СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 1, февруари 2006

Проведе се арт конкурса Ceresit

Проведе се арт конкурса Ceresit

През 2005г. немската марка Ceresit (Церезит) празнува своя 100 годишен юбилей.

Ceresit възниква като добавка за хидроизолация, но претърпява сериозно развитие, като разширява първоначалната си компетентност с решения в областта на полагането на плочки, заздравяването и изравняването на подове, фасадната топлоизолация и защита. Днес марката е експерт във всички области на строителните технологии, като залага на продуктовите системи, всяка от които действа като един отбор. Всеки отделен продукт е професионалист в своята област и уникален „играч”, но само когато различните специалисти работят заедно и допълват своите качества, наистина се получава печеливш отбор.
По случай юбилея на Ceresit Хенкел България отправи едно предизвикателство към въображението и нестандартното мислене на студентите от Националната художествена академия, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Висшето строително училище Любен Каравелов, а именно арт конкурс Ceresit. Темата на конкурса беше създаване на идеен проект за художествено-творческо представяне на марката/продуктите Ceresit в интериорни или екстериорни пространства. С това нестандартно предизвикателство към студентите, компанията потърси един иновативен поглед към марката/продуктите Ceresit, при което ограниченията и рамките определиха самите участници.
Предложените проекти бяха изложени от 28 ноември до 5 декември във фоайето на Зала 6 на Националния Дворец на Културата, където всички посетители можеха да разгледат изложбата и да гласуват за своя фаворит. На 6 декември жури, съставено от утвърдени имена и експерти в областта на архитектурата и дизайна, както и представители на министерствата на образованието и на културата, оцени творбите и излъчи победители сред 25-те участници в конкурса. Екипът на Ceresit връчи първа награда в размер на 1500лв. на Александър Петличков (Университет по архитектура, строителство и геодезия) и Галина Петличкова (Технически университет София), втора награда от 1000лв. на Васил Шарланов (Висше строително училище Любен Каравелов), трета награда от 500лв. на Таня Митакиева (Университет по архитектура, строителство и геодезия) и десет поощрителни награди по 100лв.
Наред с награждаването, на организирания от Ceresit коктейл всички участници (бъдещи дизайнери, архитекти и художници) имаха възможност да установят контакти с утвърдени експерти и компании в областта на дизайна, архитектурата и строителството.
Днес материалите с марката Ceresit са синоним на високо качество, напълно отговарящи на високите изисквания на строители, проектанти и дизайнери. Хенкел Баутехник има заводи в над 60 страни, използващи най-модерните технологии. Както за големите строителни обекти, така и за обновяване и ремонт на дома, Ceresit предлага цялостни системни решения, абсолютна сигурност при работа и гарантирано високи резултати.
Успехът на марките на Хенкел доказва, че високият професионализъм позволява един бизнес да не се влияе от негативните тенденции в индустрията. Въпреки неблагоприятната икономическа конюнктура в Западна Европа през последните няколко години, през 2004г. концернът Хенкел регистрира продажби от 10.592млрд. евро, което е с 12% повече от 2003г. В сравнение с предходната година е отчетен и 19,4% ръст на оперативната печалба.
Хенкел Баутехник е неразделна част от този успех. Стратегията за развитие на Хенкел Баутехник през следващите години предвижда и силен динамичен растеж чрез поглъщане на компании в Германия и Източна Европа, както и изграждане на нови мощности, които да допълнят основните области на компетентност.