ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 2, 2013

Пречиствателни станции за отпадъчни води

Иновативни технологични продукти и системни решения

С оглед на опазване на околната среда и изпълнение на европейските директиви, събирането и пречистването на отпадни води e eдин от най-важните проблеми, превърнал се вече във приоритет в програмните програми на много общини.

В тази насока вече има голямо разнообразие от пречистващи технологии, системни решения и иновативни продукти за третиране и обезвреждане на отпадните води. Технологиите за пречистване се основават на механични, физикохимични и биохимични процеси на сепариране, разграждане и обезвреждане на вредните компоненти в отпадните води.

В същото време прогресът в тази област води до непрекъснати разработки – екологични и енергоефективни, вследствие на което на пазара непрекъснато излизат нови продукти. Оборудването на една пречиствателна станция се определя от техническите особености, предназначението и спецификата на обекта. При избора на оборудване, също така, трябва да се вземе предвид и химическият състав на водата. Важно е също така да се знае основният източник на вода и силата на водното налягане. Не на последно място оборудването се подбира според методите на пречистване на водите. Ще разгледаме някои съвременни технологични решения и продукти, предлагани на нашия пазар.

ПИ Трейд предлага пречиствателна станця Klaro Easy
Това е система за пречистване на отпадъчни води с активна утайка, отговаряща на изискванията на EN 12566-3, като напълно биологична пречиствателна станция. Тя е предназначена за къщи, вили, хотелски комплекси, къмпинги и малки населени места, които не са свързани към местната канализационна система. Основните източници на отпадъчните води могат да бъдат всички санитарни съоръжения: тоалетни, бани, перални, съдомиялни машини и т.н.

Пречиствателната станция работи на биологичен принцип с аеробна технология, при която не се използват химикали и няма отделящи се миризми. Технологията е сертифицирана и гарантира високо ниво на пречистените води (98%), които могат да се използват за напояване на тревни площи или да се заустят в отворен водоизточник (река, дере, дъждовен канал и т.н.). Съоръжението има много ниски експлоатационни разходи и бърза възвръщаемост на инвестицията в сравнение с изгребната яма.

През изминалта година ПИ Трейд реализира няколко обекта, прилагайки тази технология. По-интересни, от които, са пречиствателните станции на Англо Американското Училище (ААУ) в Панчарево и пречиствателната станция на новата Сити Клиник в София. През 2012 ААУ направи разширение на базата си в Панчарево. ПИ Трейд бе избрана да проектира, достави и монтира нова пречиствателна станция. Старата такава беше определена като „неработеща” и съответно демонтирана. Новото съоръжение покрива изцяло LEED изискванята, по които училището получи златен LEED EBOM сертификат за зелено строителство. Новата ПСОВ е тип Klaro Easy с капацитет 850 човека. Съоръжението е напълно автоматизирано и се управлява от микропроцесор. Отпадъчната вода от училището се пречиства до 98%, като допълнително се премахват фосфора и азота. Пречистената вода се обеззаразява с UV лампа, след което преминава през влажна зона, където се третира допълнително чрез бедни на азот и фосфор корени на тръстика. Преди да се излее в природата, водата преминава през тест за качество чрез он-лайн система за наблюдение. Показателите на пречистената вода са близки до тези на питейната.

„Болница от бъдещето” нарекоха новата City Clinic в София, на която фирмата е изградила собствена локална пречиствателна станция. Тя ще преработва 100% от отпадъчните води на клиниката. Съоръжението е тип Klaro Easy и е с капацитет 200 човека.

Независими модулни системи EnviModul от ЕнвироХеми
Има голямо търсене на децентрализирани технологии за водоподготовка и третиране на отпадни води по цял свят. В рамките на програмата „Blue competence” фирма ЕнвироХеми разработи независими модулни системи EnviModul. Те позволяват лесен монтаж на инсталации за водоподготовка и пречиствателни станции за индустриални отпадни води. В сравнение с класическите централизирани решения, модулните децентрализирани станции имат редица предимства по отношение на разходите, гъвкавостта и бързината на изпълнение

Чрез модулите EnviModul могат да се осъществят различни технологични решения за водоподготовка, третиране на отпадните води и рециркулация на водите. Пречиствателните етапи могат лесно да се комбинират – от пред-третиране на отпадъчните води с флотация Flomar®, мембранна филтрация Envopur® и биологично третиране Biomar® до пречистване с физико-химичните станции Envochem®, Flomar®, Split-O-Mat® и Lugan®. Съоръженията могат да се комбинират и с допълнителни модули за водоподготовка.

В сравнение с конвенционалните технологии станциите EnviModul могат да бъдат изградени значително по-бързо и с по-ниски разходи. Те лесно се адаптират към променливи работни условия. Също така, при необходимост могат да бъдат преместени на друга работна площадка.

Индивидуалните опции на концепцията EnviModul са толкова много колкото са индивидуалните изисквания на нашите клиенти. Покривите на модулите могат лесно да бъдат отворени или преместени за по-лесна проверка или поддръжка на потопените мембрани във филтърните мембранни системи или мембранните биореактори. В други случаи, на места, където няма опасност от замръзване (Африка/Бразилия), модулите имат странични отвори или са без странична облицовка. Това решение спестява разходи и улеснява експлоатацията и поддръжката на оборудването.

Системите EnviModul са изградени изцяло от фирма ЕнвироХеми в Германия и са предварително сглобени и тествани. По този начин се осигурява добро качество и висока експлоатационна сигурност.

Дента Мажор предлага филтър-преси на WELDERS FILTRATION TECHNOLOGY
Фирма Дента Мажор предлага на пазара филтър-преси за преработка на утайки, а така също и за всички видове промишлени процеси на белгийската фирма WELDERS FILTRATION TECHNOLOGY. Производствената програма на фирмата включва персонализирани филтър преси и други съоръжения и окомплектовки, а също и пресевни лентови филтър преси, както и помпи, почистващи системи за филтърните платна, транспортьори за утайки, платформи и пр. Стандартните филтър преси на фирма WFT могат да бъдат обслужвани ръчно или автоматично и са оборудвани с мембрани или камерни плочи.

Размерите на филтърните плочи са от 470 до 2000mm., с филтрираща повърхност до 400m2, с обем до 1400 л., и тегло до 90 тона, дължина до 15 метра, височина до 4 метра и ширина до 3 метра.

Обемът на кейка може да бъде от 10 до 14000 литра.

Много често, обемът на доставката включва и допълнително оборудване, което превръща филтър пресата в една истинска филтърна станция. Фирма WELDERS е насочена към производството на филтриращо оборудване до 50 метра дължина, 7 метра широчина, с максимално тегло 60 тона.

Основните области на приложение на продукта са; пречистване на промишлени води от металургията, фармацията, хартиената промишленост и галванизацията, пречистване на битови отпадни води, почистване на резервоарите за отпадни води, пречистване на води от кланици, пречистване на фосфорна киселина, филтриране на мазнини и киселини, латекс, масла, и др.

В България, WELDERS FILTRATION TECHNOLOGY има доставени и действащи филтър преси в К.Ц.М., Пловдив и в КОНТИНВЕСТ, Ямбол.

SEG Auto Adapt помпи от Адара Инженеринг
Адара Инженеринг предлага помпите SEG Auto Adapt, чийто основни приложения са за изпомпване на битово-фекални води, включително от тоалетни, през тръби с диаметър минимум 40mm. Максималният им дебит е 5l/sec, а максималният напор – 47m. Температурата на течността е 0°С до + 40°С.

Помпите се отличават със следните предимства: лесни за сервизиране; монтаж на носещи крачета или автокуплираща система; непрекъсната работа при напълно потопена помпа; вградена защита на двигателя; възможност за компенсиране със система Smart Trim; подобрена система на режещия нож; напълно капсулован кабелен вход; вградени сензори по ниво и за защита от работа на сухо; вградена моторна защита; алармено реле. Достъпни са NO и NC контакти, които могат да се използват при необходимост, примерно за визуална или звукова аларма; закъснение на пуска, в случай на липса на нормално захранване. Помпата не се пуска, ако няма правилна поредност на фазите; автокалибриране след всеки цикъл на изпомпване; антиблокираща функция – помпата се стартира на предварително програмирани интервали с цел предотвратяване на блокиране (залепване) на работното колело; пост-работна функция – може да се използва на предварително програмирани интервали при риск от пенообразуване; към помпата постоянно или временно може да бъде включен комуникационен модул CIU на GRUNDFOS, с възможност за промяна на фабричните настройки и четене на алармени и работни съобщения.

Помпите SEG AUTOADAPT са с вграден контролер, сензори и моторна защита. Те само трябва да се свържат към главното захранване (система PLUG & PUMP). Не са необходими табло за управление, контрол и защита и поплавъци.

