СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 5, 2021

Умен дом с ABB free@home

Умен дом с ABB free@home

Системата за домашна автоматизация на АББ, инсталирана в частна резиденция в София, позволява на семейството да се наслади на комфорт и безопасност и да се възползва от енергийната ефективност.

АББ, заедно с Building Technology, водещ партньор в изграждането на системи за умен дом, наскоро внедриха интелигентното решение ABB free@home в семейна къща в София.

ABB free@home® е система за домашна автоматизация, при която щори, осветление, отопление, климатизация, комуникация на врати и домакински уреди могат да се управляват интуитивно, постигайки комфорт, безопасност и енергийна ефективност. Управлението може да се извършва с помощта на панел на стената, чрез гласово управление или дистанционно със смартфон, таблет или персонален компютър. Също така, всички функции в къщата могат да се управляват автоматично - според график, залеза или изгрева на слънцето, температурата и присъствието на хора - или да бъдат извикани с натискането на един бутон.

След като домът им е напълно оборудван с решението за умен дом ABB free@home®, собствениците вече могат да имат пълен контрол върху отоплителните, вентилационните и климатичните системи в къщата, осветлението, входните врати и аудио системите, както и да получат интеграция с различни уреди от трети производители като Sonos, Amazon Alexa, Miele. Също така, ключовете и контактите от серията ABB future® linear - black matt допълват дизайнерската естетика на дома. Контролните панели във всяка стая позволяват прецизна настройка на температурата и контрол върху осветлението и аудио системите, а мобилното приложение дава възможност за отдалечен достъп и контрол върху всички системи чрез всяко смарт устройство.

„Дава ми усещане за пълен контрол върху къщата. Можеш да правиш всичко с лекота. Когато се прибирам, било то от пазар или разходка с детето, много често напрежението е голямо, бебето реве, нямам свободни ръце и когато си отворя вратата предварително от автоматизацията от телефона, осветлението е светнато и къщата е гостоприемна за нас," - споделя г-жа Илчева, собственик на резиденцията.

Използването на автоматизирано осветление и ОВК системи води до цялостно намаляване на консумацията на енергия и намаляване на месечните сметки, което води до 35% намаляване на разходите за осветление и 20% по-малко разходи за отопление и климатизация.

„Използването на решение за домашна автоматизация позволява лесно постигане на енергийна ефективност, комфорт и сигурност. Изборът да работим с продуктите и системите на АББ беше решение, подкрепено от постоянното качество и гъвкавост, които компанията предлага. Нашето дългосрочно партньорство ще помогне на крайните потребители да се възползват от най-модерните технологии и сигурни решения в интелигентните домове,“ каза Мохарем Мехмед, главен изпълнителен директор на Building Technology.

С нарастващото търсене на интелигентни услуги, IoT устройства и технологии за автоматизация, АББ установи необходимостта от засилване на присъствието си с общ подход, комбинирайки различните аспекти на автоматизацията на дома в едно решение с ABB free@home.

От първото си появяване на българския пазар в сектора „Умен дом“ през 2010 г., АББ вече е интегрирала решенията си за домашна автоматизация в множество къщи, вили и апартаменти. През последните 3 години броят на проектите за домашна автоматизация нарасна значително и ABB free@home се превърна в лесно разпознаваемо решение за домашна автоматизация, благодарение на своята лесна употреба и разнообразие от функции.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини