ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 8, 2019

Аматех ООД представя предимствата на as1 – платформа за управление на заводите за асфалт Амманн

Дайте асфалт, качествен асфалт, тук и сега!

Аматех ООД представя предимствата на as1 – платформа за управление на заводите за асфалт Амманн

В съвременния свят на мобилност, с постоянното движение на стоки и хора, нуждите от пътна инфраструктура са огромни, а асфалтът е неделима част от нея. Асфалт е нужен в големи количества, в кратки срокове и с качество задоволяващо изискванията за продължителна експлоатация. Асфалтът не е продукт, който може да се складира, затова не можем да го произведем предварително и да го използваме, когато ни потрябва. Така че се налага да го произведем в момента, в който ни е необходим.

Това прави задачата ни доста сложна - да се произведе асфалт бързо, в големи количества и с високо качество. Затова и асфалтовият завод е сложно съоръжение. Сложно е заради отговорната задача, с която трябва да се справи - за час време да произведе 150-200, понякога и много повече, тона асфалт със строго дефинирани свойства. Продукт, който трябва да е хомогенен, висококачествен и да излезе от завода с определена температура. И задачата не приключва само с този един час, ами много дълго време, заводът трябва да произвежда асфалтови смеси с различно предназначение и по различни рецепти. Тази задача, която възлагаме на асфалтовия завод, не би била изпълнима без надеждно компютърно управление и добре развита дигитална инфраструктура, която е приоритет на заводите с марката Амманн.

Работата в синхрон на отделните звена при такава висока производителност е немислима без високо ниво на автоматизация. Платформата as1 на Амманн е високоинтелигентен софтуер, който позволява корекции в работата, технологичните интервали и скорости на различните задвижващи компоненти. По този начин може да се подобри процесът на производство, да се подобри неговата равномерност, енергийна рентабилност, а крайният резултат е по-качествен продукт с по-малко разходи за по-кратко време. Но има още две много важни неща, които не можем да не споменем. Целият процес има визуално изражение на екрана на компютъра, той е разбираем и напълно обозрим за операторите. Освен това чрез възможностите на компютъра могат да се записват и запазват важни производствени данни, които да послужат за анализ на производството за изминал период, на базата на което да се оптимизират допълнително, както производствените процеси така и бизнес моделът на управление на завода.

Като водеща компания в машиностроенето от Амманн осъзнават важността на гъвкавото и надеждно управление на производствените процеси, затова насочват усилията си в развитието на системата за контрол с цялостна двупосочна комуникация между компютърната платформа as1 и всеки отделен компонент на завода. С цел висока надеждност и адекватни оперативни решения по време на производството, компютърът проследява командите към устройствата и получава информация, дали то започва да я изпълнява, с каква скорост се случва това и кога командата е изпълнена реално.

На базата на добре развитата контролна система с обратни връзки и производствени данни в реално време, Амманн добавят нови възможности и вече предлагат няколко допълнителни софтуерни модула за заводите си. Модул ЕкоВю за мониторинг на енергийните ресурси, модул в помощ на подръжката и периодичното обслужване на завода, модул за динамично управление на рециклиращия процес, модул за конвертиране на статистиката в Ексел таблици, модули за автоматично товарене на камионите и др.

Като изключителен търговски партньор за България на Амманн - заводи за асфалт, фирма Аматех ООД поддържа и развива нивото на своя сервизен и консултантски потенциал. В тази връзка, през лятото на 2019 година, служители на Аматех ООД преминаха успешно през тристепенен тренингов курс в централата на Амманн в Лангентал, Швейцария. Курсът беше насочен към разширено познаване на платформата as1 версия 5.0, новостите в технологичното оборудване на заводите за асфалт, допълнителните модули, LAN мрежата Фьоникс Профинет, с която се оборудват новите заводи за асфалт.



АМАТЕХ

София 1000, бул.Челопешко шосе 10-12