ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Изложението "Save the Planet" насърчава обмена на добри екологични практики

Разговор с г-жа Анелия Каранова, Мениджър комуникации във Виа Експо

Изложението

Г-жо Каранова, Виа Експо в няколко поредни години е организатор на международното изложение „Save the Planet“. Бихте ли казали няколко думи за целите на изложението?
Първото издание на изложбата се проведе преди 3 години. Това беше времето, когато секторът прохождаше, съответно фирмите подхождаха скептично към подобен род изяви. Положителен е фактът, че за този период изложбената площ се увеличи 10 пъти, а броят на участниците – 4 пъти.

Форматът на „Save the Planet“ освен изложба, включва и паралелна конференция, в която традиционно участват международни лектори. Събитието през годините се утвърди като ефективна платформа за директен диалог между бизнеса, общинската администрация и браншовите структури. Целта ни е да насърчим обмена на добри практики и технологичния трансфер към Югоизточна Европа и в частност България, да информираме за ползите от тяхното прилагане в икономически и екологически аспект.

Какъв е отзвукът от провеждането на изложението вече няколко пъти? Успяват ли добрите практики да намерят своята реализация и у нас?
Смятам, че у нас има добра възможност за внедряване на технологии за управление на отпадъците и рециклиране. Прие се нов закон, очакваме следващите години усилията да се насочат към изграждане на необходимата инфраструктура.

До края на 2016 г. имаме ангажимент да разделяме и рециклираме не по-малко от 25% от битовите биоотпадъци.

Всички тези процеси обуславят и интереса към компостиращи, балиращи, рециклиращи системи, инсталации за биогаз и др. Голям потенциал има в производството на топлина и енергия от сметищните газове и от утайките в градските пречиствателни станции – това е една добра възможност за общините да покрият част от енергийните си разходи.

Като че ли все още не осъзнаваме значимостта на проблема. Въпреки информационните кампании нямаме необходимата култура по отношение на отпадъците. В много градове има изградена система за разделно събиране, но все още гражданите не изхвърлят отпадъците в определените съдове.

Въпреки тези предизвикателства мисля, че сме поели пътя на приобщаване към глобалното рециклиращо общество и фокусът вече се измества от депонирането към рециклиране, повторна употреба и превенция.

Трябва да използваме в максимална степен опита на развитите държави, което ще съкрати в значителна степен периода на внедряването на технологиите, както възможността за финансиране по европейски програми.

Бихте ли очертали в общ план някои от акцентите на предстоящото изложение (5-7 март 2014 г. в София)?
Австрия е един изключителен пример за постигане на дългосрочно устойчиво икономическо развитие, базиращо се на разработване на екологични технологии. Тя отново ще бъде страна партньор на „Save the Planet“ 2014. Националната екоиндустрия на Австрия генерира годишни приходи от 10,6 милиарда евро и осигурява работа на 87 000 души. Югоизточна Европа е сред приоритетните пазари и австрийски компании ще представят своите продукти на традиционния Австрийския павилион.

Конферентната програма е съобразена с нуждите на сектора – включили сме теми като биогаз, третиране на отпадъци, иновационни рециклиращи технологии, компостиране, ефективна инфраструктура и др. Асоциация на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите и Европейска мрежа на специалистите по околна среда ще организират Европейски конферентен ден, посветен на добрите практики, реализирани в рамките на ЕС.

Какви са очакванията Ви за предстоящото изложение?
Надяваме се изявата да има отново силно международно присъствие на изложители, посетители и участници в конференцията. Предстоящият програмен период ще активира още повече дейностите на общините. Работим в тясно сътрудничество с редица браншови асоциации и медии от България и чужбина. Вярваме, че ще провокираме интереса на местната администрация и бизнеса за реализация на публично-частни партньорства.