СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 3, 2016

Внедряваме най-новите продукти, осигуряващи икономия на топлинна енергия

Разговор с г-н Михаил Попов, Управител фирма Темос

Внедряваме най-новите продукти, осигуряващи икономия на топлинна енергия

Г-н Попов, представете на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ фирма ТЕМОС и дейността, с която се развивате на пазара.
Фирма ТЕМОС е регистрирана през 1994 година. Основна дейност на фирмата е инженеринговата дейност в областта на топлопроводи, абонатни станции, отоплителни инсталации и системи за икономия на топлинна енергия - проектиране, монтаж и поддръжка на тези системи.

Основнот ядро на фирмата са водещи проектанти, работили в Научно изследователски и проекто прооучвателен институт ”Енергопроект ” – отдел “Топлофикация и газификация”.

Наши партньори са Logstor Fredericia Alstom – Дания, от които доставяме предварително изолираните тръби и елементи за външните топлопроводи и Бруната Термал и Алфа Лавал, от които доставяме абонатните станции.

Фирмата разполага с офис сграда на два етажа, разположена в дворно място, което се използва и за склад за необходими материали.

Разкажете повече за предлаганите от Вас продукти и решения? Върху какво акцентирате в момента?
Влаганите материали са основно вносни и отговарят на всички европейски стандарти и изисквания за подобен вид строителство. Предварително изолираните тръбопроводи и съответните към тях елементи Logstor, са внос от Дания. Същите гарантират минимум 30 годишна безаварийна експлоатация.

Абонатните ни станции са окомплектовани с: Пластинчати подгреватели внос от Германия - същите са с много малки габарити и същевременно с голяма ефективност при топлообмена; Регулатори на ползваната топлина на фирмите Сименс и Данфос; Помпи WILLO.

Така комплектованите, абонатните станции позволяват максимално оползотворяване на подаваната към сградата топлина от топлоизточника, различни режими за отопление на сградата в часовете на денонощието, автоматично изключване на отоплението при високи външни температури, като ефекта от всичко това е по-ниски сметки за потребителите.

Стараем се непрекъснато да внедряваме най-новите продукти за този вид строителство, с което да подобряваме качеството на извършваните от нас дейности, като по този начин да намаляваме стойността на строително-монтажните работи и да увеличаваме икономията на топлинна енергия.

Бихте ли споделили за някои проекти, по които сте участвали напоследък? Какви продукти внедрихте?
През всички тези години фирмата е проектирала и изградила стотици обекти – захранващи топлопроводи и съответните абонатни станции на жилищни и стопански сгради, като някои то тях са: Бизнес център бул. Стамболийски 55; Складова и офис сграда на Евромаркет в Младост; Проектни разработки за реконструкция на около 14 километра топлопреносни мрежи по основната програма на Топлофикация София; Музей Квадрат 500 – Българският Лувър; Научно образователен Детски център Музейко. И много други, като всички обекти са приети от Държавна приемателна комисия и въведени в експлоатация.

Какво Ви предстои в близък план?
През 2015 г. фирмата е одобрена от Топлофикация София за изпълнител на обекти по реконструкция и модернизация на съществуващата топлопреносна мрежа на гр. София, както и за изграждането на нови тръбопроводни магистрали и отклонения от тях. В момента се набира персонал /заварчици и монтажници на тръбопроводи/, което ще позволи изпълнения на по-голям обем строително-монтажни работи и съответното им качествено изпълнение в срок, без прекъсване за дълго време снабдяването с топлинна енергия абонатите на Топлофикация. В настоящия момент тече издаване на разрешения за строеж за 5 обекта – един в жк. Лозенец по ул. Червена стена с дължина 180 метра, два броя в ж.к. Люлин с обща дължина 100 метра, един на ул. Никола Славков в кв. Здраве, един на ул. 20-ти Април, като същите следва да са готови за предаване и въвеждане в експлоатация до началото на новия отоплителен сезон.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини