ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 8, 2019

Перспективи за развитие на летище София като стратегически инфраструктурен обект

Разговор с проф. д-р Христина Николова и Вероника Гъркова, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, УНСС

Перспективи за развитие на летище София като стратегически инфраструктурен обект

В началото на разговора бихте ли казали защо е важна темата за развитие на летище София?
Проф. Николова, В. Гъркова: Развитието на летище София е от особено важно значение, за да може то да отговори на прогнозния пътнически трафик, за който се очаква достигане на високи нива през следващите години. Разширяването и модернизацията на летищната инфраструктура са важни за решаване на проблема, пред който е изправено летището – големия пътникопоток, който ще премине през него. Тук е важно да се спомене колко различни дейности са свързани с обслужването на един пътник. Първо, това са няколкото пункта, през които всеки пътник преминава – пункт за регистрация на пътника и неговия багаж, пункт за контрол по сигурността, където се извършва проверка на багажа и достоверност на документите, следва извеждане към самолета. Успоредно с това се обслужват и багажите на пътниците от товарачите, които при кацнал самолет разтоварват багаж и товарят новия за излитащи полети. Не на последно място е необходимо зареждането на самолетите с гориво и едва тогава пътниците стигат до обслужването от полетния екипаж. За да може всичко изброено дотук да протича безпрепятствено, е необходимо да се разширява и модернизира летищната инфраструктура. При това основните цели на този процес са: повишаване качеството на обслужване на пътниците, намаляване на задръстванията в пикови часове, осигуряване на ефективен контрол по сигурността и граничен контрол, както и осигуряване на нови работни места.

Какво е състоянието на летище София и с какъв капацитет функционира?
Проф. Николова, В. Гъркова: Летище София е 100% държавна собственост. Летището притежава категория „Б“ по международната категоризация на летищата, което означава, че има капацитет да обслужва между 5 и 10 милиона пътника годишно. Разполага с два пътнически терминала, които имат общ капацитет за обслужване на 4.6 милиона пътника годишно. Има 50 оперативни стоянки за обслужване както на пътнически, така и на товарни въздухоплавателни средства, 7 пътнически ръкава за извеждане на пътници, както и 14 изхода за извеждане на пътници чрез автобуси. За всички пътници, които преминават годишно през летище София, се грижат 3 наземни оператора.

Поради нарастване на разходите на държавата за издържане на дружествата създадени от нея, финансовите средства, които се отделят за поддържане на летищната инфраструктура през последните години, са крайно недостатъчни. Статистическите данни категорично показват, че летището към този момент не разполага с нужния капацитет за обслужване на пътникопотока. За периода 2007-2018 г. се наблюдава ръст на полетите, като за годините 2012-2015 г. този ръст се обяснява от една страна с удължаване на пистата за излитане и кацане, благодарение на което може да се обслужват по-големи въздухоплавателни средства, например от типа Airbus A380. Към 2016 г. увеличеният брой на самолетните движения може да се обясни с навлизането на нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air, които обслужват множество полети на пътници до и от територията на България. Съдейки по статистиката, става ясно, че към 2018 г. летище София е обслужило почти 7 милиона пътника, което доста надвишава проектния му капацитет. Ето защо е необходимо да се намерят средства и инвестиции за разширяване на летищната инфраструктура.

Какви са предизвикателствата и проблемите, пред които е изправено летище София?
Проф. Николова, В. Гъркова: Едни от най-важните проблеми, които са изведени до момента, са изчерпаният му капацитет за обслужване на пътници, нуждата от рехабилитация и ремонт на инфраструктурата, нуждата от финансови инвестиции от страна на държавата, и не на последно място повишаване на конкурентоспособността и качеството на летищните услуги в съответствие с международните норми и стандарти.

Един от вариантите за решаване на този проблем е привличане на частни партньори, които да навлязат в изграждането и поддържането на качествена инфраструктура на летище София.

Сред ползите от привличане на частни оператори са прилагането на техния опит и ноу-хау, влагане на инвестиции в разширение и модернизация на летищната инфраструктура. Ползите за държавата пък ще се изразят в преразпределяне на риска по време на инвестиционния период.

