ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

ДМ Арматурен разширява дейността си с поглед напред

Разговор с г-жа Диана Младенова, Управител на ДМ Арматурен

ДМ Арматурен разширява дейността си с поглед напред

Г-жо Младенова, в началото бихте ли представили фирмата и дейността, с която присъствате и се развивате на пазара?
Фирма ДМ Арматурен е правоприемник на Хавле Арматурен, която е основана през 2004 година като дъщерна фирма на Хавле Арматуренверке ГмбХ, Австрия. Основната ни дейност е продажба на спирателна и присъединителна арматура за вода с марката Хавле. Хавле присъства успешно на нашия пазар от 15 години. Като начало на това присъствие на марката у нас ние считаме 2001 година, когато е сключен първият договор с ВиК дружество – ВиК Благоевград. И тази година честваме 15 години Хавле в България.

Разкажете повече за продуктите и решенията, които предлагате. Какво е характерно за тях и приложението им?
Голям дял в нашата продуктова гама заемат шибърните спирателни кранове. Хавле предлага шибърни кранове от 58 години, и е компанията, патентовала първия кран с гумиран клин, което впоследствие се превръща в стандарт. Това гумиране на клина позволява да се постигне отлична водоплътност на затворния механизъм, а конструкцията на корпуса позволява работа при високи налягания. Благодарение на тази иновация на Хавле, крановете не се монтират в шахти, а могат да се монтират директно под земята и да се управляват от повърхността. През годините Хавле инвестира много в усъвършенстването на конструкцията на шибърния кран, така че да гарантира 10 години фабрична гаранция. Шибърите на Хавле са много добре познати на работещите в сектора и са предпочитани, защото са изработени по начин, който гарантира една и съща сила на затваряне и отваряне за целия експлоатационен период. Ние сме сертифицирани по системата за управление на качеството ISO 9001 и държим сметка за рекламациите от клиенти. За 15 години нямаме никакви рекламации.
Акцентирах върху шибърните кранове на Хавле, но компанията предлага и много други продукти за водната инфраструктура, добре познати на хората в бранша. Новост за компанията са автоматичните филтри с обратно промиване и UV филтри, с които е направена е първата крачка в областта на пречистването на води за питейни и индустриални нужди.

Какво е да сте партньор на компания, наложила името си и разпознаваема навсякъде с продуктите си?
За нас е привилегия да работим с такъв надежден партньор, какъвто е Хавле. Защото, предлагайки арматура на пазара, ние залагаме нашето име. И доставяйки продукти, трябва да сме сигурни, че даваме решение, а не създаваме проблем. С продуктите на Хавле ние сме сигурни, че допринасяме за една бъдеща по-лесна експлоатация на водопроводните мрежи. Вярваме, че обществената нагласа трябва да се промени в посока на по-високи изисквания при изграждане на водната инфраструктура, с гаранция за поколения напред. С влагането на качествени кранове и фитинги се намаляват физическите загуби на вода във водопроводите, от една страна, и от друга – се намаляват експлоатационните разходи на водоснабдителните дружества. Това дава смисъл на нашата работа.

Бихте ли казали как ще отбележите 15 годишнината на фирмата?
Годишнините са хубави поводи за празници. Ето, например, миналата година празнувахме една година ДМ Арматурен, тази година честваме 15 години Хавле в България. Решили сме 15 години присъствие на българския пазар да отбележим с провеждане на 15 семинара в страната. На тези семинари ще покажем новите си продукти, ще се срещнем с проектанти, със строители, с представители на ВиК дружества. Искаме да стигнем до все повече хора, които са в нашия бранш. Вече проведохме два семинара – в Пловдив и Плевен, и се оказа, че предвиденото време за семинарната програма е крайно недостатъчно да представим и да покажем всичко, което предлагаме.
Предвидили сме и посещение в централата на Хавле във Фьоклабрук, Австрия, където са и двата завода на компанията. Това посещение ще е в периода, когато се провежда Международното изложение IFAT в Мюнхен (от 31.05 до 3.06). Поканени са представители от МРРБ, от ВиК дружества, от Българската асоциация по водите. Мисля, че ще покажем много интересни неща и ще има какво да споделим взаимно. Държим много на тази връзка със специалистите и работещите във водния сектор. А също и с бъдещите специалисти – студентите от катедра ВиК. За тях специално през 2009 година, по случай 60 годишнината на Хидротехническия факултет, УАСГ, реновирахме лаборатория 101 на университета и инсталирахме демонстрационна линия под налягане с наши продукти. Това е дарение от Хавле за студентите. Сега тази лаборатория се използва целогодишно, като там се провеждат упражнения и студентите могат нагледно да се запознаят с всички модерни продукти за изграждане на водопроводи. Това е много ценно за тяхната подготовка. В лабораторията, освен това, и ние провеждаме семинари за студенти и за наши партньори.

В заключение, какво предвиждате за развитието си в близък план? Бихте ли сподедили за някои планове или насоки на бъдещата Ви работа?
Желанието ни е да предлагаме по-широка гама иновативни продукти на пазара в сектор ВиК. Освен продуктите на Хавле, сега предлагаме на пазара бътерфлай кранове и обратни клапи от Франция, на фирма Сокла.

Отскоро развиваме и ново направление – предлагаме водомерите на Kamstrup. С тези ултразвукови водомери ще допринесем за намаляване на търговските загуби на вода. Те са изключително прецизни уреди, които поддържат една и съща точност в отчитането през целия период на експлоатация.
Друг нов продукт, който предлагаме, е интелигентна система за радиочестотна идентификация, която се използва за обозначаване и локализиране на подземни комуникации, посредством маркери. Смарт маркерът е пасивна електрическа марка, която се инсталира на значими точки в подземната мрежа. Този продукт е патент на фирма Комплекс, Словакия, на която сме представител за България и Македония.

В обобщение бих искала да кажа, че тази годишнина е добър повод да се огледаме, да оценим нашето място на пазара и да потърсим нови предизвикателства. Бих искала да благодаря на нашите клиенти и партньори за доверието през тези години. Работата ме срещна с много прекрасни хора. Резултатите от работата ни ми носят удовлетворение и мога да кажа все още I love this game.