СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 1, март 2012

LED технологиите с изявено присъствие на пазара

Разговор с г-н Атанас Панцерев, Председател на Българската асоциация за светодиодни технологии

LED технологиите с изявено присъствие на пазара

Г-н Панцерев, бихте ли разказали повече за дейността, основните цели и приоритети на Българската асоциация по светодиодни технологии (БАСТ)?
За по-малко от година БАСТ започна да обединява хора и фирми, които се интересуват и занимават активно със светодиодно осветление. Организирахме успешно първия си семинар, на който представихме световни лидери в светодиодната техника като Led-Link, лидер в производството на вторична светодиодна оптика, Silan - лидер в производството на интегрални схеми и драйвери за захранване и управление на светодиоди и не на последно място SAMSUNG LED’s с поделението му за мощни светодиоди – който за изминалата година се представи като една от най-бързо развиващите се компании на пазара и зае място в челната тройка на най-големите производители на мощни светодиоди.

През изминалата кратка година БАСТ успя да изгради връзки и партньорства и с важни международни организации като CIE - международната комисия по осветление. Вече получихме покани за участия в новите международни форуми за развитие на осветлението и енергийната му ефективност, както и до кръглите маси за създаването и обновяването на стандартите за осветление, съгласно новоразвиващите се технологии. Във връзка със започналите промени на ЗОП (закон за обществените поръчки), БАСТ инициира работна група, съвместно с други организации и асоциации в сферата на електрониката, за въвеждането на равни и ясни правила за участие в процедурите на продуктите, както и правила за оценка на най-подходящата и добра технология, представена от участниците.

За читателите на списание СТРОИТЕЛИ ще бъде интересно да разберат, какви проекти са реализирали членовете на БАСТ.
Въпреки свития пазар и кризата, членове на БАСТ успяха да реализират няколко проекта, свързани със светодиодното осветление. Такива са Пристанище Варна Запад, където улични лампи в района на пристанището се подмениха с LED такива, снабдени със семи-смарт технология, позволяваща оптимално менаджиране на работата на всяка лампа поотделно. Друг успешно реализиран проект е ГКПП Лесово, където успешно бяха заменени 400W метал-халидни лампи с 86W LED такива. Това вдигна общата осветеност с около 25% и намали консумираната енергия цели 3 пъти – от 9kW на 3kW. Проектът по данни предстои да се изплати в рамките на тази година от годишната икономия на енергия и разходи за поддръжка. В момента наши членове приключват тестовете на лампи за парници, които стимулират растежа на растенията като произвеждат само необходимите за растеж спектри от светлината. Тестовете към момента показват успешното заменяне на 400W натриево метал-халидна лампа със 100W LED такава.

Какво е мястото на LED продуктите на нашия пазар и какви очаквания имате по отношение на тяхното развитие?
Все повече се налагат новите технологии за осветление в международен план. България, като част от света, бързо се адаптира към новостите. У нас все повече хора започват да се интересуват от светодиодното осветление. Те разбират, че то не е модерна прищявка, а ефективно, енергоспестяващо, екологично и качествено осветление. Именно затова все повече общини в обществените си поръчки включват и подмяната на улични лампи със светодиодни.

Върху какво ще концентрирате усилията си през тази година? Предстоят ли нови инициативи?
Българската асоциация за светодиодни технологии си е поставила нелеката задача да помогне на всеки производител и дизайнер да представи идеите си и проектите не само на нашия пазар, но и на чуждите, тъй като в БАСТ смятаме, че България има достатъчно голям потенциал от знаещи и можещи хора, които да завоюват признание за работата си на световния пазар. Инициативата, за да реализираме тази цел, е да споделяме с нашите членове информация за правилата и нормите, чрез които те могат да излязат на даден пазар. Към момента на сайта на БАСТ сме публикували нормите по ГОСТ (Руския държавен стандарт), на които продуктите трябва да отговарят, за да намерят място на Руския пазар. Подготвяме се да публикуваме и нормите за други страни, с чиито промишлено-търговски палати водим преговори за предоставяне на необходимата информация.