ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 8, 2019

Започва модернизацията на жп участък Елин Пелин - Костенец, излизаме от "безвремието" при процедурите на големите проекти

Разговор с инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“

Започва модернизацията на жп участък Елин Пелин - Костенец, излизаме от

Г-н Папукчийски, доволен ли сте от постигнатото през 2019 година?
Винаги можем да искаме повече, но предвид възможностите на националното ни финансиране, по-скоро да. До 31-ви октомври бяха подновени общо 38 км железен път и 11 жп стрелки. Изпълнено е механизирано пресяване на баластовата призма на 103 км и 22 жп стрелки и са положени 55 км нов безнаставов железен път от заварени релсови нишки. Отделно, чрез механизирано поддържане чрез подбивните, линейните и стрелковите машини, беше подобрено техническото състояние на близо 3 000 км железен път и на 1 225 жп стрелки.

Вече напълно са завършени ремонтните работи при подновяването на 22,5 км железен път в междугарията: Реброво – Своге, път №2 с дължина 7,9 км; Твърдица - Шивачево с дължина 6,5 км; Змейово - Стара Загора с дължина 12,9 км; Владая - Драгичево с дължина 2,8 км.

В момента приключваме Змейово – Тулово – 12 км.

Доволен съм, че с довършването на междугарието Кръстец – Радунци целият 102-километров жп участък от 4-а линия между Стара Загора и Горна Оряховица е приведен в много добро техническо състояние, което значи, че са достигнати проектните му скорости.

В резултат на извършените ремонти скоростта на движение на влаковете в значителна част от ремонтираните междугария е увеличена с 10 км/ч. Там, където имаме положен безнаставов железен път, освен проектните скорости, постигнахме и неутрализация на пътя, което ще рече много по-висок комфорт при пътуване поради намаляване на характерния шум от движението на влаковете. Поставили сме си цел, която неотклонно следваме, всяка година да полагаме не по-малко от 80 км безнаставов път. На места постигаме дори и завишаване на проектните скорости, както например в участъка Мездра – Враца, където положихме безнаставов път и увеличихме скоростта от 80 на 110 км/час.

Всичко това успяхме да постигнем със средства от националното финансиране.

Успяхте ли да се „откъснете“ от забавянето при европейските проекти?
В това отношение годината беше категорично добра. Работим много активно за пълното усвояване на средствата по ОПТТИ, като се стремим да постигнем най-добрите резултати. Действително има натрупано забавяне по някои проекти, което се дължи на обжалванията при провеждане на всички наши тръжни процедури. Знаете, че преди около две години помолихме държавата да ни съдейства за решаване на проблема и бяха приети промени в Закона за обществените поръчки, но въпреки това, за жалост, абсолютно всички обществени поръчки на НКЖИ се обжалват, и то във всички етапи на процедурите - от самото им стартиране до обявяването на решенията на тръжните комисии. Нещо, което доведе до значително забавяне на процедурите. Въпреки това полагаме максимални усилия за подписване на договори за строителство. Нашето намерение е да успеем да усвоим всички договорени евросредства. За целта вече многократно сме провеждали разговори с всички изпълнители на проектите. Освен това сме подготвили и резервни проекти, към които да пренасочим част от евросредствата. Вече е обявена и процедурата за модернизацията на жп линията Волуяк – Драгоман, а предстои и обявяване на процедурата за линията Перник – Радомир, за която се подготвят техническите спецификации. Подготвяме и удвояване на жп линията от гара София до гара Владая, така че след обновяването на линията София - Перник за 160 км/час целият този участък ще разполага с много сериозен капацитет.

Бих искал да подчертая, че средствата, които държавата е осигурила за НКЖИ като бенефициент по ОПТТИ и по механизма „Свързана Европа”, са в интерес на цялата държава, на всички българи, на строителния бранш, поради това и забавянето на проектите поради обжалвания е в ущърб на цялото ни общество. Именно затова ние се стараем в никакъв случай да не допуснем загуба дори и на малка част от тези средства. Усилено работим и върху идеята за фазиране на самите договори по най-забавените проекти – говоря като финансиране, а не като изпълнение, така че те да бъдат сключени и да започне строителство по тях.

Искам да припомня, че и в предишния програмен период също имахме забавяне на процедури поради куп жалби, но чрез фазиране на едни проекти и пренасочване на средства към други в крайна сметка не загубихме евросредства.

Какво конкретно предстои догодина по проектите с европейско финансиране?
Продължава работата по проекта за „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2”, който е на обща стойност 675 млн. лв. без ДДС. Знаете, че проектът „Рехабилитацията на железопътния участък Стралджа – Церковски”, на стойност 3.8 млн. лв. без ДДС, приключи още миналата година. Завърши и рехабилитацията на участъка Скутаре – Оризово, на обща стойност 69,8 млн. лв. без ДДС.

Септември подписахме договора за реконструкция на стрелковото развитие на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гарите Зимница и Стралджа. Стойността на договора е 27.5 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнение - 36 месеца.

Октомври подписахме и договора по проекта „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации а по железопътната линия Пловдив-Бургас“ – говоря за системите GSM–R и ERTMS/ETCS. Стойността му е 185 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 48 месеца.