Ако се монтират няколко помпи в една и съща шахта, логиката на контролерите им сработва, нивата за старт се следят, променят и помпите се включват и изключват с автоматично редуване. Това е валидно за до 4 едновременно работещи помпи.

Всичко гореизложено превръща помпа SEG Auto Adapt на GRUNDFOS в един изключително енергийно ефективен и надежден инструмент при третирането на отпадни и фекални води в сградни инсталации.

Функционалността на помпи SEG AutoAdapt се разширява допълнително с Интернет базираната система за дистанционно следене GRUNDFOS Remote Management, чрез която се обезпечава отдалечен достъп до оперативните данни и алармени състояния за помпите, контролерите на помпите и спомагателното оборудване, като сензори и измервателни устройства. Данните се записват в централна база данни и потребителите имат достъп до тях чрез собствена регистрация.

Оперативните данни са: консумацията на електроенергия, броят работни часове, броят на стартовете, паралелна работа, ниво на водата, температура и ток на електродвигателя и други.

Алармените състояния са: високо ниво, блокирал електродвигател/респ. помпа, свръхнапрежение, ниско напрежение, претоварване, температура на електродвигателя, състояние на термичното реле в електродвигателя, състояние на сензорите, комуникационни грешки и други.

Дистанционно управление: ръчна работа (принудителен старт), възстановяване от състояние на аларма, настройка на пуск, стоп и алармени нива.

Продукти за пречиствателни станции от П И М Груп
П И М Груп участва активно в доставката и монтажа на оборудване: Канални помпени станции - помпи, миксери, филтри, въздуходувки; автоматика за управление на процесите; осигурява проектиране, сервизно и абонаментно обслужване; доставка на резервни части и ремонт на съоръженията. Проектира и изгражда КИП и А и ел.съоръжения в станциите.

Малки помпени станции PUST

Фирмата предлага малки помпени станции, които имат приложение при дрениране, оттичане на дъждовни и повърхностни води и отпадни води. Изработени са от некородиращи материали и имат изключително здрава конструкция. Отличават се с модулна гъвкавост. Монтират се лесно, като отворите за входовете се пробиват на място. Елементите на помпените станции са изработени от PEHD, тръби и кранове от PE или неръждаема стомана. Максимална температура на течността е 40°C.

Миксери и водни витла AMD, AMG, AFG
Тези продукти имат приложение в общински пречиствателни станции, в различни промишлени процеси, в системите за обработка с активна утайка, земеделието и производството на биогаз. Характеризират се с широка гама от принадлежности за гъвкав монтаж. Отличават се с лесна поддръжка и сервиз без да са необходими специални инструменти. Уплътнението на вала е защитено от въздействието на абразивни частици. Диаметрите на пропелера варират от 180-2600mm, а скоростта на въртене – от 22 до 400min-1. Максималната дълбочина, на която може да бъдат монтирани, е 20 метра.

Температурата на течността е от 5°C до 40°C, стойността на pH – 4-10.

Потопяеми помпи за рециркулация SRP
Имат приложение за рециркулация на активни утайки в пречиствателни станции за отпадни води, също и за изпомпване на поройни води. Притежават високоефективен импелер от неръждаема стомана. Характеризират се с напълно потопен монтаж. Максималният им дебит е 1430 l/s (5130 m3/h), при максимален напор 2,1m. температурата на течността е от 5°C до 40°C. Тръбата е с диаметри: DN 300, DN 500, DN 800.

През последните години П И М Груп участва в изграждането на Канални помпени станции, ПС за питейни, технологични и противопожарни нужди, като част от интегрираната система за водоснабдяване и водопречистване на Пловдив, Бургас, Кърджали, Габрово, Пазарджик, Златоград, Мадан, Рудозем, кв. Бенковски и Нови Искър в София; както и в ново изградените Депа за отпадъци в Монтана, Сандански, Смолян, Ботевград и др.

Една от основните дейности на фирмата е поддръжката, гаранционното и следгаранционно обслужване на модерните съоръжения в най-голямата на Балканите Пречиствателна станция за отпадни води край Кубратово, където на площ от 600 дка се гарантира третично пречистване на 480 000 куб.м. отпадни, битови и дъждовни води от столицата на ден и заустването им в р. Искър в съответствие с екологични норми на Европейското законодателство.