ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Голф игрища

да ги направим разумно

Голфът е игра с вековна история и милиони почитатели в целия свят. Освен любим спорт за много хора, той се превърна и в печеливш бизнес. Шансовете за България в това отношение са големи, стига да се използват разумно. Страната ни вече разполага с няколко функциониращи голф игрища, а други са все още в строеж. Инвестициите в голф игрища в България се очаква да надминат 500 милиона евро. Амбициите и очакванията са големи, защото тук условията са чудесни за развитие на този вид спорт – има подходящи терени и благоприятен климат. Много хора са ентусиазирани, тъй като голф игрищата ще направят България по-привлекателна за инвестиции и туризъм. Това е безспорно. В същото време обаче, природозащитници често застават срещу построяването на голф игрища, изтъквайки негативното им въздействие върху околната среда. Истината е, че голф игрището може да е от полза за всички, стига да се намери разумния баланс. Не са малко примерите от световната практика, които показват, че голф игрище може да се направи по екологичен начин, без това да нарушава природата. Щадящите околната среда методи обикновено излизат и по-евтино на инвеститорите. Именно към такива модели би трябвало да се стремим. За целта е необходимо да се вземат под внимание много фактори, които ще разгледаме. Това може да помогне да изградим голф игрища според най-високите стандарти.

Правилен избор на участък
Заедно с финансовото обезпечаване, изборът на терен представлява един от най-важните аспекти в създаването на голф игрище. За целта е препоръчително да се ползват услугите на квалифицирани архитекти. Избраната земя може да се сравни с платно, на което архитектът на голф игрището ще създаде своя собствена картина. За разлика от чистото платно обаче, теренът не е празен. Той е обширна земя със специфични геоложки, хидроложки, климатични и екосистемни особености. Това обяснява изключителното значение на правилния избор на парцел. Мястото трябва да е атрактивно, но това далеч не е достатъчно. В търсене на подходящото място за голф игрище би трябвало да се вземат предвид доста повече критерии, освен красотата на околния пейзаж.

Източници на вода
Хидроложките условия са главен аспект в оценката за това дали един терен е подходящ за голф игрище. Водата е изворът за живот на голф игрището. Затова се правят обстойни предварителни проучвания на източниците на вода и дали те ще могат да отговарят адекватно на нуждите от напояване на обекта. Стандартно голф игрище с 18 дупки се нуждае от 500-1000 литра вода на хектар дневно. За терен с площ 30 хектара разходът ще е от 15 до 30 хиляди литра вода на ден по време на растежа на тревата. Това е доста голямо количество, което трябва да може да се обезпечава от местните източници на вода, без това да нарушава водоснабдяването на близко разположени обекти или пък хидроложките условия на околните екосистеми. Даваме тези цифри само в качеството на поясняващ пример. Действителният разход на вода варира в широки граници в зависимост от сортовите особености на тревата и климатичните условия. Създаването на напоителни езера с използване на вода от подземни сондажи е добър вариант за голф игрищата, тъй като другите източници на вода може да са непостоянни или използването им в периоди на засушаване да доведе до нарушаване на водоснабдяването на други обекти. Тук трябва да се помисли за подходящи тръби за водоснабдяване и напояване, както и за надеждна напоителна система. Най-добри резултати дават автоматичните напоителни системи, при които се въвежда начален час на поливането, продължителност и честота. Те се изчисляват според сезона, климатичните условия, особеностите на тревата и условията на почвата. След като са веднъж зададени в системата за поливане, тя има грижата за доставката на вода на целия терен, без да е необходима човешка намеса.

Ландшафтни характеристики
При определянето на пригодността на даден участък за създаване на голф-игрище трябва да се отчетат трите ландшафтни характеристики на местността – размер, форма и релеф. На сравнително равна площ, където има малко естествени бариери, е възможно в рамките на 50 хектара да се направи добро поле с 18 дупки и тренировъчна област. В случай, че теренът е с по-разнообразен релеф, ще е необходима по-голяма площ. Релефът на местността влияе и върху това колко интересна ще е играта, както и върху начина на придвижване на терена – пеш или с голф колички. Любителите на „чистата” игра приемат придвижването пеш като важна част от играта на голф. От гледна точка на инвеститорите пък строителството на алеи за голф колички означава допълнителни разходи.

За потенциалните възможности за развитие на голф игрище на дадена местност може да се съди по общия поглед върху релефа. Ако теренът е с твърде пресечен релеф, с тесни просеки и остри завои, няма да може да се гарантира необходимата безопасност на играчите. За да се постигне сигурност при игра, трябва да разполагате с достатъчно място между дупките. Освен това трябва да се предвиди минимално безопасно разстояние между дупките и границите, както и между дупките и зони с друго предназначение, например алеи за достъп или сгради. Желателно е също така, територията да е цялостна, т.е. да не е прекъсната от път или комуникационно съоръжение. Тези препятствия намаляват наличната площ за игра и принуждават архитектите да свързват отделни част от терена с мостове и тунели, което усложнява и оскъпява проекта. Други препятствия са електропроводите. Те намаляват привлекателността на ландшафта и затрудняват играта. Електропроводите могат да се преместят или да се положат под земята, но това ще е доста скъпо. Ако не могат да се избегнат от терена, то архитектъта ще трябва да измисли планирането на игрището така, че електропроводите да не повлияят върху играта и сигурността.

