ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

ГИС на Община Асеновград с награда на БАИТ

БАИТ награди община Асеновград с приз за разработената от ЕСРИ България Географска информационна система за туристически атракции.

На 22.01.2013г., на официална церемония бяха връчени годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии през изминалата година у нас. Събитието се проведе под патронажа на президента на Р. България, г-н Росен Плевнелиев.

Номинираните в конкурса тази година се състезаваха в общо 11 категории. В категория „Общинска администрация“ наградата отиде при община Асеновград за разработване на ГИС за туристически атракции. Наградата прие кметът на общината, д-р Емил Караиванов.

„Проектът, реализиран успешно от ЕСРИ България, е уникален за България и няма аналог“, заяви д-р Караиванов при получаването на наградата. В рамките на проекта е създаден електронен регистър с информация за богатото културно-историческо наследство и природни забележителности в общината, който позволява тяхното ефективно управление. Изграден е специален уеб Геопортал, позволяващ на посетителите му да се разходят по картата на общината и да разгледат туристическите атракции на нейната територия. Разработените 3D модели и виртуална разходка на Асеновата крепост допринасят за постигането на едно по-атрактивно, интересно и съвременно популяризиране на туристическите забележителности.

„Географска информационна система в община Асеновград отговаря на най-добрите световни практики и е един напълно нов за страната ни модел за популяризиране на туристически атракции“, сподели д-р Емил Караиванов.

От 1969 ESRI е световният ГИС лидер, чиято платформа се използва от милиони потребители по света в публичния и частния сектор. ESRI е единственият вендор, който предоставя пълно техническо решение за десктоп, мобилни, сървърни и интернет платформи.

Като лидер в сферата на геопространствените технологии и услуги в България, ЕСРИ България повече от 17 години предоставя цялостни ГИС решения в държавния и частния сектор, подпомага образованието и работи за устойчивото развитие в множество сфери като кадастър, околна среда, инфраструктура, здравеопазване, сигурност и вътрешен ред и др.