ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Триком–В изгради пречиствателна станция с фиксирана биомаса в село Белчин

Триком–В изгради пречиствателна станция с фиксирана биомаса в село Белчин

Водата заема над 70% от площите на Земята, но едва една малка част е подходяща за използване за питейни и напоителни нужди. От друга страна, e невъзможно навсякъде да има изградени канализации, използвани за оттичането на отпадните води. Това определя необходимостта от финална обработка на отходните води, включваща процеси, свързани с пречистването. Затова използването на пречиствателни станции с фиксирана биомаса е грижа за природата. Това е един естествен принцип за пречистване на битови отходни води, без химикали, без допълнително захранване с бактерии.

Наскоро изградената пречиствателна станция от специалисти на Фирма Триком–В в края на 2012 година в село Белчин, община Самоков, с капацитет от 1000 еквивалент жители (е.ж.). Годна да обработва над 150 000 литра отпадни води за денонощие. Използваната система на фиксирана биомаса е максимално близка до природните процеси и не носи със себе си необходимост от механични съставни части в сърцевината на пречистването – реакторите.

Няма вероятност от тяхното затлачване, защото съоръженията на белгийската фирма EPUR са изградени така, че има възможност за почистване на евентуално запушени дифузори чрез увеличен въздушен напор на въздуходувката.

Характерните особености, които дават предимствата на пречиствателните станции EPUR с капацитет от 5 до 2000 (е.ж.) са следните: фиксирана биомаса, минимална консумация на ел. енергия, висока степен на пречистване на отпадната вода, автоматично протичане на процесите, компактни размери на всички предлагани модели, лесна поддръжка. При работата на съоръженията не се отделят миризми, не са източник на шум и вибрации.

Накратко с няколко думи: фиксираната биомаса е съвременна технология, която е в основата на съвременните съоръжения за пречистване на отпадни води.