СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 5, 2019

Гранитекс – ИВ изпълнява окачената фасада от естествен камък на сграда Marvell House

Гранитекс – ИВ изпълнява окачената фасада от естествен камък на сграда Marvell House

Важна част от всяко модерно архитектурно решение са съвременните фасадни облицовки. Те придават завършен вид на сградите, увеличават възможностите за реализиране на разнообразни решения и изпълняват топло-, шумо- и водоизолационни функции.

Фирма Гранитекс – ИВ изпълнява окачената фасада от естествен камък - Врачански варовик тип Върбешница АБ на сграда Marvell House. Качеството на варовика е изключително високо, с кремав цвят и изразена шарка. В проекта на фасадата е заложен шлайфан варовик с различна дебелина, като за основните участъци е използван камък с дебелина 3 cm. За да се подчертае аристократичността на сградата, се акцентира при изпълнението на различни детайли от фасадата, например корнизите, терасите и в зоната около прозорците, като за целта е използван и масивен камък с дебелина до 8 сm.

За изпълнението на окачената фасада фирма Гранитекс – ИВ използва конструкция, внос от Турция, с всички необходими сертификати за качество. Основната подконструкция е метална, топлогалванизирана, с крепежни елементи неръждавейка тип А2. За целите на проекта е изготвен допълнителен технически проект, с който да се пресметне необходимата конструкция, като се има предвид тежестта на камъка. Фасадата се изпълнява с оптимален разход на метална конструкция, благодарение на опитните служители на фирмата и успешната комуникация с архитектите и конструктoра на обекта.

Основен елемент на окачената фасада е каменната вата, която се поставя на разстояние от облицовката, за да „диша“ сградата. Каменната вата използвана при Marvell House е с дебелина 15 cm, 70 кг/м3 и бял воал модел Airrock HD FW1.

Благодарение на отличното разбирателство, професионализма и многогодишния опит на служителите на фирма Гранитекс – ИВ и архитектурно студио Елит, както и непрестанното съдействие и участие на инвеститора City Home Park, Marvell House ще се превърне в новото бижу на гр. София.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини