СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 1, март 2012

LED осветление

Решения в дизайна

LED осветление

Дизайнът в LED осветлението може да преобрази заобикалящия ни свят, като влияе активно върху човешкото възприятие за форма и пространство. Най-новите решения при композирането на светодиодно осветление в интериорна и екстериорна среда позволяват уникално преживяване на светлината, преобразяващо действителността в желаната от дизайнера посока. Амбициите на проектантите в тази сфера са насочени към предлагане на клиентите на осветление, което да е едновременно оригинално като произведение на изкуството, функционално, екологично и енергийно ефективно. Тенденцията към пестене на ресурсите върви успоредно със стремежа към естетика и приспособяване към ергономичните изисквания на човека.

Енергийно-ефективно, мулти-функционално и дълготрайно LED осветлението се очертава като осветление на бъдещето. Освен всичко това то е гъвкаво, контролируемо и атрактивно. Открива безброй опции за дизайна на пространствата. С множеството цветове, различната интензивност на светлината и смяната на режимите на осветление се постигат разнообразни въздействия и настроения във възприемането на обикалящата среда. Може да се предаде емоция и дори илюзия за движение на статичната материя. Безкрайните възможности за дизайнерските внушения се дължат до известна степен и на универсалното приложение на LED осветлението. То може да бъде използвано за функционално осветление в офиси и магазини, за създаване на настроение в ресторанти и барове, за подобряване на интериора и функционалността на театри, кина, музей и друг тип обществени сгради, а също и в жилищната среда.

Ако си мислите за спестяване на пари и намаляване на въглеродния отпечатък на Вашия проект, преминаването към екологично светодиодно осветление е очевиден вариант. Що се отнася до намаляване на консумацията на енергия в осветлението, LED източниците на светлина в разнообразните им варианти са идеалното решение. Те се използват на различни места с многообразни функции и дейности. Освен това, не само изглеждат страхотно, но и консумират по-малко енергия, отколкото крушките с нажежаема жичка и халогенните крушки, като така помогнат за опазването на околната среда и намалят сметките за електроенергия. Използват се за работа както на закрито, така и на открито, което ги прави изключително гъвкави и лесни за използване. Те имат средна продължителност на живота на между 5000 и 100000 часа, което означава, че са много дълготрайни, така че не е нужно да се притеснявате за смяна на крушки на всеки няколко месеца. Това ги прави идеални за монтиране на труднодостъпни места. Разходите, които ще спестите с тези крушки са огромни и могат да достигнат до 90% от текущите разходи. Много LED крушки могат да бъдат използвани като преки заместители на енергоспестяващи лампи.

Естетика и функционалност с LED осветление в сградите
Светодиодните осветителни тела са много разнообразни и могат да се използват като точкови източници на светлина или като модули с различни форми и размери, които се вграждат. Точковото им приложение е свързано с използването им в качеството на миниатюрни източници на светлина, обикновено за декоративни цели. В такъв случай те служат като светлинен декор на елементите на интериора – стъклени и огледални стени, витрини, мебели, корнизи, окачени тавани и други интериорни елементи. Точковото приложение на LED осветлението може да има освен декоративна и функционална роля, например за осветяване на информационни указатели и табели.

Светодиодните модули позволяват да се избегнат проблемни ситуации с нестандартните форми, компактността и трудния достъп. За всеки обект, за който се предвижда светодиодно осветление могат да се изберат модули с нужната форма и размери, с необходимия брой светодиоди, които са с избираеми характеристики и конфигурации на разположение. Компактните светодиодни ленти позволяват да бъдат вградени практически навсякъде – стъпала на стълби, ниши на тавани на много нива, релефни стени, плотове и други. Габаритите на друг тип осветителни тела с необходимата мощност често поставят дизайнерите пред дилемата или да променят конструкцията и размерите на обекта, които ще осветяват или напълно да се откажат от осветлението му. При грамотно използване на LED осветление много елементи от интериора получават втори живот. Например прозрачен под или стъклени стълби в стил hi-tech могат да се осветят отвътре, както и различни тръбни конструкции с отвори в тях, като това ще е много по-лесно със светодиодни ленти, отколкото с който и да е друг източник на светлина, макари и с компактни размери.

Меката дифузна светлина на LED осветлението в стъпала, корнизи и мебели допринася за създаване на уютна и комфортна обстановка, която ни откъсва от обичайната рутина. Тъй като светодиодите при работа почти не излъчват топлина, те могат да бъдат безопасно монтирани в шкафове, гардероби и рафтове. Има и системи за автоматично превключване на светлината, когато се отварят вратите. Това решение е много практично. Един от най-оригиналните начини за постигане на атрактивен и артистичен дизайн е осветяването на прозрачни мебели отвътре. Така те изпълняват и функционалната роля на мебел и декоративната на осветително тяло, променящо цялостното излъчване на помещението. Маркирането на очертанията на барове и витрини в заведения и търговски обекти със светодиодни ленти освен, че раздвижва обстановката се използва и за привличане на вниманието и увеличаване на продажбите. LED продуктите ще ви помогнат да създадете уникални шедьоври в проектирането на стъклопис, защото правят изображенията по-ярки и по-контрастни. Могат да се използват за витражи в исторически сгради, църкви, музей, обществени сгради и домове.

