ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Всяка ПСОВ е инвестиция за бъдещите поколения

Разговор с г-н Марк-Андре Лаченко, Регионален мениджър продажби, Bilfinger Water Technologies

Всяка ПСОВ е инвестиция за бъдещите поколения

Г-н Лаченко, компанията предлага системи, компоненти и услуги за третиране на води. Бихте ли ни казали повече за дейността Ви на българския пазар?
Нашата компания, чрез нашите марки PASSAVANT®, GEIGER®, JOHNSONS SCREENS®, NOGGERATH® и ROEDIGER®, е на световния пазар в управлението и третирането на води от много десетилетия. През последните 20 години значително се развихме, предлагайки широка гама от решения за третиране на води.

Конкретно за българския пазар сме се фокусирали върху решения за пречиствателни станции и събирателни системи.

За тези приложения много ефективни са нашите продукти ROEDIGER®, по-специално вакуумно канализационните системи. При пречистването на питейни води разчитаме на нашата Triton Underdrain SystemTM, като ефективна алтернатива на гравитачните пясъчни филтри.

България си е поставила амбициозни цели по отношение изпълнението на ВиК инфраструктурата, като част от програмите на ЕС. Съответно и нашата дейност тук е в подкрепа на проектанти и изпълнители, като помагаме както със знания и ноу-хау, така и с продукти и решения.

По отношение на пречиствателните станции можем да предложим пълна гама от решения за механично биологично третиране на отпадни води, разчитайки на нашата надеждна марка PASSAVANT® Mammoth Rotors, също и някои решения за третиране на утайки. В съоръженията за пречистване на питейни води ние можем да сме полезни с продуктите Triton Underdrain SystemTM, както споменах и по-горе.

Разкажете повече за последнте иновативни системи и технологични решения. С какви характеристики и приложения се отличават?
Секторът на пречистване на питейни и отпадни води не се счита за най-иновативния, с оглед на това, че технологиите вече са доста напреднали, и по-скоро вече се работи само по подобрения и усъвършенстване на вече съществуващите технологии и продукти.

Въпреки това, в резултат на нашата постоянна изследователска и развойна дейност, ние сме добавили някои иновативни технологии в портфолиото си.

Например, нашият софтуер за контрол на процесите AQUALOGIC® - иновативна разработка, за да се оптимизират съществуващи и нови пречиствателни станции, от гледна точка консумацията на енергия. Досега имаме инсталиран този продукт в повече от 300 съоръжения, и благодарение на него е отчетена 35% икономия на енергия в съществуващите пречиствателни станции. Нашият софтуер може да измерва в реално време.

Може да се прилага в съществуващи пречиствателни станции, за да подпомогне дейността на операторите, с цел оптимизиране на работата.

Друго иновативни решения, което се прилага с голям успех в Европа, и вече предлагаме и в България, е дренажната система Triton. Тази система оптимизира ефективността на филтриране и подобрява резултатите на промиване.

Изключително здрава и надеждна система, като не изисква поддръжка следващите 15 години на експлоатация. Специално за големия брой съществуващи пречиствателни инсталации, които трябва да се подлагат на ремонтни дейности, дренажната система Triton има много голям потенциал.

Бихте ли споделили очаквнаията си за развитието на компанията на българския пазар?
Страната ще трябва да направи сериозни инвестиции в сферата на опазване на околната среда, за да изпълни изискванията на ЕС. Затова и нашата основна цел тук ще бъде да работим в подкрепа на местните ВиК дружества, да бъдем доставчици на продукти, решения и да сме полезни с опита си.

Виждам развитие за нашата вакуум технология Roediger, тъй като това е едно много подходящо решение за малки и средно големи населени места и екологично чувствителни зони. За нея са характерни ниски капиталови вложения, а инсталирането й отнема малко време, малко усилия за експлоатация и поддръжка също така.