Бихте ли казали какви са възможностите за концесиониране на летище София и на какъв етап е концесионната процедура?
Проф. Николова, В. Гъркова: Получени са 5 оферти, като на този етап на първо място е класиран консорциум СофКънект, в който участват фонд Meridiam, австрийската строителна компания Щрабаг и операторът на летище Мюнхен. СофКънект предлага на държавата годишно възнаграждение от 24.5 млн. евро или 32% от годишните си приходи. Общата инвестиция за 35 годишния период на концесия се предвижда де бъде в размер на 608 млн. евро, като в тях не е включена първоначалната такса от 550 млн. лева. Концесионерът предвижда 4 фази за развитие на летище София. В първата фаза до 2022 г. се предвижда ремонт на двата терминала, а очакванията са пътникопотокът да достигне до 8.8 милиона пътника годишно. През втората фаза е планирано изграждане на трети терминал, който да обслужва пътнически полети и да отговаря на изискванията на нискотарифните авиокомпании. Очаква се броят на пътниците в този период да достигне до 12.3 милиона. Предвижда се и допълнително разширение на построения трети терминал и постепенно изместване и обслужването на пътникопотока към втори и трети терминал, а първи – да остане само за товарни полети. За последната фаза до 2040 г. концесионерът предлага допълнително разширение на трети терминал с по-голям брой стоянки за въздухоплавателни средства. Очаква се ръстът на пътници през този период да достигне 18 милиона.

Следва да се има предвид, че поради обжалването пред КЗК и ВАС на избора на концесионер от страна на останалите компании и консорциуми, които са подали оферти в конкурса, към момента избраният концесионер все още не е подписал концесионен договор. Възможно е, вследствие на обжалването, да има промяна в класирането и да бъде избран друг концесионер или дори конкурсът да бъде прекратен. Повече яснота по този въпрос се очаква да има през идните месеци.

Какви са възможните сценарии за бъдещето на летище София?
Проф. Николова, В. Гъркова: Съществуват два сценария за развитието на летище София. Първият сценарий предвижда запазване на държавната собственост върху летището. При това, ако се сравнят прогнозите за пътникопотока на летището, направени в Интегрираната транспортна стратегия за периода до 2030 г. с прогнози, направени от нас на база реалното развитие на пътникопотока през последните 12 години, става ясно, че прогнозният пътникопоток от Стратегията е по-малък от реалния, което означава, че успоредно с липсата на инвестиционни проекти за летището, заложени в Стратегията и Оперативните програми, това ще доведе до влошаване на качеството на обслужване на пътниците.

Вторият сценарий е за концесиониране на летище София, като голямо значение се отдава на фигурата на концесионера. Той трябва да има ясна и дългосрочна визия за развитие на летището. Също така необходимо е да притежава опит и в управлението и развитието на летищната инфраструктура. Очакваните резултати от прилагане на публично-частно партньорство при управление и стопанисване на летището са: ефективно и качествено управление на летището, чрез което да се повиши качеството на летищните услуги и конкурентоспособността на въздушните превози до и от София; внедряване на нови технологии за повишаване на безопасността и сигурността, както по време на полета, така и преди него; осигуряване на редовни приходи на държавата.

В обобщение на така разгледаните сценарии, става ясно, че поради липсата на достатъчно финансови средства и инвестиции от страна на държавата, както и при липса на проекти за развитие на инфраструктурата на летището, дефинирани в Стратегията за развитие на транспорта до 2030 г., на този етап сключването на договор за концесия е по-ефективен вариант за стопанисване и управление на столичното летище.

Могат да бъдат изведени следните ползи от очакваната концесия: ползи за държавата от преките приходи от начална такса и годишни възнаграждения от концесионера; спестяване на време за обслужване на авиокомпании и пътници; ползи от генериране на нови работни места, както от процеса по разширение, така и през целия концесионен период; ползи за бизнеса – бързи и качествени летищни услуги, добра инфраструктура, осигуряваща бързо достигане до крайна дестинация; социални ползи – приходи от данъци и други, свързани с повишаване на икономическата активност като цяло.