ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Технологични решения при пътностроителната техника

Технологични решения при пътностроителната техника

Навлизането на новите технологии в сектора, комбинирано с нови системи и методи на работа, илюстрира как предприемачите могат да спестят средства като работят по-ефикасно, което често удовлетворява и клиентите. Често кратките срокове, в които трябва да бъде завършен един проект, биха били невъзможни без използването на най-съвременни и иновативни технологични решения и автоматизиран контрол. Ще разгледаме някои примери, които илюстрират успешното прилагане на новите технологии в практиката.

Както и другите видове оборудване, така и пътностроителните машини се развиват, използвайки новия модел двигатели Stage IIB/Tier 4 Interim, за да бъдат в крачка с новите изисквания в Европа и Южна Америка за отделяне на вредни емисии. Като част от промените, изисквани от тези закони, производителите използват възможността да модернизират други аспекти от дизайна на машините, включително и контролните системи.

В много случаи има повече автоматизация по машините, което ще помогне на предприемачите да настроят оборудването по-бързо и след това да полагат настилката по-скоростно и по-прецизно.

Отличен пример е новата GOMACO G+ Connect система, нова CAN-базирана контролна система за хидравлични и електронни системи на техните бетонополагащи машини. Компанията твърди, че затворената верига между клапите на полагача и разнообразните сензори означава безспорна прецизност, с обратна връзка от сензорите за по-здрави, по-бързи и по-прецизни корекции на машините.

Хардуерът включва елементарни, но сигурни скали и бутони за машинен контрол, заедно с 6,5 инчов (165mm) плосък панел, антирефлексен екран, който може да бъде наблюдаван в операторската кабина или наземно. Той е програмиран да оперира на повечето популярни световни езици, за да отговори на клиентския избор.

Технологични промени
Както да контролира полагача, софтуерът, който е разработен от GOMACO, може също да управлява аксесоари като 3D контролна система без водещи струни напречно поставяща лента (TBI), регулатор промяна на мощността (PTA) и индикатор на гладкостта GOMACO (GSI), както и други. Системата може също да регистрира машинните действия и други параметри - скорост и разстояние например. Контролът без водещи струни е технология, която GOMACO въвежда първа в бетонополагането със специалния инструмент Leica. Това е технология, която вече е заимствана от други производители в сектора.

Power Curbers, например, сега предлага изливаща технология без водещи струни за нейната 5700-C за бордюри и канавки. Компанията съобщава добри резултати с предприемачи, спестяващи време за подготовка и получаващи страхотна точност при поставяне на бордюри и канавки. Power Curbers системата включва дигитален контрол от Moba, който може да се ползва с 3D или GPS контрол от различни снабдители. Leica и Topcon са текущите избори за контрол без водещи струни. От особено значение е да се създаде система, която позволява на предприемача да избира такава, която да му бъде удобно да използва.

Ново от Guntert & Zimmerman (G&Z) междувременно е S850SL, средноголям пълзящ полагач с подвижни крака, включващ Accu Steer системата, позната на потребителите на S600.

Accu Steer се състои от въртящи се дискове, монтирани на върха на хомотите на плъзгателната лента, които се използват да насочват по направлението, а не цилиндрите. Това позволява на оператора независимо да завърта почти в пълен кръг лентите, осигурявайки изключителна подвижност на място и преместването на бързия подвижен крак за полагане и транспорт, без необходимостта от преместване на водещите цилиндри.

Лесна настройка
Работейки в тандем с Acu Steer, Smart Leg системата на G&Z позволява на оператора да настройва ъгъла на въртене на крака по път, докато автоматично поддържа пътя на плъзгане право напред. Това позволява голяма гъвкавост на предприемача да маневрира между препятствията - пожарни кранове, осветление на летищни писти и други, без да спира, за да настройва механичо подвижния крак. Системата също така помага за ускоряване на процеса на подготовка на полагача за транспортиране.

G&Z описва S850SL като средно-голям полагач за „всички цели”: за градски улици, второстепенни пътища, магистрали и аеродрумни писти, рампи, както и за канали. Той има стандартно полагане с ширина от 3.66 до 7.92 метра.