Ако теренът не е достатъчен за стандартно игрище с 18 дупки, може да се разгледа възможността за друг тип игрище с 9 дупки. При положение, че не е необходимо професионално голф игрище, едно по-малко игрище с 9 дупки би свършило идеална работа за обучение и приятелски турнири. То може да се помести на ограничена площ само от 3 акра и ще излезе доста по-евтино.

Почвени условия и дренаж
Въпросът с почвените условия и отвеждането на водата на терена на голф игрището се разглежда от гледна точка на това, че на тревата трябва да се осигурят оптимални условия, за да е в отлична форма. Тревната настилка на тези обекти търпи голямо натоварване от честото косене, тъй като тревата трябва да се поддържа с ниска височина. Още повече, че този тип тревни площи са изкуствено създадени и са доста по-уязвими. Именно затова почвата трябва да е достатъчно плодородна и с подходящ физико-механичен състав, който да осигурява златната среда между задържане на необходимото за тревата количество вода и дренаж на излишната вода, за да се избегне заблатяване. Обикновено на тези условия отговарят плодородни типове песъкливо-глинести и песъкливи почви. При добра водопропускливост на почвата и подходящ наклон на терена ще се спестят средства за дренажни съоръжения. Ако почвата е твърде глинеста и има много подпочвени води, ще трябва да се предвидят допълнителни дренажни съоръжения. Има случаи, когато липсата на друг подходящ терен налага изграждане на голф игрище върху земя без достатъчно почва и хумус. Тогава се налага те да се доставят допълнително от друго място, което оскъпява проекта и трябва да се има предвид в предварителните оценки.

Голф игрището се вписва в ландшафта, не обратното
Задължителни елементи на голф игрището са различни препятствия: жив плет от храсти, пясъчни прегради, блата, езера, дерета и т.н. Задачата на архитекта е не само добро позициониране на дупките, но и да направи цялостен проект за голф игрище – стилен, неповторим, красив и вписващ се в пейзажа. Моделирането на голф игрището и разположението на дупките и препятствията зависят от професионалната преценка на архитекта. Той трябва да разположи всичко така, че играта да е едновременно интересна, удобна и безопасна. Много важно при определяне на релефа на бъдещето голф игрище и разполагането на дупките е да се използват максимално даденостите на местния ландшафт. Така ще са необходими по-малко изкопни и изравнителни работи, ще се спестят време и пари и не по малко важно е, че теренът ще се наруши възможно най-слабо. Много често в практиката се прибягва до изравняване на терена и след това се налага допълнително моделиране на релефа, което в крайна сметка до голяма степен повтаря първоначалния. Това е абсолютна загуба на време и финанси и трябва да се избегне. Особеностите на релефа на някои терени дават възможност да се създадат оригинални поредици от дупки, които се срещат само на даденото игрище, на едно място в целия свят. Това прави игрището изключително привлекателно. Архитектът трябва да проучи всички алтернативи за използване на условията на релефа, така че игрището да е уникално и в същото време да се спестят пари.

Екологично ориентиране на голф игрищата
През последните години се наблюдава обществена загриженост за това дали голф игрищата са опасни за природата и как да ги направим по възможно най-екологичния начин. Това е изключително важно, защото общественото мнение и нагласите на местното население са от решаващо значение за успеха на който и да е проект. Екологичните съображения срещу голф игрищата са свързани обикновено с използването на пестициди, изсушаването на заблатени места, нарушаването на местообитанията на ценни видове растения и животни, прекъсването на миграционни пътища, внасянето на чужди видове, използването на огромни количества вода за напояване, която в някои случаи е дори питейна и други. Допълнителен важен екологичен аспект е дали в границите на игрището влизат зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000, която включва местообитания на редки и застрашени растителни и животински видове. Тук трябва да поясним, че една трета от територията на България влиза в Натура 2000. Европейската Комисия е издала препоръки за контролиране на дейностите в такива зони. Всяко бъдещо голф игрище се нуждае от оценка на въздействието върху околната среда и ако в територията му влизат части от Натура 2000, се прави екологична оценка. В нея експертно се дава оценка дали е екологосъобразно да се извършва дадената дейност и се посочват препоръки. Ако тези условия не се спазят ни очакват санкции от ЕС и негативна обществена нагласа.

Ползването на екологични програми за управление на голф игрищата се поощрява чрез различни национални награди и сертификати в много страни от Европа. Всяко голф игрище има потенциал да се развива по „зелен” начин. Стига да са взети предвид всички фактори, които разгледахме по-горе и да са спазени екологичните изисквания. Обединените усилия на еколози и мениджъри на голф игрища показаха, че може да се избегне лошата стара екологична репутация на този вид обекти. Това е добрият пример, към който би трябвало да се стремим, за да се гордеем с нашите голф игрища.