ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Управление на електрически и електронни отпадъци

Инфраструктурни решения

Електрическите и електронните отпадъци са сред най-сложните за управление поради широкия кръг такива продукти. Тук се отнасят както най-простите електрически домакински уреди, така и най-сложните високотехнологични компютри, мобилни телефони, сградни системи, инфраструктурно оборудване и други. Освен това обхватът им непрекъснато се разширява, търсенето и потреблението нарастват, а това неминуемо води до нарастване на количествата такива отпадъци. Електронните и електрическите отпадъци са най-бързо растящият компонент на битовите отпадъци в света с около 50 милиона тона генерирани годишно в глобален мащаб, като сумата се покачва всяка година. Какво да правим с тях?

текст Вела Динкова

Електронните джаджи и електрическите уреди правят живота ни по-лесен и приятен. Потребителите обичат своите цифрови играчки и електронни устройства. Постоянно се измислят някакви подобрения, а хората със затаен дъх очакват следващото ново попълнение на пазара. Тъжният резултат от любовта ни към джаджите и най-новите технологии е в растящите планини от стари изхвърлени устройства. В европейските страни количествата на глава от населението варират, като за изминалата година са 14.8кг за Швеция, 7.8кг. за Германия, 4.4кг за Франция, 5.1кг за България и 2.6кг за Италия. Много от потребителите не са наясно с нарастващия проблем с тези отпадъци и с опасностите, които те крият.

Предизвикателства в мениджмънта на електрически и електронни отпадъци
Електрическите и електронните устройства се състоят от сложен комплекс материали и компоненти от високи до микронива. В тях освен пластмаса, стъкло, желязо, стомана, мед и алуминий, които могат да се отделят и рециклират, има и вредни за здравето на хората и за околната среда олово, живак, кадмий, шествалентен хром, полихлорирани бифенили, бром-съдържащи вещества, терфенили и други. Когато тези отпадъци се депонират на депата за твърди битови отпадъци, съществува риск от миграция на токсичните вещества в околната среда. При изгарянето им пък трябва да се добавят големи количества горива, защото в по-голямата си част тези отпадъци са съставени от негорими материали. Това допълнително оскъпява третирането. При термичното третиране се отделят емисии на вредни вещества.

Освен проблемите с нарастващите количества, широкия асортимент, многокомпонентното съдържание и техниките за третиране на този вид отпадъци, трябва да подчертаем и съдържанието в тях на висококачествени пластмаси и ценни метали като злато, сребро и паладий. Жалко ще е да отидат на боклука. В допълнение на всичко това, според американската Агенция за защита на околната среда (EPA) рециклирането на един милион мобилни телефони намалява емисиите на парникови газове, сравнимо с премахването на 33 автомобила от пътя в продължение на една година.

Поради описаната картина се очертава необходимост от инфраструктура за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на електрическите и електронните отпадъци. Рециклирането на вашите телевизор, мобилен телефон, зарядно устройство помага за възстановяване на ценни суровини, за намаляване на замърсяването на въздуха, количествата отпадъци и потреблението на енергия. То предотвратява и риска за здравето и околната среда, произтичащ от токсичните вещества.

Организация на разделно събиране
За да могат да бъдат рециклирани и оползотворени, електрическите и електронните отпадъци трябва да се събират разделно. Изхвърлянето им в контейнерите за битови отпадъци или на друго нерегламентирано място би довело до загуба на стойността им и на възможността за рециклиране и оползотворяване. Събирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване от крайните потребители според европейските и националните изисквания трябва да става чрез системи за разделно събиране, създадени от тези, които пускат на пазара такива стоки. Събирането може да става чрез превозни средства от местата, където се образуват отпадъците или чрез поставяне на съдове за събиране, разположени на мястото на продажбата на продуктите от същия вид или на друго достъпно място в района, в който се образуват отпадъците. Друга възможност е чрез оборудване на места за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Събраните отпадъци се предават на площадки за временно съхраняване, съоръжения за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване или обезвреждане. Търговците могат да установяват депозитни системи за електрическо и електронно оборудване, пуснато от тях на пазара. Въвеждането на системи за разделно събиране на тези отпадъци не трябва да възпрепятства функционирането на съществуващите системи за събиране на битови отпадъци и за разделно събиране на други масово разпространени отпадъци.

