ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Поддръжка на речни корита

Поддръжка на речни корита

Реките играят основна роля в транспортната част на хидроложкия цикъл. С тях са свързани редица процеси в речната долина. Коритата им са изкопани в резултат продължителното действие на водното течение в скали и почви, податливи на ерозия. Често обаче, особено в долното течение на реката, дъното е формирано от наноси и водата, движеща се в коритото, може да бъде малка част от целия обем, протичащ през долината. Вариациите в нивото на реката пряко влияят на нивото на подпочвените води в бреговете. В сухите месеци крайречните зони се дренират,а през влажните се напояват. Това отслабва бреговете, което от своя страна може да промени заливната тераса.

В настоящата статия ще разгледаме някои от машините, използвани най-често в практиката за поддръжка на речни корита.


текст Ивайло Пантев

Наводненията не нанасят щети в природата. Те играят важна роля за нормалното функциониране на речния коридор. Пълноводията са условия за миграция на риби, а преминаването на вода през крайречните влажни зони спомага за прочистването им от мъртва органична тъкан. Много крайречни блата съществуват благодарение на ритмичните прииждания. Наводненията имат сериозно въздействие и върху хората, от положителни (цивилизацията на Древен Египет се е крепяла на високите води на р. Нил) до пагубни. В исторически план, „борбата” с наводненията е особено активна през XX век, когато започва и изграждането на многобройни съоръжения за предотвратяването им. Впоследствие равносметката показва, че тези съоръжения помагат при малки и средни наводнения, но при големите рядко имат положителен ефект. Оттогава акцентът се премества, като в днешни дни не се говори за „борба” с наводнения, а за тяхното управление и контролиране на щетите. Основната линия не е да се предопредели дали ще има наводнение или не, а къде ще бъде то, колко голямо и как най-ефективно може да се управлява заливната тераса. За тази цел е нужно речните корита да бъдат прочиствани от затлачвания като наносни острови, растителност и отпадъци. Задръстването на коритата в населени райони е предпоставка за покачване на нивото и преливане.

Същността на проектите за прочистване и рехабилитация на речни корита често изискват използването на специална строителна техника. Мека, нестабилна почва, вода, труднодостъпни местности са част от предизвикателствата, които трябва да бъдат превъзмогнати. Ще разгледаме някои от най-често използваните строителни машини.

Багери
Изграждането на диги и реконструкцията на речното корито са дейности, свързани с преместването на земни маси и камъни. Използването на багери и за премахването на растителност, седименти и отпадъци от речното корито скъсява сроковете за изпълнение и е икономически изгодно. Особените и често неблагоприятни работни условия представляват предизвикателство за строителната техника. Не всички машини са пригодени за движение през пресечени местности, горски райони или за газене във вода. Много компании предлагат продукти, които да отговарят на специфичните технически изисквания, поставяни от такива проекти.

Багери с дълга стрела
Багерите с дълга стрела позволяват изкопна работа в по-голям радиус. Машината се позиционира на брега, откъдето прочиства цялото или част от коритото в зависимост от размерите на реката. Въпреки сравнително малкия обем на кофата, изгребването може да се извършва по-бързо, като се намалява нуждата от местене на багера или работа от двете страни на реката. Много компании предлагат в гамата си модели с дълга стрела.

Серията Zaxis от трето поколение на Hitachi включва моделите с дълга стрела от 160LC-3 до 870LCH-3. Теглото им варира от 17200 до 83100kg при двигателни мощности от 121 до 532 hp. Радиусите на копаене са в диапазона 12970 – 21050mm с обем на кофите от 0.34 до 1.90m3. Системи за подобрено циркулиране на хидравличната течност повишават скоростта на работа с до 15%. Cooled EGR технологията пренасочва част от изгорелите газове към горивната камера, което понижава концентрацията на въздуха в нея. Температурата на запалване спада, разходът на гориво намалява, а мощността на двигателя се покачва.

Обърнато е силно внимание на поддръжката, като животът на маслените филтри е увеличен значително от предното поколение. Компанията акцентира силно върху екологичните технологии, използвани в техните машини. Над 97% от частите могат да бъдат рециклирани и в тях не е използвано олово.

Моделите на Hyundai ROBEX 210LC-7A / 290LC-7 Long Reach са решенията на компанията за багери с дълга стрела. Работните им тегла са съответно 24 500kg и 31 900kg. И двата багера използват кофи с размери между 0.22 и 0.51m3, a oбсегът на копаене достига 15 220 mm. По-малкият от двата е оборудван с двигател CUMMINS B5.9-C с мощност 150hp и работен обем 5883 cm3. Големият брат - 290LC-7, се задвижва от по-мощния агрегат CUMMINS QSB5.9-C, произвеждащ 230hp. Интегрираният им дизайн намалява количеството на подвижните части с 40% спрямо стандартните дизелови двигатели, с което се увеличава времето между смените на маслото.

Моделите DX225/255/300/520 LC SLR на Doosan представляват решенията на компанията за багери с дълга стрела. Обсегът им на копаене варира от 15.38m до 19.61m с кофи от 0.39 до 0.93m3. Работните им тегла са в диапазона 22 860 – 50 800kg, Машините се задвижват от двигатели Doosan серия DL или DV, които произвеждат от 148 до 326hp при различните модели и отговарят на европейските Tier 3 изисквания за емисии.

Крачещи багери
Крачещите багери са пригодени за работа в изключително тежки условия. Индивидуално нагласящите им се крака осигуряват стабилност и маневреност при големи наклони, мека или нестабилна почва. Тези особености позволяват машините да се установят в самото корито на реката, където да извършват почистване или дейности по реконструкцията му.

Kaiser S2 е един от най-разпространените модели на пазара. Теглото му е 9980kg и се задвижва от двигател Perkins 1104D, развиващ 14 hp при 2200 об./мин. Високият въртящ момент при ниски обороти гарантира нисък разход на гориво. Багерът демонстрира впечатляващи технически характеристики за класа си.

Багери амфибии
Понякога е нужна техника, пригодена за работа в по-дълбоки води или заблатени местности. Багерите амфибии могат да бъдат монтирани направо върху плаваща платформа или верижни багери с понтонни вериги.

Моделът Hitachi MA200 (Amphibious Soft Terrain Backhoe) е специално проектиран за мобилност и стабилност върху мека почва. Веригите му са оборудвани с кухи стоманени „крака”, които подпомагат плаваемостта в трудни терени. В резултат на това теглото на машината е 21600kg, а тя оказва натиск върху почвата от само 11.5kPa. Надстройката се захваща за колесника посредством болтове, което позволява лесното разглобяване и транспорт на багера. От друга страна, големият 400 литров резервоар увеличава интервалите между презарежданията. 170-те коня, осигурени от двигателя и специално пригодената кофа, гарантират мощност и ефективност при изпълнение на проектите.

Базираната в Сингапур и Малайзия група от компании EIK предлага широка гама оборудване за багери. Понтонните платформи AmphiTrex се предлагат в 6 варианта за багери от класове 7-9, 12-14, 20-22, 24-27, 28-30 и 33-36 t. Веригите са изработени от издръжлива стомана, а самите понтони са оборудвани с хидравлични пилоти за стабилизиране на машината. По поръчка на клиента компанията предлага замяна на стрелата на багера с удължена такава, както и изграждане на товарен отсек на мястото на оригиналната противотежест. Мулти-синхронните мотори, монтирани на понтоните, гарантират поддържането на скорост в терени с различни земни условия и намаляват възможността от затъване.

Вакуумни багери
Ваккумните багери представляват алтернатива за работа в труднодостъпни и опасни места. Те разчитат на помпа, създаваща силен вакуум, която засмуква материал в прикачена цистерна.

CAPGео, на компанията Cappellotto, предлага решение за места, където копаенето с традиционните механични способи е трудно. Машината разчита на помпа, създаваща 60% вакуум с въздушен капацитет 17000 м3/час. За насочване на смучещата дюза се използва хидравлична стрела, подобно на багер. Удобство представлява възможността за управление на машината от един оператор, чрез дистанционно с джойстик. Към CAPGeo могат да бъдат прикачени голям набор от пневматични и хидравлични приспособления в зависимост от същността на изпълняваните задачи.

Компанията MTS предлага на пазара линията Dino. Четирите модела с индекси от 2 до 5 са оборудвани с контейнери между 3 и 12m3. Машините са пригодени да работят със суха, мокра почва и течности, а максималната им работна дълбочина е 20m. Моделът Dino 3 е в състояние да премахва 2.5m3 смесена суха и мокра почва на час. Като екстри към багерите се предлагат системи за хидростатично управление, хидравлична стрела с удължен обхват, режеща глава за засмукващата част и възможност за придвижване на машината по релси.

Самосвали
Транспортирането на изкопания материал от речното корито е важно за цялостния успех на проекта. Често изграждането на сервизни пътища е нерентабилно за изпълнение и се търсят други възможности. Проходимите съчленени самосвали предлагат възможността за пресичане на труднопроходим терен, без загуба на товароподемни качества. Огъването при шарнира увеличава маневреността за работа на тесни обекти, както и сцеплението за повече сигурност при взимане на завои.

Съчленени самосвали
Самосвалите на Volvo A25E 4x4, A25F, A30F, A35F, A40F, A35F FS и А40F FS са проектирани за висока продуктивност при пресечени терени. Както номерът на модела A25E 4x4 подсказва, най-лекият в гамата е със задвижване на четирите си колела. С оглед на различните стандарти за двигатели се предлага избор между Volvo D9B ABE3 / AAE3 с мощност 305hp, отговарящи съответно на EU Stage IIIA / EPA Tier 3, California Tier 3 и EU Stage III. Товароподемността е 24000kg при обем на коша 13m3. Единичната ос на ремаркето позволява завъртането й на 90° за бърза смяна на посоката на движение в тесни пространства.

