СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 5, 2019

Инициативи от Клуб на дизайнера на Асоциацията по интериорен дизайн

Инициативи от Клуб на дизайнера на Асоциацията по интериорен дизайн

Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) провежда всеки месец “Клуб на дизайнера”, в който се провеждат открити дискусии по най-актуалните теми в бранша. В някои от последните издания на инициативата бяха дискутирани интересни и интригуващи теми от бранша, като например ролята на комуникацията между дизайнер и изпълнител, какво да очаква инвеститорът от интериорния дизайнер и други, имащи отношение към добрия интериорен проект и неговото качествено изпълнение.

В настоящия материал ще представим изданието на инициативата „Клуб на дизайнера“, в което бе разгледана темата за ценообразуване на интериорния проект.

Събитието се проведе с любезното домакинство на Експо Баня София. На 5 юни в изложбената зала на Roca Асоциацията събра интериорни дизайнери, инвеститори и представители на фирми в бранша, за да сверят часовниците си относно цената на своя труд. Модератори бяха Веселин Симов, мениджър Маркетинг и продажби на Roca за Югоизточна Европа, и Мария Ивчева, мениджър Маркетинг комуникации. В дискусията участваха интериорният дизайнер Велина Статкова /Atelier Design/, арх. Пламен Братков /Aedes Studio/, арх. Дария Димитрова /ЕТ “Дария – арх. Дария Димитрова”/ и Мария Бозвелийска, проджект мениджър в интериорно студио Workbox. Към тях се присъединиха Георги Христулев, Sales Coach, който предварително зададе отправни точки относно уменията за съставяне на цена, посочвайки честите пропуски и добрите практики, както и интериорните дизайнери, гости на „Клуб на дизайнера”, Иван Боров, Илия Ламбов, Милена Добрева и др.

Като клиент всеки се пита колко би му струвал интериорен дизайн на жилището, офиса, магазина и т.н. И към колкото и интериорни дизайнери и студия да се обърне, вероятно всеки ще му даде различна цена. Защо? Защото нито има универсален дизайн, нито универсален регламентиран минимален праг в цените.

Да се калкулира целият труд – от консултацията и идейния проект, през визуализацията, реализацията със съдействието на външни специалисти и управлението, до финала със салфетките и приборите на масата (така завършва проектите си интериорният дизайнер Велина Статкова) – не е лесна задача. И тя става още по-трудна, когато срещу интериорния дизайнер и/или проджект мениджъра стои непосветен в спецификите на работата им клиент, а някъде не с толкова опит и познания „колега” подбива цените, предлагайки просто една скица.

Добрият интериор не се свежда до паркета, плочките и дивана. Зад добрия интериор стои екип от професионалисти, чийто труд – интелектуален и физически, трябва също да се калкулира в общата сума, стоят също образование, което, както казва арх. Братков, не прекъсва, и натрупан опит, който е ежедневен.

Относно това какво точно работим трябва да сме честни към себе си и към клиентите си, казва Велина Статкова.

Всичко зависи от начина, по който се представя интериорният дизайнер – кой какво предлага, как го предлага и какво реално върши, защото един проект с два правоъгълника не може да се сравнява с проект с пет визуализации, допълва арх. Дария Димитрова.

Проджект мениджърът трябва да бъде нает от самото начало, за да зададе правилата – какви са подходящите технологии, материали и т.н., за да се постигне качество и устойчивост на проекта, категоричен е арх. Пламен Братков. Но трудът на този човек трудно се калкулира и трудно се обяснява на инвеститора, споделя Мария Бозвелийска. А клиентите, категорични са всички, имат нужда от допълнително ограмотяване – що е то интериорен дизайн и колко струва.

Пътят до клиента минава и през бизнес уменията на интериорния дизайнер или проджект мениджъра в интериорното студио. Може да правите уникален дизайн и да няма на кого да го продадете, посочва арх. Братков.

Как по-добре да продават физическото изражение на интелектуалния си труд няколко съвета им даде Георги Христулев, автор на книгата „От любов към продажбите”.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини