СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 6, ноември 2005

Нови системи Етем

Стилмет представи нови архитектурни системи Етем в Конгресния център на Международния технически панаир. Основните сфери на дейност на Стилмет са производство и търговия на алуминиеви профили, както и други изделия от цветни метали – алуминиеви, медни и месингови валцовани и пресовани изделия, черни метали и пълна гама кабели и проводници. Производствената гама на Стилмет включва алуминиеви архитектурни системи Етем, стандартни и строителни профили, специални профили и профили по чертеж на клиента. Стилмет предлага също Еталбонд - алуминиев композитен панел, консумативи за стъклопакет, алуминиеви ролетни щори и ламели за гаражни врати, алуминиеви листа, ленти, фолио, комарници, медни и месингови тръби, пръти, шини, листа и ленти, кабели и емайлирани медни проводници.
Акцент на презентацията беше новата архитектурна система Етем - Е-45 Ниоба, представляваща алуминиева система с прекъснат термичен мост 24мм. Тя е предназначена както за по-прости, така и за по-сложни прозоречни конструкции и врати. Всеки профил от серията предлага няколко различни предимства. Икономията на материал, без да се намаляват статическите възможности на конструкцията, се постига чрез голямо разнообразие от делители (хоризонтални и вертикални) с различни инерционни моменти. Постигнатата термична изолация е U=2.1W/m2K. Предлагат се ефективни решения за всякакъв тип конструкции за получаване на пълна водонепропускливост при тежки метеорологични условия чрез отвеждане на водата от вътрешни дренажни отвори със специална форма.
Интерес представляваше и серията Е-19 Даная за плъзгащи се врати и прозорци. Тя предлага редица новаторски предимства, като например патентована релса от неръждаема стомана с по-голяма контактна област, която не се огъва и не води до изпускане на колелата на ролките. В допълнение е възможно застъпване от 12мм между релсата и крилото, като по този начин не се оказва влияние върху въздухо- и водопроницаемостта на конструкцията.
Беше представен и широк набор от сертифицирани аксесоари – механизъм Етем за двуплоскостно отваряне (130кг), уплътнителни четки, които не се влияят от влага, модерна технология за изравняващите ъглови връзки за външното крило на рамката и други.