При определянето на броя и разположението на местата за разделно събиране на съответния вид отпадъци се отчита броят на жителите в съответното населено място, като създадените от търговците системи за разделно събиране трябва да осигуряват най-малко едно място на 10 000 жители. При остатък, по-голям или равен на 2000 жители, се определя отделно място за разделно събиране. Кметът на общината определя места за разполагане на съдове, места за разделно събиране и площадки за временно съхраняване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване върху общински имоти на територията на общината в съответствие със ЗУО. Той организира дейностите по събиране и временно съхраняване на тези отпадъци и предаването им за предварително третиране, повторно използване, рециклиране, оползотворяване или обезвреждане при наличие на сключен договор, финансиран от организация по оползотворяване, търговците, които изпълняват задълженията си индивидуално или предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Площадките за събиране на електрически и електронни отпадъци могат да служат за събиране и на други едрогабаритни или опасни отпадъци с цел намаляване на разходите. Те могат да се изградят във вече съществуващи складови помещения. Ако няма налични, могат да бъдат построени нови складове от общината или от частни лица, като организации по оползотворяване или частни фирми. Разходите по изграждане и поддръжка се поемат от организациите по оползотворяване съгласно пазарния им дял на тегловна база, чрез координационния орган. Той е междинно звено между организациите по оползотворяване и общината и осигурява лоялна конкуренция и прозрачност на процесите. В зависимост от спецификата си всяка община трябва да определи най-подходящия начин за събиране, например чрез точки за събиране вместо площадки или камиони, които предлагат събиране в определени дни или при повикване.

Потребителите могат да върнат стари електрически и електронни отпадъци в търговските обекти при покупката на нови уреди от същия вид и изпълняващи същите функции. Дистрибуторите и лицата, които извършват продажба на такива уреди и устройства на крайните потребители са задължени да приемат без заплащане от страна на крайните потребители такова старои оборудване, образувано в бита, в същото количество, от същия вид или изпълняващо същите функции, както закупеното от потребителя. Те трябва и да поставят съдове за събиране на тази група отпадъци, образувани в бита, на територията на обекта, където извършват продажбата.

За да се избегне смесването на електрически и електронни отпадъци и необходимостта от ръчно сортиране на по-късен етап, различните категории такива отпадъци трябва да събират в различни контейнери в зависимост от законодателно установените категории на събиране. Размерът и видът на контейнерите трябва да бъдат съобразени с вида и количествата отпадъци, които ще се събират на пунктовете за събиране. При събирането и транспортирането на монитори, охладителни уреди и газоразрядни лампи трябва да се избегне счупване, друга повреда или загуба на охлаждащ агент.

Площадки за съхраняване, предварително и последващо третиране
Съхраняването и предварителното третиране на електрически и електронни отпадъци става на площадки, които отговарят на редица изисквания. Площадките за съхраняване трябва да са с непропускливи покрития и да са оборудвани със съоръжения за събиране на разливи, и където е целесъобразно, с утаители и съоръжения за обезмасляване. Площадките, на които се разполага старо електрическо и електронно оборудване, е необходимо да са снабдени с навес или временното съхраняване да се извършва в затворени контейнери. Нужни са и везни за измерване на теглото на приеманото и предаваното количество отпадъци.

Площадките за предварително третиране също трябва да са закрити, с непропускливи покрития и да са оборудвани със съоръжения за събиране на разливи, утаители и обезмаслители. Необходими са затворени съдове за съхраняване на батерии и акумулатори; кондензатори, съдържащи полихлорирани бифенили (ПХБ) и полихлорирани терфенили (ПХТ) и други опасни отпадъци, както и контейнери за радиоактивни отпадъци. Друго изискване е наличие на пречиствателни съоръжения за отпадъчни води, отговарящи на нормативните изисквания и съоръжения за източване на течности от съответните отпадъци.

При предварителното третиране от оборудването се отстраняват кондензатори, съдържащи полихлорирани бифенили и полихлорирани терфенили, компоненти, съдържащи живак, например прекъсвачи и лампи за вътрешно осветяване на екрани, батерии и акумулатори, печатни платки на мобилни телефони, тонер касети, съдържащи течен или пастообразен тонер, пластмаси, съдържащи бромирани добавки за огнеустойчивост, азбестови отпадъци, електронно-лъчеви тръби, хлор- и флурсъдържащи въглеводороди, газоразрядни лампи, дисплеи с течни кристали, електрически кабели, огнеупорни керамични влакна, компоненти, съдържащи радиоактивни вещества. Оползотворяване и обезвреждане се извършва по ЗУО.

В повечето случаи за третиране на изходните материали и вещества от съоръженията за предварително третиране са необходими специални съоръжения за последващо третиране. Такива са например съоръжения за химическо разлагане или за висико-температурно изгаряне на хлорфлуорвъглеводороди, полихлорирани бифенилни кондензатори, или други специални технологии като тези за LCD дисплеи, печатни платки и други. Повечето държави-членки на ЕС изнасят тези компоненти към един от няколкото съществуващи лицензирани и специализирани съоръжения в Европа.