СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Българин е член на журито на най-престижната награда за пасивни сгради в Европа

Българин е член на журито на най-престижната награда за пасивни сгради в Европа

проф. д-р Волфганг Файст

Международната награда за енергийно ефективни сгради и региони на Институт „Пасивна къща“ (Дармщат, Германия) за 2014 г. е най-сериозното предизвикателство за всички, които работят в областта на нискоенергийното строителство. Крайният срок за подаване на предложения е 30 септември 2013 г.

Лидерите в областта на енергийната ефективност вече имат ново предизвикателство – за целта обаче до 30 септември трябва да регистрират проектите си в конкурса за наградата на Институт „Пасивна къща“. В тази инициатива могат да участват както отделни сгради, така и цели квартали и дори региони. Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, в което има и представител от България – д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Специално внимание ще се обърне на използването на възобновяеми източници в концепциите за устойчиво снабдяване с енергия. Конкурсът сe организира в рамките на проекта „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия” (PassREg) и се провежда под патронажа на Германското федерално министерство на транспорта, строителството и градоустройството. Победителите ще бъдат обявени по време на Международната конференция „Пасивна къща“, която ще се проведе през април 2014 г. в Аахен, Германия.

Наградата има за цел да демонстрира високото архитектурно качество и разнообразието в енергийно ефективните проекти на международно равнище, като поставя акцент върху все по-популярната комбинация от енергийна ефективност и ВЕИ. Предпоставки за участие в категорията за самостоятелни сгради са наличието на сертификат за Пасивна къща и използването на възобновяеми енергийни източници. При реконструкциите е важно спазването на критериите на стандарта EnerPHit. В отделна категория могат да участват цели квартали, градове, цели улици или региони дори ако са все още в етап на развитие. Сградите могат да са от публичния или частния сектор; могат да се включат и общини, сдружения или фирми за изграждане и управление на жилищни комплекси. Журито ще оценява проектите според архитектурния дизайн и градуостройствения план, но особен акцент ще бъде поставен и върху ролята им на водещи примери в областта на устойчивото развитие на регионално и местно равнище. Ще бъдат разгледани също креативните и новаторски решения, които засягат наболелите климатични промени, както и преодолените бариери, зададени от местоположението, финансовата рамка или строителната практика и традиции. Постигнатата икономическа ефективност и рентабилност, схемите и подходите за развитие ще определят възможностите за прилагане и изпълнение на проектите и в по-голям мащаб.

„С пасивните къщи дизайнерите и архитектите имат абсолютна творческа свобода – изискванията за функционалност, структура, рентабилност и устойчивост могат винаги да бъдат комбинирани по визуално привлекателен начин”, подчертава д-р Волфганг Файст, създател и директор на Институт „Пасивна къща“. С конкурса за пасивни къщи, проведен през 2010 г., Институтът вече демонстрира, че енергийната ефективност и зашеметяващата архитектура могат да вървят ръка за ръка. Носителите на наградата ще бъдат обявени по време на ежегодната Международна конференция „Пасивна къща“, която ще се проведе на 25-26 април 2014 г. в Аахен, Германия.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини