ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Транспортът, енергийната ефективност и чистотата са приоритети за столицата и тази година

Разговор с г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община

Транспортът, енергийната ефективност и чистотата са приоритети за столицата и тази година

Уважаема г-жо Фандъкова, бихте ли казали с какви цели започнахте годината Вие и екипът Ви? Кои проекти ще са фокус на работата Ви през годината?
През 2016 година продължаваме с изпълнението на стратегическите проекти за града и приоритетите за развитие на София като зелен град. Целта ни е да реализираме зелени политики чрез всички обекти и проекти, които изпълняваме, за да постигаме устойчиви резултати за подобряване на качеството на въздуха, пестенето на енергия и опазване на околната среда. Последователните ни приоритети в последните години, които следваме и в бюджет 2016, са транспорт, инфраструктура, строителство и ремонти на училища и детски градини, повече инвестиции в чистотата, сигурност.

Бюджетът на общината за 2016 г. е 1,265 млрд. лв. Инвестиционната програма е 421 млн. лв., от които 195 млн. лв. са от оперативните програми.

Вече започнахме строителството на третата линия на метрото, продължаваме ремонта на основни улици и булеварди и новата програма за ремонт на квартални улици. Продължаваме изграждането на велоалеи и нови бус-ленти. През тази година увеличаваме миенето на улици и отделяме повече средства за поддържане на междублоковите пространства. Тази година ще започнем строителството на 9 детски градини и изграждането на два физкултурни салона към училища. Продължаваме да разширяваме видеонаблюдението – в още 43 детски градини, детски площадки, както и в парка на Военна академия, Борисова градина, Северен парк, подлезите на бул. Цариградско шосе, подлеза Чавдар.

Нов акцент през тази година е увеличаването на средствата за подпомагане на детско-юношеския спорт, като продължаваме да изграждаме спортни площадки в кварталите. Целта ни е да насърчаваме масовия спорт.

Един от най-значимите инфраструктурни проекти в столицата е метрото. Какво е предвидено да се направи по този проект до края на 2016 г.?
Третата линия на метрото е ключов проект за тази и следващите няколко години – сега започваме строителството на 7 станции, заедно с процедурите за още една към бул. Владимир Вазов. Предстои да обявим и процедурата за още 4 - до Овча купел при Околовръстния път. Това са общо 12 километра метро, които ще са готови до 2019 г. Осигурихме финансиране за всички тези 12 метростанции и ще търсим финансиране и за останалите. С третата линия ще осигурим достъп до метрото на 500 000 души и ще включим в системата на метрото и големи квартали като Овча купел, Красно село, Стрелбище, Бели брези, Хаджи Димитър, Левски. Целта, която сме си поставили, е повече хора да използват градския транспорт, както метро, така и наземния транспорт. Гражданите виждат направеното и разчитам, че и за новия лъч ще бъдат толерантни за промените и ограниченията на движението.

В средата на годината ще сме готови с разширението до кв. Хладилника, с което още 25 000 души ще ползват този най-бърз и екологичен транспорт. В края на 2016 г. ще започне строителството на депото за обслужване и ремонт на метровлаковете.

Какво допълнително бихте споделили и за другите видове транспорт и модернизацията му? По какви проекти се работи?
Както с метрото, така и с модернизацията на градския транспорт, целим повече хора да предпочитат градския транспорт. Продължаваме най-мащабната модернизация на градския транспорт – в последните години обновихме голяма част от тролеите, купихме първите нови 20 трамвая и 126 автобуса, като тази година продължаваме с още 140 нови автобуса и 5 трамвая. Предстои Столичният общински съвет да одобри програма за модернизиране на автобусния парк, с която средната възраст на автобусите след 4 г. ще е 7 години. Тази година започва и доставката на модернизирани трамваи - 28 от Швейцария и 20 от Прага, с които ще заменим най-старите.

