СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 6, ноември 2005

БАИС и енергийната ефективност

БАИС и енергийната ефективност

Българската асоциация за изолации в строителството даде пресконференция в конферентната зала на БТА в Пловдив по повод на първото организирано участие на фирми от Асоциацията в Международния Пловдивски панаир – Есен 2005 в представителна палата №4 – Изолации. Членовете на Управителния съвет говориха за проблеми, свързани с ролята на Асоциацията в осигуряването на енергийната ефективност на сградите. Те подчертаха, че целите на БАИС ще са насочени към обезпечаване на качествено изпълнение на изолационните работи в строителството с надеждни материали, от квалифициран персонал. Решаващо значение в това отношение ще имат и законодателните инициативи. Асоциацията ще изготвя предложения за изменение и допълнение на нормативни актове, стандарти и други, касаещи дейността й, с оглед защита интересите на нейните членове. Сред основните приоритети в дейността на БАИС, заложени в програмата и за тази година, е приемането на критерии за получаване на Знак за качество. Той ще се присъжда на онези членове, които с продукцията си удовлетворяват изискванията за качество, въз основа на спазените правила за качествен контрол. Важна задача е и изграждането на система за обучение на изпълнителски кадри. Асоциацията вече е внедрила дисциплина Изолации в Техникума по строителство в София. Така, в рамките на учебната програма, 12 фирми, членове на БАИС, представят конкретни технически решения в областта на изолациите и енергийната ефективност на сградите. Стратегическо направление за 2005г. е и приемането на Кодекс за коректно пазарно поведение и документ за реални гаранционни срокове на материалите.
БАИС се стреми към увеличаване на членския състав, борба с нелоялната конкуренция, подпомагане на членовете в тяхната дейност и гарантиране на качество на крайния клиент.
Съвместното участие на фирмите от БАИС в Международния технически панаир даде отговор на нарастващия интерес на потребителите към различните видове изолационни системи, във връзка с приетата Програма за енергийна ефективност на сградите. Освен това, по този начин Асоциацията даде пример как фирми-конкуренти следват доказали вече ефективността си европейски практики за лоялна надпревара и висока пазарна култура.