Моделите A25 / 30 / 35 / 40F са 6-колесни с товароподемности 24000 / 28000 / 33500 /39000 kg и обеми на кошовете 15/17.5/20.5/24m3. Сред използваните технологии производителят изтъква автоматичната система за контрол на сцеплението, която контролира 100% блокиращите се диференциали, осигурявайки оптимално сцепление, проходимост, икономии на гориво и износване на гумите. Кабината Care Cab е с централно разположение за повече видимост, пространство, комфорт и безопасност. Моделите А35/40F FS са с пълно окачване (Full Suspension) за още по-голяма проходимост и комфорт при движение на скорост през пресечен терен. Талигата с две колела и гумени пружини е заменена с хидравлично окачване на всяко колело.

MT26, MT36, DA30 и DA40 са предложенията на Doosan Moxy. Товароподемността им е съответно 23500 /32700/28000/40000kg с обем на коша 15/21/18/24.4m3. Особен при тях е подходът към разпределението на тежестта върху предната ос. Шарнирният пръстен е монтиран пред чупещата се става, което гарантира равното натоварване на управляващите колела. Окачването на предната ос е независимо, а задните колела са групирани в две независими талиги, което, групирано с постоянното 6x6 задвижване, позволява преодоляването на неблагоприятен терен. Фирмата е лидер в отношението мощност/тегло и посочва за максимална скорост на движение 53km/h, осигурени от агрегати Scania DC9 и DC12. Скоростните кутии на машините са от типа “tip-tronic” и позволяват избор между автоматичен и ръчен режим на управление.

Terex предлага три модела съчленени самосвали – TA250/300/400. Шест-колесните машини са с товароподемности съответно 25 (15.5m3), 28 (17.5m3) и 38t (23.3m3). Двата по-леки модела се задвижват от двигатели Scania DC9 (версии с 287hp и 345hp), докато третият разчита на Scania DC13 (430hp). И трите агрегата се предлагат във варианти, отговарящи на EU Stage 2 или Stage 3B. Скоростните кутии са напълно автоматични с електронен контрол, като предлагат опции за ръчно управление и kick-down. При най-тежкия модел са налице 6 предни и една задна скорост, а при другите задните предавки са 3.

Liebherr TA230 Litronic е основният модел от серия съчленени самосвали Liebherr. Оборудвана е със специално разработеният двигател Liebherr D 936, свързан със скоростна кутия с 8 предавки. Агрегатът отговаря на изискванията за емисии EPA/CARB Tier 3 и произвежда 367hp (ISO 9249). Това позволява максимална скорост при движение напред от 57km/h, а назад 16km/h, благодарение на 4-те задни скорости. 5-етапното забавяне на скоростната кутия пък гарантира стабилност и контрол при спускания. Многодискови спирачки с маслено охлаждане са монтирани на предните две оси, а третата се спира от карданния вал. Със собствено тегло от 24 300kg, машината може да пренася 30 000kg полезен товар. Обемът на каросерията е 19m3 и хидравличната система я изправя до 70° за 12sec., след което я сваля за 8sec. Контролно-измервателната система е обединена в единичен дисплей с висока резолюция и сензорен екран. Оттам операторът може да следи параметрите на машината и разходът на гориво, да контролира климатика, има достъп до камерата за задно виждане, както и брояч, показващ последната извършена профилактика. За улеснено транспортиране на машината, ширината й е ограничена до 3m.



Техника на БЕРКИ


Българската фирма Хидромотор предлага специализираната за почистване и поддръжка на водни басейни техника на Берки. Фирма Антон Беркенхегер ГмбХ & Co. KД, наричана накратко БЕРКИ, е един от водещите производители на машини за поддържане чистотата на водите. Фирмата предлага пълната гама от продукти в бранша - странични и челни комбайни, комбайни за откоси, за канали, багери за канали, водни комбайни, амфибии и много други специализирани машини и уреди. Ръчно водените уреди са подходящи за почистване на канали, дори при силно обрасли с трева и храсти терени и при големи наклони те надеждно изпълняват задачите си.

Самоходните машини на БЕРКИ косят и разчистват откоси и изкопи с малка ширина на ивицата – от 0,5 метра нагоре. Дори при голям обхват на действие те всички са мощни, стабилни и повратливи. Обслужват се лесно и се отличават с добра видимост към всички прикачни работни приспособления. Лодките на БЕРКИ са сигурни помощници с висока производителност, когато става дума за косене, почистване, оформяне на корита, изгребване и почистване на тиня от канали, реки, езера или заблатени и влажни терени.