ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Работим много интензивно за развитието на нови технологии

Разговор с г-жа Юлиана Бабамова, Директор Амманн България

Работим много интензивно за развитието на нови технологии

Г-жо Бабамова, кои са последните продукти от гамата Ви?
През тази година Ammann представи на изложението Интермат в Париж новата си линия асфалтосмесители – УниБеч. Този нов модел смесител с капацитет от 80 до 350 т/ч предлага още по-висока компакност на отделните модули, по-голяма гъвкавост, по-широки възможности за дооборудване и един разнообразен спектър от варианти. Моделът УниБеч е предвиден да може да бъде оборудван с всички предлагани от Ammann технологични решения за влагане на фрезован асфалт в асфалтопроизводството, залагайки на ефективна производителност и още по ниски стойности на емисиите. При спомагателните съоръжения и управлението на смесителя също представихме много други новости. В областта на асфалтополагащата техника през есента на 2012 г. стартира производството на новата серия двубандажни валяци ARX от 1.5 до 4.8 т. Новата хидравлична концепция, съчетана с най-съвремената техника на дизеловите мотори на Yanmar, както и ергономичният дизайн, значително допринасят за повишената ефективност на новите валяци. 2012 година беше година на растеж за Ammann. Oткриването на новите представителства в Южна Африка, Бразилия и България още веднъж подчертават готовността ни да отговорим на потребностите в световен мащаб.

Какво представихте на Международния технически панаир в Пловдив?
Международният технически панаир в Пловдив ни предоставя винаги една отлична възможност да се срещнем с нашите клиенти и да обсъдим актуалните потребности на пазара. През тази година не сме излагали наши продукти, но проведохме много интересни и полезни разговори на щанда ни и предоставихме новите си каталози на нашите клиенти.

Какво да очакват клиентите Ви в близко бъдеще?
Нашата девизия „Развойна деиност и нови разработки“, която е в централата ни в Лангентал, Швейцария, работи в тясно сътрудничество с дъщерните ни фирми и ние винаги знаем съвсем точно какви са потребностите на отделните ни пазари. Ammann работи много интензивно за развитието на нови технологии и усъвършенстване на съществуващите в областите влагане на фрезован асфалт в производството на асфалтови смеси и производството на топъл асфалт (нискотемпературен асфалт). При машините (валяци, асфалтополагачи и др.) се въвежда новото поколение двигатели (ТИР-4) с оптимизирани емисии, както и нов дизайн. Ще представим на нашите клиенти и новости в областта на ителигентното валиране - системата АСЕ (Ammann Compaction Expert).

Какви са очакванията Ви за развитието на инфраструктурния сектор у нас?
Перспективите продължават да бъдат като цяло несигурни. Специално Южна Европа и Средизмноморието продължават да се борят с последствията от финансовата криза. Както преди, и сега Централна и Източна Европа с големите си инфраструктурни проекти продължава да e ключов пазар за Ammann.

България също продължава да усеща влиянието на кризата. Интересът към асфалтосмесителите и останалата асфалтополагаща техника (асфалтополагачи, валяци, вибрационни плочи и др.) на Ammann продължава да е много висок, но времето за вземане на окончателно решение се удължи значително.

В България и съседните страни отбелязвахме успехи с моделите асфалтосмесители Глобал, УниГлоб и ДжастБлек. Със задоволство установихме също, че в тези региони все по-интензивно се водят разговори за използването на фрезован асфалт в асфалтопроизводството. Тук Ammann предлага съответните решения в зависимост от желаното количество на добавяне на фрезован асфалт. Увеличава се и интересът към технологията за производство на топъл асфалт (нискотемпературен). И тук Ammann предлага съответното оборудване.

При асфалтополагащата техника през изминалата година в България много добре се продаваха гумено-бандажните валяци от 13 до 15 т. Също и леките двубандажни валяци и ръчно управляваните вибрационни плочи.