ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Caterpillar представя багери от следващо поколение

Caterpillar представя багери от следващо поколение

Caterpillar Inc. представи своя първи хибриден багер - САТ 336E H. Той е базиран на нова технология, изцяло патент на Caterpillar. Поръчките за него стартираха от февруари 2013 г., а доставките му - от началото на март.

“По принцип не е задължително хибридите да са електрически – казва Кен Грей, глобален продуктов мениджър за тежкия клас хидравлични багери на Caterpillar. – Има много други начини да се съхрани и използва отново енергията, какъвто е и начинът при създадената от нас хидравлична хибридна система, внедрена при САТ 336Е Н. В миналото компанията ни е разработвала, произвеждала и тествала и електрически багери, но досега не бяхме открили хибриден подход, който реално да намалява оперативните разходи на клиентите ни – допълва Кен. – Големите багери се използват предимно за високопроизводителни приложения, а при тях горивото представлява значително перо в бюджета. Така че 336E H, като хибридна версия на доказалия се 336E, е идеален за представянето на новата ни хидравлична хибридна система. На пазара няма друга технология, която да осигурява повече мощност от хидравличната. Това е и причината да разработим именно такова решение, с което да снижим иначе значителния разход на гориво.“

336E H отговаря на Етап IIIB стандарта на ЕС за вредни емисии. Невероятно тих е по време на работа и е съобразен да щади околната среда, без за това да се „жертва“ от мощността, силата, скоростта и производителността му. „336E H е най-революционният багер, появявал се на пазара от десетилетия – споделя Гари Стампанато, вицепрезидент на подразделението за багери на Caterpillar. – Ще бъде предпочетен най-вече заради ниските първоначални и оперативни разходи, а също и защото постига производителността на индустриалния ни лидер САТ 336E.”

За целта при конструирането на 336E H са използвани три основни технологии, които: 1) Намаляват консумацията на гориво чрез управление на мощността на двигателя с електронно програмируема помпа (ESP) на Caterpillar, която осигурява плавното преминаване между източниците на хибридна хидравлична мощност, двигателя и акумулатора. 2) Oптимизират работата на машината чрез автоматичното управление на дебита й посредством патентования разпределител на Caterpillar - Cat Adaptive Control System (ACS). Той намалява разхода на гориво на багера чрез по-малките загуби на налягане на хидравличното масло, а функционирането му не влошава останалите характеристики на хибрида. 3) Повторно използване на енергията чрез хидравлична хибридна система, която „улавя“ енергията от въртенето на горната част на багера в акумулатори и я освобождава при ускоряване на завъртането.

336E H е с водеща в индустрията производителност и с до 50% по-висока горивна ефективност, измерваща се в тонове за литър, в сравнение с 336D (съответно с 25% спрямо 336E). Вложените нови технологии в хибрида чувствително намаляват и оперативните му разходи. Възвращаемостта на първоначалната инвестиция в него зависи и от цените на горивата, и от експлоатацията му, но ако се вземат предвид настоящите ценови нива и използването му във високопроизводително приложение, машината би се изплатила за по-малко от година.