ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 3, 2012

Третото издание на международния форум Save the Planet се проведе в София

Третото издание на международния форум Save the Planet се проведе в София

За трети пореден път, в дните 28-30 март тази година, в Интер Експо Център, София, се проведе международният форум Save the Planet – конференция и изложба за управление на отпадъци и рециклиране. Организатор на събитието беше Виа Експо.

Целта на международното специализирано изложение е да представи новостите в направленията управление на отпадъци, рециклиране и екология.

Все по-голям е интересът към инвестициите в тази сфера, особено последните години, предвид тенденцията към изчерпване на суровините и увеличаването на парниковите емисии. Политиката на много държави е насочена към рециклиране и оползотворяване на отпадъците и превръщането им в ценни ресурси.

Нарастващата необходимост от прилагането на нови решения в Югоизточна Европа и провелите се дискусии със споделяне на утвърдени вече практики в други държави, е повод за създаване на отлични възможности за бизнеса и общините.

„Събитието е с ефективен формат и силно международно участие, което ще провокира изложители и делегати да разширят своя бизнес и да се включат в оживени дискусии“, споделя Майя Кръстева, изпълнителен директор на Виа Експо, организатор на изявата.

Фокус страна беше Австрия. Голям брой фирми представиха водещи практики в областта на рециклирането и управлението на отпадъци на Австрийския павилион.

Програмата бе разделена на няколко сесии – управление на отпадъци, депонирани, рециклиране, превенция и енергия от отпадъци. Проведе се кръгла маса с представители на общините, където се разискваха теми като: икономическата ефективност от оползотворяването на отпадъци и опаковки; бяха споделени добрите европейски практики в сферата, както и ролята на публично-частните партньорства. В дискусиите се включиха представителите на Национално сдружение на общините в България, Фондацията за реформа в местно самоуправление и АСЕКОБ.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини