ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Устойчиво строителство, зелена енергия и управление на отпадъците

тематични акценти на Екофорума за Югоизточна Европа

Устойчиво строителство, зелена енергия и управление на отпадъците

Югоизточна Европа e изправена пред редица предизвикателства, свързани с постигане намаляване на парниковите емисии с 85-90 % до 2050 г. Страните от региона са част от устойчивото преобразяване на световната икономика и последните години постигат напредък в прилагане на добрите практики и хармонизиране на регулаторните рамки.

От 29-ти до 31-ви май 2013 г. София ще бъде домакин на Екофорума и изложбата за Югоизточна Европа. Организаторите от Виа Експо традиционно обогатяват техния формат с нови тематични акценти. През 2013 г. те ще бъдат: Eнергийна ефективност и възобновяема енергия, Smart Buildings (интелигентни сгради), LiftBalkans (асансьорни и ескалаторни съоръжения) и Save the Planet (управление на отпадъци, екология и рециклиране).

Изявата е отговор на световните тенденции и място за директни делови срещи между специалисти и инвеститори от цяла Европа. От 2021 г. всички нови сгради трябва да са с почти нулево потребление на енергия, предвижда Европейската директива за енергийната ефективност на сградите, а енергията, използвана от тях, е необходимо да бъде от възобновяеми източници. Експерти прогнозират ръст в инсталирането на сградно-интегрирани PV системи, където интересът ще бъде продиктуван от икономическите стимули и повишаването на екологичното съзнание.

Концепцията “умни сгради” набира все по-голяма популярност в Югоизточна Европа. Въпреки че в България и съседните страни тези сектори са в началото на своето развитие, те имат потенциал. Основният фокус в момента е ориентиран към офисни сгради и бизнес паркове, където спестяванията и оптимизациите са най-мащабни, но вниманието все повече ще се измества и към жилищното строителство.

До 2016 г. оползотворените отпадъци трябва да се увеличат повече от два пъти и да достигнат минимум 25 %, а до 2018 г. - 40 %. Общините е необходимо да осигурят площадки за разделно събиране на отпадъци в населените места с над 10 000 жители. Конкретни ангажименти и отговорности пред инвеститори и местните власти очертава Наредбата за управление на строителните отпадъци. Необходими са 28 съоръжения за оползотворяване на строителните материали, като новата регулаторна рамка ще създаде благоприятни условия за внедряване на технологии, осигуряващи постигането на 70 % рециклиране на строителните отпадъци.

Организаторите от Виа Експо анонсират силно международно присъствие на изложители от Австрия, България, Германия, Гърция, Дания, Китай, Италия, Полша, Румъния,Турция, Чехия, Унгария и Швейцария. Те ще представят нови за пазара продукти и услуги. Сред изложбените експонати посетителите ще имат възможността да видят системи за производство на соларна, вятърна, био- и хидроенергия; системи за сградна автоматизация и управление; съоръжения за рециклиране и управление на отпадъци, съдове за събиране на отпадъци, технологии за производство на енергия от отпадъци и др.

За първи път Унгарската агенция за инвестиции и търговия ще организира Унгарско национално участие. На територията на изложбата ще бъдат реализирани Австрийски и Италиански павилиони.

В програмата на паралелния форум участие ще вземат лектори от над 18 държави – експерти от Европейска комисия – Дирекция Енергетика и Дирекция Околна среда, Европейски алианс на компаниите за енергийна ефективност в сградите, Български съвет за устойчиво развитие, Асоциация на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите, Международна асоциация за твърди отпадъци, Асоциация за третиране на отпадъците - част от структурата на VDMA (Федерация на немските инженери), Българска стопанска камара и др.

Те ще запознаят делегатите със световните технологични постижения и опит в областта на интелигентите сгради, сградно интегрирани фотоволтаици, административни дейности по управление на отпадъците, инициативи за редуциране на отпадъци, рециклиране, компостиране и др. Интерес ще предизвикат двата семинара, посветени на получаването на биогаз от депата и на италианския опит в управлението на отпадъците.

Конкурсът “Българска екообщина” ще се превърне в един своеобразен каталог на устойчиви практики и идеи в сферата на отпадъците и енергийната ефективност. За повече информация: Виа Експо - www.viaexpo.com



ВШаЕЪсЯн

пловдив 4000,