ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Еколайт предлага продукти с високо качество

Разговор с г-жа Алма Клингнер, Председател на борда на директорите на Еколайт

Еколайт предлага продукти с високо качество

Г-жо Клингнер, бихте ли представили фирма Eколайт?
Фирма Еколайт е с предмет на дейност: инженерингова и консултантска дейност, разработване на проекти за производство на осветителни тела и фотоволтаични системи и произвoдството на такива.

Своята дейност фирмата започва с разработен прототип на светодиоден осветител на 12V, захранван със слънчева енергия. Същият беше доразвит и напълно завършен като продукт, готов за масово производство, в началото на 2009 година. Поради сравнително ограниченото търсене на този вид изделия и високата им цена, беше решено в края на 2008 г. диодният осветител, използван за фотоволтаичната лампа, да се преработи за използването му на 220V.

Диодното осветително тяло на 220V бе започнато като идеен проект през oктомври 2008 г. През 2008 г. бе асемблиран първият опитен образец. Фирмата притежава 3 патента за произвежданите продукти.

Разкажете за предлаганите от Вас продукти.
Произвеждаме и предлагаме: диодни улични и паркови осветителни тела на 220V, диодни фотоволтаични паркови и улични осветителни тела, диодна фотоволтаична пътна маркировка и пътни знаци, диодни индустриални осветителни тела на 220V; интелигентна система за управление на уличното осветление.

Произвежданите от нас диодни осветителни тела се отличават с много високо качество на използваните елементи (диоди, захранвания и т.н.), което допринася за дългия им живот - над 100000 работни часа. Това е потвърдено от изследвания в специализирана лаборатория на фирма Осрам. Уникална е разработената от нас оптична система от поликарбонат, както и управлението на температурния режим на работа на светодиодите. И за двете разработки имаме заявени патенти. Активните пътни знаци от серията „Road glows” бяха започнати като разработка в началото на 2008 г. За тях се използва сертифицирано отразително фолио. В самия пътен знак са вградени високояркостни червени светодиоди с малък ъгъл на излъчване. Системата се захранва посредством фотоволтаичен панел. Основен елемент в нея е електрониката – наша разработка, също заявена за патент.

Разработената и произвеждана от нас система за интелигентно управление дава възможност за въвеждане на различни работни режими на уличното осветление, като например димиране през малките часове. По-комплексната система дава възможност за следене в реално време на състоянието на всяка една лампа, включването на допълнителни датчици към осветителните тела (за движение, температура, осветеност и т.н.), както и за пренос на данни.

Споделете за някои проекти, в които сте взели участие.
В средата на месец февруари 2009 г. фирма Еколайт завърши първия си цялостен пилотен проект за светодиодно и фотоволтаично улично осветление и маркировка за пътна безопасност в гр. Сунгурларе. Това беше първият проект в България от този тип. Един от изключително интересните ни проекти през 2010 г. бе проектирането и изграждането на фотоволтаична система за осветяване на най високия кръст на Балканите - Светият кръст на Бармук баир, Сливен. През 2010 г. бе осъществен и цялостен проект за реконструкция и модернизация на уличното осветление на Община Костенец, където бе внедрена и пилотна интелигентна система за управление.

Какви са очакванията Ви за развитието на фирмата в близък план?
Основното предимство на предлаганите от нас продукти е много високото качество, при отлични технически показатели, изключително ниска относителна консумация на енергия и конкурентоспособни цени. Поради тази причина считаме, че фирмата има добри шансове за успех по предстоящите инфраструктурни проекти за модернизация и реконструкция на уличното осветление в България и в региона, както в износа за страните на Европейската общност и Руската Федерация.

Нашата стратегия в това отношение е непрекъснато развитие и усъвършенстване на предлаганите продукти с цел запазване на техническата ни преднина пред конкуренцията.