СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Български Ден за енергийна ефективност

Български Ден за енергийна ефективност

На 27 юни в Централния дом на архитекта, София, се проведе Български Ден за енергийна ефективност в рамките на „Европейската седмица за устойчива енергия”.

За четвърта поредна година ВБ Студио, съвместно с Обединение „Сдружени Софийски Архитекти“, Съюза на Архитектите в България и Камара на архитектите в България, организираха ден за енергийна ефективност. Конференцията тази година се проведе под мотото „Енергийна ефективност и архитектурна среда” и отново беше в рамките на Европейската седмица за устойчива енергия. Тазгодишното мероприятие се проведе под патронажа на Министъра на Регионалното развитие и благоустройството на Република България – Десислава Терзиева, като това идва да покаже ангажираността на Държавата и да спомогне координацията между всички фигури, участващи в процеса на подобряване на енергийната ефективност и постигане на устойивост на сградния фонд.

Фокусът на тазгодишното събитие беше поставен върху: тенденции в законодателството, засягащо енергийната ефективност на сградите в Европейския съюз и България в частност; възможностите за финансиране на обновяването и санирането на сгради и отговорността на архитектите в този процес; действащи проекти, по-конкретно проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 на Министерство на регионалното развие и благоустройството, както и други добри практики в областта на подобряването на енергийната ефективност на съществуващия сграден фонд; отговорна архитектура, енергийна ефективност и нови строителни системи и материали в подкрепа на проектантите.

Конференцията се проведе в два панела. В първата част на конференцията участие взеха представители на различни институции и организации, ангажирани с провеждането на енергоефективна политика и регламентирането на дейностите за прилагането й на практика. Във финалната втора част на конференцията бяха представени съвременни строителни продукти и системи, които гарантират енергийна ефективност на сградите.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини