ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Kapsch предлага иновативни телематични решения

Разговор с г-н Михаел Вебер, Изпълнителен Директор и Оперативен член на борда на Капш Телематик Технолоджис България

Kapsch предлага иновативни телематични решения

Г-н Вебер, бихте ли представили Капш Телематик Технолоджис България?
В България Kapsch Group е представена от създадената през 2008 г. Капш Телематик Технолоджис България. Основният ни бизнес, в който сме повече от 20 години (от 1990 г.), са иновативните пътнотранспортни телематични решения, проектиране, изграждане и експлоатиране предимно на електронни системи за събиране на пътни такси, като предлагаме техническа и търговска експлоатация на тези системи. Доставчик сме на иновативни интелигентни транспортни системи (ITS) за приложения в областта на събиране на пътни такси, управление на достъпа в градска среда, управление на трафика, системи за идентификация и класификация на автомобили, които подпомагат безопасността и сигурността на движението, а също така осигуряват и средства за финансиране на инфраструктурни обекти.

Разкажете за някои реализирани проекти в пътната инфраструктура и внедрените системи.
Kapsch предлага иновативни телематични решения на клиенти по целия свят. Нашите основни клиенти са държавни органи и концесионери от частния сектор. Определени компоненти, системи и решения се предлагат и на системните интегратори.

През последните години компанията е внедрила три от петте национални системи за събиране на пътни такси в Европа, в качеството на главен изпълнител или като доставчик на инфраструктура. С повече от 280 реализирани проекти в 43 страни, ние се нареждаме сред водещите доставчици на електронни системи за таксуване по целия свят.

Що се отнася до тол-системите, до момента най-важните ни проекти са: национални системи за събиране на пътни такси в Австрия, Чехия, Полша и Беларус. Например, системите в Чехия и Австрия напълно изплатиха всички разходи по тяхното изпълнение за по-малко от една година. Ние също така инсталирахме първата в света електронна система за събиране на пътни такси при многолентов свободен поток на трафика в Австралия (Мелбърн Сити Линк), имаме изпълнени проекти в Чили, Южна Африка и Тайланд.

Разполагаме с разработена платформа от ИТС приложения, които функционират самостоятелно или като част от допълнителните мерки за управление на движението в системата за електронно събиране на пътни такси (ETC). За да подпомогнат управлението на трафика, електронните телематични системи могат да се използват за автоматично откриване и насочване на потока от хора и превозни средства. Решенията на Kapsch за управление на достъпа в градска среда представляват цялостен набор от продукти и системи, включващи схеми за таксуване, зони с ниски емисии и приложения за ограничаване на достъпа. Системи на Kapsch за контрол на достъпа се използват в Рим, Болоня, Торино и Бергамо, наред с други градове. За Зимните олимпийски игри в Сочи, например, компанията ще въведе в града система от зони с ограничен достъп на автомобили.

Също така сме разработили и внедрили независими ИТС приложения в различни класове, като наблюдение на трафика, контрол на средната скорост, претегляне в движение на превозни средства и V2X коопериращи се системи.

Какви са очакванията Ви за развитието на ИТС в България?
По мое мнение, ИТС секторът в България притежава сериозен потенциал – иновациите и целевите инвестиции в пътната инфраструктура са продиктувани от Директива 2010/40/ЕС. Считам, че в страната ще нараства важността на пътната безопасност и сигурност през следващите години. Една система за електронно събиране на пътни такси ще подпомогне постигането на тези цели на национално ниво, а на местно ниво българските общини имат ключова роля, внедрявайки различни видове ИТС-базирани приложения в сферата на транспорта и този процес е вече в действие.

Технически решения съществуват, на първо място обаче е необходимо да се вземат политически решения и определени предварителни условия трябва да бъдат изпълнени, за да се улесни използването на иновативните пътнотранспортни телематични приложения.