Съчетаването на функционалност и естетика в осветяване на елементи от интериора със светодиодно осветление е особено застъпено при стъпалата на стълби, например в офис- и търговски сгради, в театри и кина. Същото може да се каже и за осветление на картини, фотографии, други произведения на изкуството или исторически ценности в музеи, картинни галерии и изложбени зали. Особено силно е застъпено LED осветлението в търговски обекти, поради възможността му за привличане на вниманието и повишаване на продажбите. Правилното осветление на витрини, рафтове, шкафове и стелажи трансформира обстановката в магазина и привлича много клиенти. Единият от способите на осветление със светодиоди, който играе важна роля в предлагането на стоки, е обхващане и затваряне на контура на витрините и рафтовете. В този случай се използват LED ленти. Експертите препоръчват използване на светодиоди, които излъчват светлина 4-6 пъти по-ярка от фоновото осветление в помещението.

Друг начин е точковото осветяване на стоките. То е препоръчително, когато е необходимо да се фокусира върху продукти като бижута, часовници и други скъпи стоки. Светодиорни, излъчващи обливаща или разсеяна светлина се използват за осветяване на щандове, които показват гама от стоки, между които не се акцентира на специални. Предимство на светодиодното осветление е постигането на по-силно визуално възприятие и въздействие. Поради свойствата на светлината, излъчвана от LED източници, стъклото и други пропускащи светлината материи започват да светят и блестят. Широката гама от цветове и нюанси е много полезна. Специалистите препоръчват за сладкарските щандове топло жълто сияние, а за месо и колбаси - светлина с розов оттенък, благодарение на която продуктът винаги изглежда свеж и привлекателен (този ефект се постига чрез едновременното използване на бели и червени светодиоди). За витрини за продажба на сладолед са подходящи светодиоди, осветяващи в студена синкава светлина. Този нюанс е много подходяща и за осветление на витрини с напитки и млечни продукти. Различен подход се използва в случай на продажба на вино. Както знаете, виното трябва да се съхранява на тъмно. Ето защо, в специални стелажи за вино се инсталира LED източници на светлина с ниска мощност. Ако е възможно, те са поставени само в горната част на витрината за ограничаване проникването на светлина в бутилките, намиращи се в долните рафтове. LED лампи са оптимални и за търговските обекти за парфюмерия и козметика. Там проблемът е, че топлината, излъчвана от източниците на светлина, влияе неблагоприятно на стоките. За този тип магазини е важно лампите да излъчват светлина в обхвата на дневна слънчева светлина - в противен случай може да има разминаване между реалните цветове и тяхното възприемане. Така светодиодното осветление се превръща в основен фактор в развитието на търговските обекти.

LED осветителни форми за екстериора и интериора
Светодиодните осветителни форми в последно време отбелязват голямо развитие. За тях можем да кажем, че са много разнообразни и стават все по-разнообразни. Най-често използваните са във вид на кълба и кубове, но се срещат и пирамиди, цилиндри, възглавници, дори и такива с неправилни форми. Във формата няма ограничение защото тя може да се изработи от пропускащ светлината материал по желание на клиента или според вижданията на дизайнера. В тези осветителни тела са поставени светодиодните елементи. Много често за постигане на универсалност в приложението на тези оригинални дизайнерски осветителни тела те се затварят херметически и работят безжично. Така могат да се местят от външни пространства в затворени помещения и дори в басейни според нуждите от осветяване и декориране на средата.

Светодиодните осветителни възглавници, например декорират водните обекти като се използват индивидуално или събрани в разнообразни фигури в избираем от клиента брой. Цветовете, размерите и формите на възглавниците също варират и дават възможност за избор. Създаването на този екстравагантен продукт е вдъхновено от биолуминесцентните подводни същества. Осветителните тела са безжични и се захранват независимо чрез фотоволтаичен елемент. Външната част се изработва от полимерен продукт, например поликарбонатна пяна, във вид на вакуумно затворена черупка с поместени в нея PV, микроконтролер и платка.

Точно както луната осветява водните повърхности и външните пространства през нощта, така и светодиодните топки хвърлят мека светлина навсякъде където пожелаете. Работят с батерии, водоустойчиви са и можете да ги поставите където искате. Перфектни са за дизайн на осветлението на тераси, градини, алеи, езера и басейни. Когато са във водна среда изглеждат като луна, плуваща в море и водата отразява светлината по много приятен начин. Размерите и цветовете на тези топки са май-разнообразни. Предлагат се със зарядни устройства. Включването и изключването става при допир.

LED колоните са друга често използвана форма. Те варират в размерите си в зависимост от особеностите на приложение. С превъзходните си светлинни ефекти, те могат да бъдат използвани за ефекти в ландшафтния дизайн, за украси на площади, в летища, при автобусни спирки и входове, фоайета и места за почивка в бизнес- търговки и обществени сгради. Това е перфектно решение за декориране на портали на хотели, ресторанти, казина, барове и дискотеки. Благодарение на контролерите LED колоните могат да динамично да променят ефектите в осветлението – могат да се сменят цветовете и силата на светлината в различни режими в зависимост от изискванията. С конфигуриране на контролера можете да получите различни ефекти. Има и LED колони, които позволяват свързване на няколко модули, монтирани един върху друг. Такива колони могат да достигнат 6 метра височина. Основната модулна колона се фиксира върху подготвената основа. Монтажът се извършва в съответствие със строителните стандарти и изисквания. Обикновено колоните се изработват от висококачествена пластмаса, устойчива на ултравиолетовите лъчи и други негативни външни фактори, така че да могат да се използват както на открито, така и на закрито. Основното им приложение е декоративно осветление на улици, алеи, зелени площи, входни площи и интериор на заведения и обществени сгради. Подходящи са за допълване на празнична украса, осветление около басейни и акцентиране върху дизайна и функционалността на елементи от вътрешните и откритите пространства.