СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 3, 2020

Фирма Енев представя ново решение за покриване на басейни

Фирма Енев представя ново решение за покриване на басейни

Още от първоначалното проектиране на басейна се мисли по-малко за неговото експлоатиране и поддръжка. Правят се басейни с причудливи форми, което впоследствие създава трудности за покриването им. И със започване на експлоатацията веднага възникват въпроси: как да се опази чиста водата, как да се удължи сезонът на ползване, как да се запази коритото през зимата. Отначало се започва с найлонови, винилови покривала, но те имат частична полза. Безспорно най-доброто решение е покритие с алуминиева конструкция и поликарбонат. За тази цел се иска по-сериозна инвестиция. Какви са възможните решения?

Най-опростеният вариант е лека дъгоорбазна конструкция от отделни секции, които могат да се демонтират лесно, като се поставят една над друга. Тези форми имат редица предимства - устойчиви са на вятър, през зимата снегът се свлича и по­чиства по-лесно, а най-важното е, че през всички сезони има фронтално проникване на слънчеви лъчи. Няма съмнение, че прелестите на басейна са, когато той е открит и достъпен от всички страни.Техническото решение, което дава възможност басейнът да е закрит и при нужда бързо и лесно да се открие, са телескопичните конструкции. При тях за броени минути става откриването и закриването. Секциите се отвеждат по релсов път в непосредствена близост до басейна, а когато няма про­странство, последната секция остава в края на басейна, а останалите се позиционират под или над нея.

Новост в разработките на фирма Енев е конструкция без релсов път, несрещана досега, едно уникално решение, което има редица предимства пред покрития с релсов път. Когато басейнът е открит, релсовият път създава неудобства, тъй като релсите остават на борда и е много нежелано препятствие от гледна точка на вървенето по него, при скок във водата. Допълнително в каналите се събират прах, листа и други. За изработка на конструкцията най-подходящи са алуминиевите профили, прахово боядисани или елоксирани. Леки са и устойчиви на агресивна среда. От изключителна важност е аксесоарите и крепежните елементи да са от иноксова стомана, която не корозира. Добре е сглобките между алуминиевите профили да са уплътнени със силикон или други подобни материали. Покритието - поликарбонат, един уникален за целта материал, без който подобни решения не биха били възможни. Предпочитан е заради своите незаменими качества: устойчивост на агресивна среда, здравина, еластичност, светлопропускливост, топлоизолация, дълъг ескплоатационен период с 10 години гаранция. Фирма Енев е дистрибутор на няколко европейски производители на този материал. От своя страна поликарбонатните плоскости могат да бъдат плътни или камерни. При плътните основно предимство е пълната прозрачност, близка до стъкло, а при камерните по-добрите топлоизолационни качества. Какви са предимствата на тези покрития. Запазват чиста водата, нужни са по-малко грижи, икономия на консумативи. Не се налага никаква консервация за зимата, басейнът остава пълен до работното си ниво, намалява се циркулацията на вода и консумативи с 60-70%. Не се налага смяна на водата всеки сезон. Безспорно най-голямата полза от тези покрития, е че се удължава сезонът на къпане с 2 месеца, от 15 април до 15 октомври, благодарение на парниковия ефект. През горещите летни дни е добре басейнът да остава открит или частично отворен. На практика тези покрития обезсмислят изграждане на соларни системи само за басейни, защото покритието работи като солар и то с по-голяма площ. Двусмислени са и пълните топлоизолации на коритата на басейна. Те пестят енергия при отоплението през зимата, но, ако се спре това отопление, водата остава под влияние на външната температура и може да замръзне. Докато в коритото, което има директен контакт със земята, водата през зимата и при много ниска температура не спада повече от 4°С. Също така и през лятото топлоизолацията пречи земята да стане балансьор на температурата на водата, като през нощта я охлажда.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини