ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Съвременна нано-технология за строителство на паркинг в Стара Загора

Съвременна нано-технология за строителство на паркинг в Стара Загора

Уникална, съвременна нано-технология за бързо и качествено строителство на пътна настилка, беше приложена за първи път в Стара Загора. Паркингът на новопостроеното студентско общежитие на Тракийския Университет, е първият сериозен обект за България, изпълнен чрез стабилизация на място по холандската технология „PowerCem”. Това е сравнително нова за България технология, която се прилага вече близо 20 години успешно по целия свят, но у нас досега имаше направени само тестови обекти. Проектът, изграден по холандската технология, представлява паркинг с размер 3100m2, който беше изпълнен от фирма Пи Ес Ай - Стара Загора, като част от договор за стратегическо партньорство между Трейс Груп Холд и АМКО (PowerCem - България).

Основното предимство на технологията на изпълнение е в цялостното използване на наличния на място материал, независимо от това дали е подходящ или неподходящ за изграждане на пътни настилки. Върху вече стабилизираната почва беше изградено и покритие от модифициран с RoadCem™ циментобетон (бетон) с дебелина от 4cm до 8cm (в конкретния случай – 6cm), което може да се експлоатира нормално и без изпълнение на традиционните фуги при стандартните бетонни покрития. Това е така, защото при използването на добавката RoadCem™ бетонът става „гъвкав” - устойчив на умора и атмосферни влияния, понасящ безпрепятствено динамични натоварвания, без да образува пукнатини. На практика, изпълненото бетонно покритие е разработено специално за такива цели, от холандската компания PowerCem Technologies и замества напълно традиционното асфалтово покритие. Чрез стабилизирана по този начин почва, в комбинация със завършващо покритие от асфалт или от по-горе споменатия модифициран с RoadCem™ бетон, конструкцията на настилката има дълъг експлоатационен живот. Изпълнява се много по-бързо от традиционните настилки и най-важното, с наличните на място материали. По този начин и от гледна точка на това, че тук става дума за стабилизация на място, при изпълнението се пести от една страна време, разход на материали и транспорт, а от друга страна, високото качество на конструкцията предполага дълъг експлоатационен живот и сравнително по-ниски разходи за поддържане.

Работата на обекта, започна на 1.11.2012 и приключи на 12.11.2012. За това време бяха извършени земните работи, стабилизацията и полагането на бордюрите и бетонното покритие. Цялата площ на паркинга е 3100m2. Стабилизирането на терена се извърши с помощта на специална техника за смесване на място на почвата с цимент и добавката RoadCem™ на PowerCem Technologies. За два дни беше положено и покритието от модифицирания бетон - ARC (Acicular Reinforced Concrete). Полагането на бетонната смес със земновлажна консистенция (водоциментов фактор - 0,4) се изпълнява със стандартен асфалтополагач, а уплътняването се извършва с двубандажен валяк. Повърхността на настилката финално се обработва с „хеликоптер” за постигане на водоплътна повърхност. В резултат на приложената технология, бетонното покритие и стабилизацията под него се свързват в единна конструкция с висока устойчивост на температурни разширения и без образуване на пукнатини от съсъхване. За разлика от стандартните бетонни конструкции със стабилизиран подосновен пласт, тук между двата пласта (стабилизирана земна основа и бетонно покритие) няма нужда от изпълнение на геомрежа за поемането на опънните напрежения. Освен това, тази нестандартна настилка притежава и значителна носимоспособност. Това се потвърди от тестовете с натискова плоча, проведени преди и след изграждането на конструкцията.

Модулът на еластичност на уплътнената повърхност преди стабилизацията беше 112MPa, три дни след изпълнението на стабилизацията Е-модулът достига 206MPa, а две седмици след полагане и на бетонното покритие общият еквивалентен модул на повърхността на настилката е 469MPa.