Започва и модернизацията на жп линията София – Пловдив в най-тежкия участък между Елин Пелин и Костенец. Той е на обща стойност 1.024 млрд. лв. без ДДС. Този месец подписваме договора за 24-километрова отсечка Елин Пелин - Веринско, част от която ще бъде и най-големият жп тунел в България. Това ще е двутръбен тунел с дължина 6.8 км, напълно отговарящ на изискванията за оперативна съвместимост. Практически това е най-тежкият участък, съставен изключително от тунели и съоръжения между тях, за скорост 160 км/час, като стойността на договора е за 500 млн. лева.

Започна и реконструкция на гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене. Проектът е на обща стойност 7.4 млн.лв. без ДДС и включва пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства и пр.

Искам да подчертая какво предстои в Северна България. В настоящия програмен период с осигурено европейско финансиране е изграждането на осигурителна техника в участъка Русе - Каспичан, като за посочения участък процедурите за строителство на железния път вече са стартирали.

На етап проектиране е модернизацията на жп възли Горна Оряховица, Русе, Варна, диспечерско управление в Горна Оряховица и модернизация на жп линията от Мездра до Горна Оряховица. Немалка част от инвестициите на Компанията са насочени към Искърското дефиле и то в жп участъка София - Мездра, където на следващ етап предвиждаме изграждане на диспечерско управление и съответно повишаване на скоростите и намаляване на времето за пътуване. От Мездра до Варна скоростта на движение на влаковете ще достигне 120-130 км/ч, като на места, в правите отсечки ще достига 160 км/ч.

Железопътният транспорт е най-безопасният и зелен транспорт, той не само не произвежда вредни емисии, но съществено намалява натовареността на автомагистралите и пътищата. В тази връзка има с какво да се похвалим - постигнахме добри резултати при прехвърлянето на тировете на релси от граница до граница, и мога да кажа, че за последната една година интермодален терминал Пловдив е завишил изпълнението на програмата и трафик-прогнозите с почти 120 %. На практика това означава, че само в рамките на един месец по магистралата от Свиленград до Пловдив се движат над 2 200 тира по-малко. Това е съвсем реално намаляване на рисковете от произшествия и опазване на околната среда, чрез намаляване на вредните въглеродни емисии.

Да, ремонтите на големите софийски гари започнаха, има ли дейности или планове за модернизация на други гари в страната?
Железопътните гари и гаровите комплекси са местата, където хората имат пряк контакт с железопътната инфраструктура и затова сме длъжни да ги преведем в удобен и приличен вид. Полагаме огромни усилия в тази посока.

По Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ) 2014-2020 ще бъдат реконструирани общо 6 гарови комплекса: споменатите вече Подуяне, Искър, Казичене, Карнобат, Стара Загора и Нова Загора. Индикативната стойност за всички обекти е приблизително 30 млн. лева.

Жп гара Карнобат не е ремонтирана повече от 33 години, от самото є построяване. Срокът за изпълнение на строителните работи е 24 месеца. Ще бъде извършено пълно архитектурно обновяване, отговарящо на всички европейски изисквания за енергийната ефективност, техническа безопасност и достъпна среда с изграждане на асансьори, рампи и визуална комуникация; конструктивно усилване на елементи на сградата и подмяна на покривната конструкция; подмяна на инсталации и т.н.

Подписахме договор с избрания изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора. На приемното здание през годините са извършвани само частични спешни ремонти, крайно недостатъчни за поддържане на техническото му състояние в нормални параметри. До средата на следващата година се надяваме да стартира и ремонтът на гара Нова Загора. Поради стратегическото си място гаровият комплекс е изключително важен за железопътната инфраструктура у нас. През жп гарата преминават три железопътни направления – към Богданово, към Бургас (Ямбол, Карнобат, Бургас) и към Стара Загора (Стара Загора, Пловдив, София). Реконструкцията включва изграждане на изцяло ново приемно здание, модернизация на перони и коловози и изграждане на нова вертикална планировка с прилежащ паркинг.

В обхвата на проект „Пловдив – Бургас, Фаза 2“ ще бъде извършена рехабилитация на приемните здания на гарите Маноле, Белозем, Чирпан и Зимница. Ще бъде изградено ново приемно здание на гара Оризово и изградени осветление и навес за пътници с места за сядане на спирки Опълченец, Черна гора, Свобода, Самуилово и Спасово.

С изпълнение на проекта за модернизация на железопътната линия София - Пловдив: жп участък Елин Пелин – Костенец ще бъдат реконструирани приемните здания Елин Пелин и Ихтиман и пероните на 2 съществуващи спирки - Стамболово и Немирово; ще бъдат изградени нови спирки Побит камък и Веринско.

Със средства от републикански бюджет, в размер на 500 000 лв, са сключени договори за изготвяне на инвестиционни проекти на жп гари Ямбол, Айтос, Стамболийски, Шумен и Септември. Към момента е стартирана модернизацията на жп гара Айтос, като до средата на 2020 г. е предвидено стартиране на модернизацията и на останалите.

Предвиждаме изготвяне на инвестиционни проекти и възлагане на ремонтните дейности по тях за железопътните гари Червен бряг, Левски и Търговище. Индикативната им стойност ще надхвърли 4 000 000 лв. от републикански бюджет.