СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 1, март 2011

Проект Стакато ще инсталира слънчеви колектори на три сгради в столичния район Оборище

Проект Стакато е проект с европейско финансиране, действащ на територията на столичния район Оборище. За своята първоначална фаза Стакато действа заедно с проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” към МРРБ и ПРООН, познат още като “Обновен дом”.

Район Оборище провежда тръжни процедури за изграждане на слънчеви колектори за топла вода в трите пилотни сгради, които ще бъдат обновени в района с общо 48 жилища. Стакато ще финансира по-дебела изолация на фасадите и плочата над мазетата на сградите. Проектът предвижда изграждане на полета от слънчеви колектори за топла вода в сградите, които ще бъдат инсталирани на покривите. 44 колектора върху трите сгради се предвижда да покрият над 50% от нуждите за енергия за подгряване на топла вода в сградите през цялата година. Това означава почти пълна независимост от външни енергийни източници през летните месеци при задоволяване на нуждата от топла вода за живеещите в сградите. В дните, в които няма достатъчно слънце, водата ще се подгрява частично от колекторите и ще се доподгрява от съществуващата абонатна станция на Топлофикация. Това също ще води до спестяване на енергия и по-ниски сметки за обитателите на трите сгради.

“Обезпокояването на живеещите в сградите е сведено до минимум при инсталирането на системите – ще се използва съществуващата система от тръби за отвеждане на топлата вода по домовете, няма да има никакво пробиване във вътрешността на сградите. В този пилотен етап системите са изцяло за сметка на проект Стакато и тяхното проектиране, инсталиране и първоначалната им поддръжка ще бъде напълно безплатна за собствениците на жилища. Те ще получат собственост върху системата след изграждането й и ще се ангажират да я използват за минимум от 15 години, като животът на подобни системи е над 20 години.”, казва арх. Йовева, заместник кмет на район Оборище.

Партньорите по проект Стакато, който е част от голямата европейска инициатива Кончерто, имат ангажимент да наблюдават представянето на тези системи и да обявят публично стойността на системата и представянето й като ефективност. Това ще помогне за съставянето на проект-модел, който да може да се заимства от всички желаещи да инсталират подобни системи – с подробни разчети за стойността и процедурите, през които трябва да мине една сграда и нейните обитатели и сдружения за етажна собственост, за да си осигурят тази стъпка към енергийна независимост и по-ниски сметки за енергия.

“Нашият проект може също да даде много добра информация на фирмите, които имат амбиция за предоставяне на енергийни услуги с гарантиран резултат в жилищния сектор – така наречените ЕСКО услуги, при които фирми инвестират в енергийната ефективност на сгради, обитателите продължават да плащат сметки, все едно консумират енергия, както и преди. От спестената енергия компанията, инвестирала в тези проекти изплаща инвестицията си и след определен период от 15-20 години всички подобрения остават изцяло за обитателите. Предимствата за собствениците на жилища при участие в подобни схеми са много - не е нужно да правят сами голяма първоначална инвестиция или да търсят кредити – рискът се поема частично от друг – от ЕСКО компанията. Въпреки, че сметките им остават същите или следват ръста на цените на енергията за определен брой години, те живеят в повишеният комфорт на по-топлите си жилища. Конструктивната сигурност на сградата е повишена, защото в момента много сгради са в окаяно състояние и липсата на поддръжка съкращава значително живота им. Като много важно преимущество трябва да споменем, че след подобен ремонт собствениците ще си спестят за много години и данък сгради, а ако решат да продадат жилищата си, това ще стане при значително повишена цена благодарение на обновяването на сградата.”, разказва Генади Кондарев, консултант по проекта от Джададжи.

Проектът изкарва на дневен ред още един ключов аспект – регистрирането на етажни собствености и по-общо казано сдружаването на собственици в многофамилните сгради, както и провеждането на енергийни обследвания в сградите.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини