СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 3, май 2006

Енемона АД получи специалната награда на конкурса „Фасада на годината 2005”

Енемона АД получи специалната награда на конкурса „Фасада на годината 2005”

Енемона АД получи специалната награда на конкурса „Фасада на годината 2005”, организиран от Баумит България ЕООД на 20 април 2006 г. в София Ленд.

Наградата за прецизно саниране на сгради по проекта за „Енергийна ефективност” беше връчена на инж. Людмил Стоянов, изпълнителен директор “Строително-монтажни дейности” в Енемона АД лично от управителя на Баумит България ЕООД Николай Бъчваров. Обектите, с които “Енемона” АД участва в конкурса, бяха пет: две детски градини - “Здравец” в с. Хърлец и “Калинка” в град Монтана; Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи в с. Бърдарски геран; Многопрофилна болница за активно лечение в гр. Търговище и църквата “Св. Никола” в град Лом. Всички обекти бяха включени в категория “Възстановително строителство” с приложени мерки по енергийна ефективност.
Целта на конкурса, който се проведе за четвърти пореден път, е да бъдат оценени фасадите, които допринасят значително за култивирането на населените места и ландшафта в Република България. В конкурса бяха подадени заявления за общо 75 фасади, от които в категория “Ново строителство” - 46, в категория “Възстановително строителство” - 21, в категория “Еднофамилни къщи” - 8. Фасадите бяха оценени от жури, оглавявано от арх. Иван Станишев - председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България и членове - инж. Ваня Шопова - главен секретар на Българската строителна камара, доц. арх. Недялко Бончев - декан на архитектурния факултет към УАСГ, Николай Бъчваров - управител на Баумит България ЕООД и арх. Тодор Личев - почетен член на журито и член на УС на Съюза на архитектите в България.
Отличието, присъдено на Енемона АД, е още едно признание за водещата роля на компанията в областта на енергийната ефективност. Постигнатият успех е резултат на фирмената философия, чиято цел е да работи в полза на обществото чрез компетентност, гарантирано качество и иновационни решения. На миналогодишния конкурс „Фасада на годината 2004”. Компанията спечели награда за изпълнение на сграда със значимо обществено предназначение за детска градина “Червената шапчица” в град Лом. Това е и първият успешно реализиран от Енемона АД договор с гарантиран резултат, с вложена инвестиция на стойност 115 782 лева. През изминалите две години Компанията се утвърди като лидер в областта на енергийната ефективност в обществени сгради, чрез реализиране на над 45 проекта в болници, училища и детски градини, на стойност над 12 млн.лева. През 2005 година тя направи дарение на Столична община и на община Козлодуй под формата на енергийно саниране на две детски градини.
Необходимостта от прилагането на мерки по енергийна ефективност в последните години е продиктувано от постепенното изчерпване на природните ресурси, което води до увеличаване на цената на електрическата и топлинната енергия. Постигането на енергийна ефективност, на практика, означава да използваме разумно енергията в нашия дом, работно място или в промишлеността. Ефектът от прилагането на мерките се отразява пряко чрез намаляване на разходите на домакинствата, повишаване на качеството на живот и постигане на приятен външен вид на сградите.

  • година III, брой 3, май 2006

още в рубриката

Новини