ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Нови хоризонти пред автоматизираното управление на сложни системи

Разговор с Инж. Димитър Горанов, Управител на фирма ДИССИ ООД

Нови хоризонти пред автоматизираното управление на сложни системи

Инж. Горанов, бихте ли представили фирма ДИССИ ООД? Разкажете повече за предлаганите от Вас продукти и системни решения?
Дейностите на компанията включват проектиране, изграждане и поддържане на: телекомуникационни системи; автоматизирани системи за управление на технологични процеси в транспорта, енергетиката, метрополитена – SCADA системи; Fail-safe осигурителни системи и др. Освен това ДИССИ ООД извършва също консултантски услуги, обучения и др.

ДИССИ ООД е специализирана в областта на системите за оперативното диспечерско управление на сложни технологически процеси и в частност на SCADA системите (Supervisory Control And Data Acquisition). Този клас системи предоставят интерфейс, чрез който операторът може да общува с физически или логически устройства – HMI (Human Machine Interface) интерфейс. SCADA системите предоставят редица преимущества, без които много процеси биха били трудно осъществими или невъзможни. Тези системи са практическата реализация на най-съвременните информационни технологии и позволяват управлението на сложни технологически процеси в реално време.

В тази област ДИССИ ООД е сертифицирана съгласно изискванията на стандарта EN ISO 9001:2008.

Ваши системи са реализирани в един от ключовите инфраструктурни обекти – Софийският Метрополитен. Представете системите, които сте внедрили.
SCADA системите в метрото позволяват управлението на множество сложни технологични процеси в реално време. Всички системи, реализирани от ДИССИ ООД, съдържат буквосъчетанието ДИСИМ, което е запазена търговска марка на фирмата. В Софийския метрополитен е внедрена в експлоатация системата ДИСИМ-2000, която притежава следните модификации:

ДИСИМ-В – система за централизирано диспечерско наблюдение и оперативно управление на движението на метровлаковете по всички линии от централен диспечерски пункт.

ДИСИМ-Е – система за централизирано диспечерско наблюдение и оперативно управление на електросъоръженията в тяговите понижаващи подстанции от централен диспечерски пункт.

ДИСИМ-МУ – система за наблюдение и управление на движението на метровлаковете от работното място на дежурния на станцията на територията на самата станция.

ДИСИМ-ПИС – пътнико-информационна система, даваща информация за времето, оставащо до пристигане на следващия влак.

ДИСИМ-С – система за централизиран контрол на санитарнотехническите съоръжения (помпи, вентилатори, ескалатори, асансьори и др).

Всички тези системи са инсталирани и работят на всички метростанции от първия и втория метродиаметър.

За читателите на списание ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО ще бъде интересно да научат повече и за други проекти с Ваше участие. Върху какво работите в момента?
Нашите настоящи и в близък план проекти са свързани с доизграждането на първия метродиаметър (станциите от „Цариградско шосе до летище – София” и от „Младост 3 до Бизнесцентъра”) и на втори метродиаметър.

Освен това фирмата успешно се включва в модернизацията на ЖП инфраструктурата чрез внедряване на системи, в които преносът на информацията се извършва по оптична преносна среда.

Какво е значението от внедряването на съвременни SCADA системи в инфраструктурни обекти?
Всеки инфраструктурен обект съдържа множество технологични процеси, които като правило са взаимосвързани. И за да се постигне ефективно управление на тези процеси като цяло се пристъпва до изграждането на най-съвременни системи за автоматизирано управление. По същество това са системи, изградени на основата на най-модерна и мощна изпълнителна техника, много богато инфраструктурно осигуряване със сложна динамика и много сложно програмно осигуряване.

Всяка SCADA система е уникална. Всеки проектант трябва да се съобразява с нуждите, особеностите и възможностите на системата, която обслужва. Една SCADA система би следвало да има следните качества/свойства: Удобен за потребителя HMI (интерфейс – човек машина); Способности за автоматично наблюдение и контрол; Управление на товара на потреблението и изискванията; Операции на определени станции без човешка намеса; Многостранни възможности за манипулация на течението на събитията (анализ на тенденциите, търсене на събития и т.н.); Значима пропускателна способност на данни; Значителна бързина на реакция; Съответна за целите честота на сканирането; Интелигентни полеви устройства (програмируеми контролери и т.н.); Сложен он-лайн и оф-лайн мрежови анализ; Изчисления в реално време за потреблението на ресурси и събитията; Автоматични системни корекции (например на напрежение, мощност, налягане, дебит.) (Все пак трябва да се има предвид, че това са допълнителни възможности, нехарактерни за понятито SCADA по принцип.); Разпределена процесорна мощ; Генератор на сигнали, управляем от администратор; Симулатор за обучение.

Една SCADA система води едновременно и до практически, и до икономически преимущества. Нека видим практическите: Географска област на обслужване – без SCADA обслужването на голям географски регион изисква множество екипи във 24/7 готовност, при това със способност за водене на дневници и съгласуване на времената на действие. SCADA прави това автоматично, без нуждата от голям човешки ресурс на място, освен в екстремни ситуации. Колкото е по-сложна една индустриална система, толкова повече квалифициран персонал се изисква да действа по места. Без възможностите на SCADA, броят на този персонал нараства неимоверно. При проблеми, възникващи на припокриващи се обекти, в аварийни ситуации без централизиран надзор, коригиращите действия на един обект могат да утежнят цялостната кризисна обстановка на местата, където има взаимовръзка между обектите. SCADA предоставя едновременно централизирана гледна точка плюс липсата на нужда от екипи на всяко едно място. Подобрена ефикасност – способността на SCADA системите да доставят данни в реално време позволяват на операторите да настройват съоръженията си до техните оптимални възможности, и да ги управляват до границите на работните им възможности. Подобрено балансиране на товара – прецизната информация, която предоставя SCADA, позволява да се направи моментна преценка на баланса на изискванията, без допълнителни ресурси, отделяни за това.

Улесненията, свързани със SCADA, водят и до съответна проблематика. Става дума за отказ на SCADA системата, и затова тези системи трябва да бъдат много добре подсигурени. По-малкото персонал, който е нужен за обслужване при наличието на SCADA, а също и спокойствието на оператора от централизираното наблюдение и контрол представлява известна уязвимост. Сривът на една такава система би върнал управлението до комуникация по телефони, при това с намален човешки потенциал.

SCADA има огромна мощ, но при положение, че самата тя е достатъчно добре обслужена, и в състояние на наличие на минимално време за отстраняване на авариите по самата нея.



ДИССИ

софия 1000, ул. Перник 87-89, ет.1, ап.5
тел.:02/ 8220380
факс:02/ 8220380
088/ 8215265