СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 2, 2020

Новият настолен циркулярен трион Festool TKS 80 с интегрирана SawStop технология

Новият настолен циркулярен трион Festool TKS 80 с интегрирана SawStop технология

Ежегодно се регистрират около 4000 наранявания с циркуляри, което отговаря на 16 наранявания всеки работен ден (според статистиката в Германия). Около 26% от тежките злополуки водят дори до пенсия по инвалидност (DGUV статистика "Трудови злополуки 2017"). С новия настолен циркуляр TKS 80 и най-тежките прорезни наранявания от циркулярите остават в миналото.

Как работи SawStop технологията? При контакт с човешката кожа циркулярният диск спира за 5 милисекунди и изчезва в работната повърхност. Патрон освобождава предварително натегната пружина и изстрелва алуминиево блокче в циркулярния диск. След активирането касетата с патронът и дискът се заменят много бързо и лесно. Потребителите могат да видят текущото състояние на машината: Когато свети зелен светодиод, технологията SawStop е готова за ползване. Технологията SawStop може да бъде и изключвана. Ако алуминиевият патрон се е задействал, трионът може да бъде напълно готов за употреба отново само в няколко стъпки. Отваряте капака, изваждате стария диск и касетата и ги заменете с нов комплект - това е всичко. След това интелигентната електроника ще провери дали са монтирани правилно. Веднага след като светодио­дът постоянно свети зелено, работата може да продължи.

Машината е с 80 mm височина на рязане, разширяема работна повърхност, надлъжен и ъглов ограничител позволяват гъвкава работа дори и при големи обработваеми детайли. Типичният за Festool чист срез без зачепване и работа без прах. И най-важ­ното: повече сигурност: чувствителните сензори на интегрираната SawStop технология осигуряват сигурно рязане на непроводящи материали. При нужда SawStop технологията може и да се деактивира.

Новият циркулярен трион TKS 80 ще се предлага от юни 2020 г. - за допълнителна информация посетете сайта на Festool.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини