ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Химкомплект Инженеринг прилага най-добрите технически и екологични решения

Разговор с инж. Крикор Топакбашиян, директор Дирекция „Маркетинг и търговска дейност” на Химкомплект-Инженеринг и член на борда на директорите

Химкомплект Инженеринг прилага най-добрите технически и екологични решения

Инж. Топакбашиян, представете Химкомплект-Инженеринг.
Химкомплект-Инженеринг има 52-годишна история като фирма за промишлено проектиране, инженеринг и доставки на оборудване на обекти от химическата, циментовата, газовата промишленост и металургията. През последните 20 години дружеството проектира преносни и разпределителни тръбопроводи за природен газ високо налягане и съоръженията и инсталациите към тях – измервателни, катодни, очистни, газорегулиращи и компресорни станции; промишлени газови инсталации, надземно оборудване, обслужващо подземно газохранилище Чирен. Бихме обобщили - около 600 проекта и 2645 км от националната и транзитна газопреносна мрежа на страната и 6 компресорни станции – тяхното изграждане и модернизаране, и една компресорна станция в Турция.

Приключихме успешно ПУП /подробен устройствен план/ за 422 км на „Газопровода Набуко на територията на Р. България”, заедно с FEED /разширения технически проект/ на газопровода с 16 кранови възли, присъединителна връзка и 2 станции за очистване на газа. Само описът на документацията по проекта - чертежи по линейната част и технологичните площадки с обяснителните записки за 106 землища, 24 общини и 9 области, е 64 страници.

Екипът на Химкомплект-Инженеринг работи по проект за модернизация на четири компресорни станции чрез интегриране на нискоемисионни газтурбокомпресорни агрегати, съвместно с Главболгарстрой.

Бихте ли разказали повече за технологичните решения и оборудване, които предлагате за пречистване на отпадъчни води?
Преди 10 години, в навечерието на първите проекти по ИСПА, Химкомплект-Инженеринг стана партньор и дистрибутор на английската JWC International - фирма с 40-годишен опит в производството на съоръжения за механично пречистване на отпадъчни води.

Ние сме проектанти и добре знаем, че новите технологични решения трудно достигат до реализация. С развитието на ВиК сектора, значителните европейски средства, новите екологични стандарти, предлаганите от нас дробилки “Monster”- енергийно по-ефективни, лесни за монтаж и поддръжка, намират все по-сериозно приложение.

Проектирани за канализационни системи на домакинства, затвори, хотели, летища и промишлени обекти, днес ние поставяме дробилки и в канализационни помпени станции за защита и безпроблемната експлоатация на помпите, на входа на пречиствателни станции и при обезводняване на утайки. Осем различни модификации могат да се разгледат на нашия сайт. Всяко съоръжение се предлага с автоматичен контролер, който улеснява експлоатацията и предпазва системата от аварии.

Разкажете за някои реализирани обекти.
Дробилки “Monster” работят успешно от 8 години в Пречиствателна станция с. Бенковски в секцията „Утайки”. В гражданското строителство имаме дробилки в КПС на ваканционно селище с голф-игрище край Каварна и в ПСОВ Козлодуй. Работим с водещи проектантски и строителни фирми по оферти и доставки за новоизграждащи се помпени и пречиствателни станции.

Споделете планове и очаквания за следващата година.
„Историята” и настоящето, а убеден съм и бъдещето на Химкомплект-Инженеринг, са свързани с изграждането и технологичното обновяване на българската промишленост на основата на най-добрите технически и екологични решения, които търсим като провеждаме политиката и принципите за управление на качеството, околната среда, здравето и безопасността при работа.