ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Духът и визията на общината се градят от отношението на хората

Разговор с д-р Емил Караиванов, кмет на Община Асеновград

Духът и визията на общината се градят от отношението на хората

Уважаеми г-н Караиванов, БАИТ награди Община Асеновград с приз за разработената от ЕСРИ България Географска информационна система за туристически атракции. Какво е за общината това отличие?
Това е изключително голямо признание и ние като ръководство много добре разбираме, че то носи със себе си много отговорности. То ни дава още по-голям повод да работим с внимание и целеустременост в тази насока и да развиваме, обогатяваме и усъвършенстваме туристическия продукт в Асеновград. И не само туристическия продукт. Информационните технологии са такава част от живота ни, че ние сме неизменно свързани с тях, да не кажа дори зависими. Освен това те се обновяват ежечасно и трябва да сме в крак с промените и нововъведенията и трябва да ги използваме целесъобразно и за благото на общността. Изграждането на специалния геопортал има за цел да предостави повече информация за богатото хилядолетно културно-историческо наследство в района на общината. ГИС е част от проекта „Асеновград-свещената порта на Родопите“, финансиран в рамките на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013. Разработването на географска информационна система за туристическите атракции в Асеновград цели да постигне оптимално и ефективно използване на туристическия потенциал на общината. Чрез създаването на електронен регистър с информация за туристическите атракции, в това число снимков и видео материал, се създаде така необходимата геобаза данни за туристическите обекти, която да подпомага тяхното ефективно управление и популяризиране. Триизмерните модели на всички туристически атракции в общината и на виртуалната разходка на Асеновата крепост ще постигнат едно по-атрактивно, интересно и съвременно популяризиране на туристическите атракции. Това ще доведе до по-голям интерес към тях и ще допринесе за развитието на туризма в региона.

Разкажете за проекта за подобряване инфраструктурата около Асеновата крепост.
Основната цел на проекта "Асеновград-свещената порта на Родопите” е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в конкурентоспособна туристическа атракция. Основните дейности по него бяха насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Извърши се реставрация и консервация на останките на крепостния комплекс, както и подобряване инфраструктурата около него. Разшири се паркингът и бе изграден голям информационен център. По самата крепост се подмениха настилките, изградиха се нови стъпала и каменна зидария, монтираха се парапети, оформиха се пътеките и алеите, разкриха се горните повърхности на крепостните градежи, бе обработен и запазен автентичният вид на средновековните зидове. Оформиха се кътове за отдих и се монтираха пейки. Постави се художествено осветление от над 200 прожектора.

В криптата на църквата се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център и се подмени изцяло покривната част на църквата. Монтирани бяха 2 броя видеостени, на които се излъчват специално направени по проекта филми, рекламиращи Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината. Ще се доставят тour-guide устройства с GPS видео и аудио и машина за билети. Преди месец поставихме и визьорите за наблюдение на два от мостовете покрай реката с най- добра видимост към крепостта. Експонира се средновековна бойна техника в подножието на крепостта -метателни и стенобойни машини в реални размери - 2 броя балисти, 2 броя катапулти, 1 таран и 1 бойна кула, които са важен елемент за пресъздаването на историческата действителност. Изгради се система за видеонаблюдение.

В края на миналата година получихте приза „Най-зелена община”. Разкажете за това отличие.
Да, ние много се гордеем с този приз. Община Асеновград е най-зеленият град с население между 30 и 100 хиляди жители. Отличието ни връчиха от Министерството на околната среда и водите за намалени емисии на парникови газове и спестена енергия от проекти за енергийна ефективност.

Финансовата подкрепа идва от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 и проектът е в процес на реализация.

Основните дейности са свързани с подмяна на отоплителната система, външна топлоизолация, подмяна на дограми, смяна на котли от течно гориво на природен газ и други мерки за енергийна ефективност.

Основна цел е да се осигури високо ниво на енергийна ефективност в образователната инфраструктура и подобряване качеството на жизнената и работна среда и нивото на образователния процес, допринасяйки за развитието на устойчив градски ареал в община Асеновград. Получихме оферта от фирма, която предлага екологично чиста технология за почистване на топлообменните повърхности на агрегати и системи или иначе казано - тръбите на парното от твърдокристални, неорганични и органични отлагания. Базира се на синергичното въздействие на обработена във вихров топлогенератор вода и нанотехнологичен катализатор. Преимуществата от използването на тази технология са, че тя отстранява до 95% от отлаганията по тръбите, експлоатационните разходи се снижават до 20%, а постигнатата енергийна ефективност ще бъдо до 50%, и най-вече - тя е екологично чиста.

По отношение на опазване на околната среда имаме идея за проект на пречиствателна станция, тъй като в Асеновград няма такава. Надяваме се, че това ще се осъществи до края на мандата.

Какви приоритетни проекти са залегнали в плановете на общината?
Имаме няколко такива проекта. Силите ни са насочени към тяхното възможно най-бързо и добро изпълнение. Такива са: интегрираният воден проект, включващ рехабилитацията на водоснабдителната и канализационна мрежа, включително и изграждане на пречиствателна станция, изграждане на канал за отводняване на Аман дере, Центърът за настаняване от семеен тип, по който в момента тече строителна дейност, и проектиране на приют за безстопанствени животни, изграждане на нови улици, рехабилитация и реконструкция на улици във всички квартали на града. Сигурен съм, че с предвижването напред и реализирането на тези проекти Асеновград ще промени облика си. Но всичко това няма да има значение и дълготрайност, ако гражданите не станат част от всички тези идеи и не ги приемат и за свои приоритети. Защото духът и визията на общината се градят от отношението на хората. Надявам се, че с промяната на външния вид на града, да променим и нагласата на живеещите тук, да превърнем заедно Асеновград в приятен, чист, уютен и интересен за живеене и туризъм град.