СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 1, март 2012

Имаме намерение да стартираме партньорство с компании в ОВК сектора

Разговор с Александър Стоянов, Мениджър направление Сградни технологии в Siemens

Имаме намерение да стартираме партньорство с компании в ОВК сектора

Уважаеми г-н Стоянов, кои са приоритетите в работата Ви?
Нашата пазарна политика се основава на нов бизнес модел на работа с нашите клиенти. Преминаваме от смесен модел – т.е. директна реализация на проекти и партньорски бизнес, изключително и само на бизнес модел, основан на партньорския бизнес. В тази връзка, първият и основен приоритет в настоящата ни работа е да запознаем детайлно всички партньорски фирми с продуктите и решенията на Siemens направление Сградни технологии. Ще насочим нашите усилия към системни интегратори, инсталатори също така ОЕМ фирми и дистрибутори. Считаме, че този модел е стратегически и дългосрочно оправдан. По този начин изграждаме активна, професионална и стабилна партньорска мрежа, която ще ни осигури оптимално и цялостно пазарно присъствие.

Бихте ли представили някои от продуктите, върху които сте концентрирали усилията си към момента?
Siemens, направление Сградни технологии в България се състои основно от две бизнес звена – продукти и системи за ОВК (отопление, вентилация и климатизация) инсталации и системи за сигурност и безопасност. В ОВК портфолиото освен основните продукти се предлагат и цялостни системи за сградна автоматизация и сграден мениджмънт (BMS), които представляват логичен завършек на останалите подсистеми. Отличаваме се и с много широко портфолио за т. нар. полева автоматика, както и за специализираните контролери за ОВК приложения.

Другото бизнес звено на направление Сградни технологии са Системите за сигурност и безопасност, където основен приоритет ще бъдат системите за пожароизвестяване и за газово пожарогасене. Сред останалите продуктови групи, които предлагаме в него, са системите за видеонаблюдение, контрол на достъпа и сигнално-охранителна техника (СОТ). Друг акцент в тази продуктова група е възможността за цялостна интеграция на продуктите посредством софтуерната платформа MM8000.

За читателите на списание СТРОИТЕЛИ ще е интересно да разкажете повече за някои от последните проекти, в които фирмата е взела участие.
Последните успешно реализирани проекти по новата бизнес схема, с внедрена BMS система на Siemens са: спортна зала София, сградата на Alpha Bank, бизнес център Астрал и Galeria Mall Burgas. В момента в процес на изграждане е и Bulgaria Mall, където също се внедрява BMS система с марка Siemens, Спечелихме и търг за доставка на оборудване за абонатни станции на „Топлофикация София” EАД, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез фирма Brunata, който се приключва в момента. Освен планираната работа чрез партньорски фирми, имаме намерение да стартираме партньорство с дистрибуторски компании в ОВК сектора.

Какви са очакванията Ви по отношение дейността на фирмата през новата 2012 година?
Несъмнено новата 2012 няма да е по-лека от предходната. Въпреки пазарната конюктура, направление Сградни технологии в Siemens ще продължи целенасочена работа по предварително изготвения план. Ще акцентираме усилия в: активно предлагане на нашите продукти и решения пред съществуващи и нови партньори; провеждане на множество технически обучения и презентации; разработване и прилагане на нов маркетингов подход за развитието на Siemens на българския пазар.

Пример от последните седмици за това е семинарът, който проведохме в края на Януари тази година в София, съвместно с КИИП Регионална колегия София-град и още две направления на Siemens – направление Индустриална автоматизация и Задвижвания, и направление Ниско и Средно напрежение. Семинарът беше на тема “Представяне на решения за електроразпределение, пожароизвестяване и сградна автоматизация” и се проведе в присъствието на близо 200 проектанти. Темите които направление Сградни технологии представи бяха: системата за пожароизвестяване на Siemens - Cerberus Pro и новата ASA технология, внедрена в автоматичните пожароизвестители от същата серия; новата версия на BMS системата DESIGO 4 на Siemens и основните й предимства, както и модерната мениджмънт станция за визуализация DESIGO INSIGHT.