ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Студено рециклиране в България

Студено рециклиране в България

Текст: Атлас Балкан


Технологията за студено рециклиране на пътни настилки беше практически непозната в България до 2006 г. Тогава екип от фирма Атлас Балкан се запознава с технологията, при посещение на инфраструктурни обекти в Германия и Италия. Предимствата на този метод са многобройни и показват голям потенциал за прилагането му в България, където по-голямата част от пътната мрежа има нужда от реконструкции на пътната основа.

Прилагането на тази иновативна технология в страната ни срещна множество трудности. Липсваха както опитни специалисти в тази сфера, така и специфична техника и оборудване, но най-големият проблем се оказа практиката на провеждане на процедури за избор на изпълнители за реконструкция на пътни обекти, които реални изключваха възможността за прилагането на „студено рециклиране”. Най-често възложителите организират процедура, за изготвяне на работен проект, след което се провежда процедура по избор на изпълнител. Поради непознаването на тези технологии, проектантите в България не ги предлагаха като решения в своите проекти и следователно правеха прилагането им невъзможно (кандидатите за изпълнители могат единствено да предложат цена, за предварително определените в изготвения проект видове и количества работи).

Наложи се организирането на множество семинари и конференции на тема: „Студено рециклиране на пътни настилки и стабилизация на почви и инертни материали” из цялата страна. Поканени бяха представители и експерти от местната и държавната администрация, проектанти и пътни лаборанти, като лектори бяха водещи експерти по тези технологии от Германия, Италия и Израел.

Първият тестов обект изпълнен по тази технология на територията на България се случи през 2006 г. в гр. Стралджа, където кметът възложи реконструкцията на улица в града по този метод. Въпросната улица беше в много лошо състояние, с напълно нарушена настилка и множество повреди в конструкцията на пътното платно. При традиционен метод на ремонт се налагаше отстраняване и извозване на депо на цялото съществуващо пътно платно на дълбочина до 45 см и изграждането на нова конструкция, състояща се от 35 см трошенокаменна фракция, последвана от 5 см неплътен асфалтобетон и 4 см износващ пласт асфалт. Общината не разполагаше със необходимите средства за изпълнение на такава реконструкция. След оглед на обекта от екип на Атлас Балкан и след направа на необходимите лабораторни изпитания, се стигна до решението за прилагане на технологията за студено рециклиране на настилката в комбинация със нанополимер-цимент на дълбочина 20 см и полагането на 5 см плътен асфалтобетон. Това решение не само намали цената на ремонта със повече от една трета, но и съкрати срокът за изпълнение от 9 дни на 3 дни.

Документираното изпълнение на този обект даде възможността за по-широко презентиране на „студеното рециклиране”. Това доведе до решение на ръководствата на АПИ и Столична Община да възложи тестови обекти, на които да се изпробват различните приложения на технологиите за студено рециклиране на пътни настилки и стабилизация на почви, сред които:
- реконструкция на Път III – 7602 „Граница с ОПУ Хасково – Г. Манастир – Крумово – Инзово – Роза” студено рециклиране с нанотера-цимент;
- реконструкция на Път III – 638/II – 63 – Златуша – Пожарево - Божурище студено рециклиране с реагент пенобитум;
- реконструкция на Път III – 606 – Граница ОПУ Пазарджик – Красново – Голям чардак – Строево – Труд – Пловдив студено рециклиране с вар и реагент пенобитум;
- реконструкция на пътят до строителното сметище в кв. Враждебна, гр. София студено рециклиране с нанотера-цимент;
- Реконструкция на шест локални улици в кв. Изгрев и кв. Банкя, гр. София, чрез студено рециклиране с нанотера-цимент и пенобитум;

Отличните резултати постигнати при изпълнението на тези обекти (значително по-ниска цена, многократно по-кратък срок на изпълнение, качествените резултати от лабораторните изпитания на завършените обекти) убедиха възложителите в предимствата и потенциала на тези технологии. Това доведе до започването на масово прилагане на тези технологии из цялата страна, както от местните и държавни структури, така и от частните инвеститори.

В последващите години по тези технологии се изпълниха много от пътностроителните обекти в България, като по-значимите от тях бяха:
- Реконструкция на 4 километров участък от АМ „Марица”;
- Реконструкция на пътят участък от Пловдив – Карлово;
- Изграждането на Лот IV от АМ „Тракия”;
- Реконструкция на централната градска част на гр. Елхово по ОПРСР;
- Авариен ремонт на международен път E-79 при Кресненското дефиле (в парламента „специалисти” обявиха, че пътят ще остане затворен поне месец, а съвместно с фирма „Агромах” и благодарение на използваните иновативни технологии успяхме да отворим пътя за движение след 9 дни)

Все по-широкото прилагане на иновативни строителни методи освен предлаганите множество предимства, крие и някои рискове. В редица държави такива технологии са компрометирани, понеже при изпълнението на тестовите обекти, изпълнителите или не са избрали правилното технологично решение или не са изпълнили стриктно техническата спецификация, което води до некачествени резултати и съответно до отхвърлянето на тази технология като неефективна. Освен специализираната техника и оборудване, които са нужни за качественото изпълнение на обекти по технологиите „студено рециклиране и химическа стабилизация”, е необходим и специфичен подход и know-how, които се различават значително от традиционните строителни методи.



ЀСЛЀС БЀЛЊЀЍ

софия 1505, Бул."Мадрид" 39
тел.:02/ 9461082, 9461083
факс:02/ 9434944