СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 3, май 2006

Нова за България строителна технология осигурява 70% по-висока топлоизолация

Нова за България строителна технология осигурява 70% по-висока топлоизолация

Компанията BMG представи официално пред специалисти от строителния бранш нова за страната ни строителна технология, която осигурява енергийна ефективност със 70% по-висока от познатите у нас практики. Технологията е широко използвана в Европа, Русия, САЩ и Канада, а сега за пръв път стъпва и на българския пазар. Производството на необходимите продукти ще бъде базирано в България, като за целта BMG направи инвестиция от близо 8 млн. евро. Част от инвестиционната програма на дружеството е индустриална площадка от 42 декара, разположена на главен път София-Калотина в землището на гр. Сливница, върху която се реализира един от най-големите, модернооборудвани заводи за топлоизолационни материали, отговарящ на всички европейски изисквания за високо качество.
Презентацията направи г-н Кирил Балабанов, Председател на борда на директорите на BMG. А новата строителна технология ИТБ беше демонстрирана от г-н Светослав Андонов, Маркетинг мениджър на Prime Production - търговска компания, дъщерна на BMG.
Представени бяха термоизолационни сандвич-панели, насочени към строителство на търговски комплекси и индустриални предприятия. Сандвич-панелите Prime Panels ще бъдат първият строителен материал от този вид, произвеждан в България. Отличават се със здравина и защита от пожар и вредни газове.
Специално внимание се обърна на изолационните термоблокове ИТБ, които са най-доброто решение в света за построяване на енергийноефективни жилища. 40% от строителството в САЩ се осъществява чрез тази технология. Блоковете ИТБ са направени от експандиран полистирен и представляват два панела, закрепени заедно посредством PVC-ребра, които правят блока монолитен. PVC -ребрата са заложени вътре в стериопорните плочи за по-голяма здравина.
Със системата ИТБ се строи лесно и бързо. Това е изолиран кофраж, който след отливането на бетона остава като изолация на стената отвън и отвътре. ИТБ-блокът е с размери 1200/500/290. При строеж блоковете просто трябва да се подредят на принципа на конструктор ЛЕГО във формата на желаната къща. Следващата стъпка е поставяне на арматура и отливане на бетона.
Къщата, построена с ИТБ, има много предимства пред традиционния начин на строителство. Тя е изключително здрава, издържа на бури и природни бедствия и има добри показатели за сигурност и стабилност в земетръсни зони. Топлоизолацията отвън и вътре осигурява до 70% спестяване на разходите за енергия. Високото ниво на енергийна ефективност дава преференциални цени при застраховане. Българското законодателство освобождава от данък сгради за 10г. къщите, които са сертифицирани като енергийно ефективни. Постига се добра шумоизолация. Продуктът е екологичен, напълно рециклируем и безопасен за здравето на хората. Спират се инфилтрациите на алергени, прах и дим. Сградата има дълъг живот - над 110 години. Гарантирана е еднаква температура навсякъде в ИТБ-къщата както през зимата, така и през лятото. Сроковете за строителство са с 5-6 месеца по-кратки. Двама строители могат да издигнат един етаж за 1 ден. Така се намаляват и разходите за работна ръка при строителството.
BMG пуска и пълна система за висококачествена фасадна топлоизолация - Prime Plast EPS. Тя се състои от изключително лек изолационен стeриопор, който осигурява оптимална топлинна и звукова защита, както и якост и стабилност на конструкцията. Prime Plast EPS е подходяща за изолиране на фасади, вътрешни и външни стени, подове и покриви, пътища, хладилни камери и др.
В инвестиционната програма на дружеството е заложено и производство на опаковки от експандиран полистирен, което ще е с най-голяма мощност на Балканите за този род продукти.

  • година III, брой 3, май 2006

още в рубриката

Новини