Работим и за развитието на системата за управление на трафика, която ще завършим напълно. С нея се намалява с 1/3 времето за придвижване и с 25% вредните емисии, които се отделят при изчакване на колите в задръствания. Системата дава предимство на най-натоварените направления чрез специални датчици и камери, а при закъснение с предимство преминава и градският транспорт.

Общинският съвет взе решение да обявим процедура за обществени велосипеди. Целта ни е хората в широкия център да могат да вземат колело, с което да се придвижват – заложили сме 33 стоянки и около 400 велосипеда. Така даваме възможност за алтернативни начини на придвижване. Предвиждаме да се разработи и система за градски електромобили.

С какви инвестиции ще продължите работа по обновяване на градската среда, ремонта на улици и булеварди?
Продължаваме ремонта на основни улици и булеварди по програмата за възстановяване на базовата инфраструктура. Предвиждаме доизграждане на ул. Обиколна от бул. Копенхаген до бул. Цветан Лазаров, изграждане на бул. Монтевидео от бул. Никола Петков до бул. Линкълн, ремонт на бул. Владимир Вазов, включително 9-те моста, завършване на реконструкцията на бул. Витоша от ул. Гургулят до ул. Бяла черква, заедно с трамвайното трасе. Заложили сме и ремонт на ул. Козлодуй от бул. Мария Луиза до ул. Индустриална, заедно с трасето на трамвая и реконструкция на ул. Богатица. Планираме ремонт и възстановяване на 8 мостови съоръжения в различни райони, като мост по ул. Даскал Стоян Попандреев, 3 моста в Доброславци, Локорско, Нови Искър, мост по пътя за с. Кривина.

Големите планирани ремонти ще започнем през пролетта и началото на лятото. Извън тези големи обекти залагаме още 10 млн. за изграждане и цялостен ремонт на улици и мостови съоръжения в кварталите. Новият акцент в плановете ни за следващите години са именно по-малките улици в кварталите. Затова и залагаме 35 млн. лв. за ремонт и поддръжка на улици в кварталите, това е с почти 13 млн. лв. повече спрямо миналата година. Вече сме готови с проекти за ремонт и изграждане на 70 по-малки улици в различни райони.

Каква политика ще продължите да провеждате и занапред за повишаване на енергийната ефективност, за повече комфорт и по-малко замърсявания?
Зелените политики в последните години са част от всички проекти, които изпълняваме. През ноември 2015 г. на среща на лидерите в Париж кметовете на големите градове поехме конкретни ангажименти за намаляване на вредните емисии с 20% до 2020 г. Голяма част от мерките, които залагаме, са в сферата на чистотата, транспорта, транспортната инфраструктура, енергийната ефективност. Намалихме със 75 000 т./годишно вредните емисии с пускането на втората линия на метрото и разширяване на първата. С третата линия очакваме да спестяваме над 90 хил. т. годишно вредни емисии. Увеличихме средствата за чистота и миене на улиците.

Работим по процедурата за изграждането на инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ гориво. С нея ще намалим както употребата на природен газ от Топлофикация, така и двойно ще намалим вредните емисии от ТЕЦ София.

Продължаваме и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сгради на училища и детски градини. Готови сме с проектите за сградите на 26 училища и 10 детски градини с финансиране по Национален доверителен екофонд и ОП Региони в растеж 2014-2020.

С цел подобряване на енергийната ефективност, продължаваме с модернизация на отоплителните системи на училища и детски градини, като на 9 сгради подменяме отоплителната инсталация с еко-пелети. Открихме нова зелена детска градина в кв. Кремиковци с възобновяем източник на енергия - термопомпа. Тази година изграждаме нови 9 детски градини, които ще бъдат с изпълнени мерки за енергийна ефективност.

Няколко заключителни изречения - какво ще пожелаете на хората от екипа Ви и на жителите на София?
На първо място здраве и да обичат града си, защото само водени от любовта към София могат да работят за доброто на този град. Развитието на София като зелен град е обща цел и тя се осъществява с активното участие на всички граждани.