за следващата година и да следите в историята грешките, които могат да възникнат по време на работа. Като централен пулт за управление се използва компютър или мулти зоналната система се включва към единната система за управление на сградата.

Нови възможности на VRV/VRF системите
Новаторските решения на Daikin при VRV системите предлагат пълен контрол за създаване на перфектната температура, поток от свеж въздух и балансирана влажност. Стратегията за контрол на всяка зона означава, че можете да регулирате отделните настройки за комфорт във всяка стая и да осъществявате интелигентно управление на енергията като контролирате къде да се включва отопление и охлаждане. VRV предлага лесни за потребителя опции за управление с цел максимална ефективност и универсалност или можете да интегрирате климатизацията към система за управление на цялата сграда. Интегрирана система за контрол позволява климатичната система да се контролира и да се поддържа от едно място. Модулната конструкция на VRV и софтуерът за интелигентен подбор позволяват да изберете правилната комбинация от тела и опции според точните потребности на сградата.

Важна промяна в изискванията при климатични системи е, че след 2014г. всички източници на R22 са забранени. Затова всяко оборудване, което изисква хладилен агент R22 е безполезно. Daikin предлага решения за замяна с VRV-Q. За по-старите системи VRV на Daikin и системи VRF от друг производител, VRV-Q позволява да модернизирате външното тяло с термопомпа VRV-Q, която може да осигури 50% по-ниски текущи разходи, отколкото по-стара система с R22. Може да се постигне още по-голямо увеличение на ефективността с до 28% с новата VRV IV-Q. Патентована VRT технология адаптира системата за увеличаване на комфорта и ефективността.

Новата VRF система за промишлена климатизация на LG Multi V Plus III е с изцяло нов дизайн и редица иновационни решения. Системата е с висока ефективност и производителност, притежава нова технология нната площ на съоръженията, а минималната площ за сервизиране е с 50% по-малка от второто поколение Multi V Plus II. Системата разполага и с автоматичен тест преди първо стартиране, при което се проверява всичко по системата.

Mitsubishi Heavy Industries e-sloution е други решение в областта. Представлява софтуер за улесняване и оптимизиране работата на проектантите и изпълнителите на VRF системи. С помощта му лесно можете да определите подходящите външни и вътрешни тела, размерите на фреоновите линии, необходимото количество фреон за дозареждане на системата, кои са подходящите типоразмери разпределители, как да окабелите системата и т.н. След въвеждане на данните на щранг схемата, програмата оформя спецификация на материалите и машините.

Серията ECOi на Panasonic е още едно енергоспестяващо и с високо ниво на експлоатационна ефективност VRF решение, подобрено чрез използване на новия високоефективен хладилен агент R410A и DC инверторен компресор, както и нов DC двигател на вентилатора. Има по-ефективно разпределяне на скоростта на въздуха чрез промяна на дизайна на топлообменника от 3-посочно засмукване към 4-посочно засмукване и чрез използване на телена мрежа с ниски загуби за защитна мрежа на вентилатора.

Диапазонът на експлоатация при охлаждане е разширен до -10°C чрез смяна на вентилатора на външното тяло с инверторен тип. Общата дължина на тръбите е 300m. Осигурена е напълно автоматична едновременна експлоатация при охлаждане/отопление и възстановяване на топлината. ECOi VRF с 3 тръби позволява едновременната експлоатация при отопление и охлаждане чрез комплект соленоиден клапан. Петте DC инверторни модула от 8HP до 16HP са уеднаквени до еднакви външни размери чрез използване на конструкция с две отделения, като компресорът и другите структурни части се намират в долното отделения на външното тяло, а топлообменникът – в горното отделения на външното тяло. Така се постига малко монтажно място и допълнително намаляване на експлоатационния шум.за връщане на маслото в компресора и модифициран спирален компресор от LG. Коефициентът на трансформация, който може да достигне системата е 4,58 в режим отопление и 4,27 в режим охлаждане при 100% натоварване. Освен подобреният дизайн на външното тяло е намалена и инсталационната площ на съоръженията, а минималната площ за сервизиране е с 50% по-малка от второто поколение Multi V Plus II. Системата разполага и с автоматичен тест преди първо стартиране, при което се проверява всичко по системата.