Междувременно в асфалтовия сектор Roadtec предлага непряка диагностика на много от моделите си, като последият е Tier 4 interinengined фрезоваща машина. Системата позволява наблюдението на консумацията на гориво, двигателните кодове и много други работни и функционални данни, включващи аларми, стартове, функционалността на резачката, водата, скоростта на конвейера, функциите на буталото, контрол на товара, хидравликата и много други.

Това дава на притежателя своевременни данни, които могат да се използват, за да направят операциите възможно най-ефективни. Дистанционната система може също да работи с Moba контроли на степен и наклон и дава ненадминат непряк контрол на някои функции в системите.

Както настройването на системата да праща имейл сигнали, ако даден проблем се появи, Roadtec диагностиката също дава на собственика възможността да локализира машината чрез GPS.

Технологията се променя не само в асфалтополагащия и фрезовъчния сектор. В сферата на уплътняването новите валяци CA2500, CA2800, CA3500 и CA4000, включват някои иновативни решения, които могат да се видят при по-големите CA5000, CA6000 и CA6500. Един аспект на това са системите на Dynapac „мисия контрол”, които са разработени за възможността потребителят да контролира целия проект в три стъпки. Подготовката и планирането се извършва от софтуера Dynapac Comp Base, изпълнението е свързано със сензор за уплътнението (Compaction Meter) и резултатите са анализирани, използвайки Dynapac Compaction Analyzer (DCA).

Валяците са налични със Stage IIIA или IIIB двигатели, в зависимост от държавата, където ще бъдат използвани, но и двете версии имат системи за пестене на гориво, които отговарят на двигателните обороти, спрямо товара на мощността на система на машината. CA серията може също да бъде оборудвана със Sustainability Package, включващ rpm оперативна система, биоразградима хидравлична течност с доживотна гаранция, 50 часа сервиз, електрически двигателен блок нагревател и работещи светлини с LED лампи.

Климатизираните кабини имат въртяща се седалка, насочващ модул и множество дисплеи, което позволява до 180° завъртане без напрежение за врата или тялото. Функциите за безопасност включват Electronic Drive Control с функция ‘бърза спирачка’, която съкращава спирачния път, ако лостът е дръпнат много бързо, и индикатор на наклона. Загубата на теглителна сила, дори и в най-трудните условия, е скоростно неутрализирана, чрез лесна за употреба система за смяна на скоростите или със анти-завъртаща система по избор.

Друга интересна особеност е Dynapac’s Automatic Bouncing Control, която предотвратява повреди и удължава живота на валяка, като елиминира двойния скок на цилиндъра или преуплътняването, което може да повреди компонентите в машината. На разположение като опция е регулатор на скоростта за избягване уплътняване на твърде висока скорост, което спестява средства в дългосрочен план.

Използване на автоматичен ролков полагач
За около една трета от цената на нов пълзящ полагач, автоматичен ролков полагач може да излива плочи от 8 до 24 инча (200 до 600mm) дебелина, като предлага увеличена гъвкавост.

От друга страна средният ранг пълзящи полагачи са способни да полагат настилка на пътища, достигащи до около 11m ширина, машина като автоматичния ролков полагач Terex Bid-Well 5000 може да работи на повече от 20m, давайки на предприемачите опцията да полага няколко ленти едновременно.

Има няколко разлики между автоматичен ролков полагач с двойна употреба и такъв с единична, като Terex Bid-Well 4800, проектиран само за пътно строителство. Първата е теглото. Моделът 4800 е проектиран първо за изливане на плочи на мостове и е по-лек. Затова и стандартните двигатели ще са по-леки и компонентите на полагача ще са по-малки, за да намалят теглото. Друга разлика между двата дизайна е в максималната ширина на полагане. Тъй като машини като 4800 са проектирани за работа на мостове, те могат да достигат по-голяма ширина без отклонения. Стандартен 4800 може да бъде настроен да полага до 170 фута (52.8m) ширина.

След внимателно обмисляне и консултация с производителя, автоматичният ролков полагач може да бъде използван да увеличи ефективността на бетонополагането на терен, спестявайки пари от първоначалната покупна цена.