СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 5, 2012

Ново решение за безопасност със системата Dardo от Шнайдер Електрик

От тази есен комапнията-енегриен мениджър Шнайдер Електрик ще предложи на пазара решението Dardo, което централизира и автоматично извършва необходимите проверки на дадена инсталация.

Dardo е aдресируема система за аварийно и евакуационно осветление, която многократно улеснява задължителните тестове. Стандартът БДС EN 50172: 2006 - Системи за осветление при авария изисква изпитания на евакуационното осветление: необходимо е тестване веднъж в месеца на осветителните тела и веднъж в годината на батерията. Тези норми са приложими за жилищни, търговски, административни и обществени сгради (хотели, търговски центрове, болници, офиси, производствени цехове и т.н.). За собствениците и инвеститорите на сградата това води до допълнителни разходи за изграждане, както и до продължителни, често изнервящи за обслужващия персонал, операции по поддръжка. Основният въпрос е: как може да се намалят разходите по изграждане и поддържане на система за аварийно осветление, която да отговаря на нормативните изисквания.

Dardo опростява задължителните месечни и годишни тестове, тъй като не се налага изпитване на всяко осветително тяло едно по едно. Системата дистанционно изпълнява автоматичните тестове, които са предварително конфигурирани. При необходимост от извършване на ръчни тестове това може да се изпълни и от контролното устройство. Всяко самостоятелно звено на системата за аварийно осветление има уникален адрес, което Dardo проверява автоматично. Данните се визуализират на контролното устройство, компютър или разпечатка на протокол от изпитването и показват кои осветителни компоненти трябва да бъдат заменени – например батерия, лампа или цяло осветително тяло.

При така описания процес разходите за обслужване и нуждата от поддръжка намаляват с до 70%. Персоналът по поддръжка, знае точно кое осветително тяло е неизправно и кой компонент от него трябва да се подмени (батерия, лампа, и др.). Системата извършва тестовете, без да е е необходимо изключване на захранването. Автоматичното дистанционно наблюдение елиминира необходимостта от физическа намеса.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини