СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 3, май 2006

Българската Асоциацията за Изолации в Строителството (БАИС) на три години

Българската Асоциацията за Изолации в Строителството (БАИС) на три години

През месец април се навършиха три години от учредяването на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството. “Радваме се, че повярвахте и вярвате в спонтанното и безкористно намерение на учредителите да създадат отдолу нагоре европейски тип браншова организация като обединение на конкурентни фирми по образ и подобие на такива организации по целия свят.” - с тези думи започна четенето на отчетния доклад на сдружението за 2005 година инж. Йордан Николов, председател на УС на БАИС.
“От свое име и от името на Управителния съвет ми позволете да благодаря и на представителите на тук присъстващите институции, с които успешно работим и чието разбиране и подкрепа срещаме в ежедневната си работа. Това са Комисията по политика при бедствия и аварии към НС, МРРБ, МОН, АЕЕ, НИСИ, направление „Икономическа полиция” на СДВР, ДНСК, БТПП и всички колеги от неправителствения сектор. Използвам случая, за да благодаря и на представителите на медиите, с чиято помощ и подкрепа информираме обществеността не само за постигнатото досега от нашата асоциация, но и професионално ограмотяваме хората и ги сигнализираме за некоректните търговци и нелоялните прояви на конкуренцията. Благодарим и на нашите медийни партньори, които също следят отблизо дейността ни, отразяват я и заедно с нас се радват на всяка крачка напред, която прави асоциацията.
Както показва финансовият отчет за 2005 г. - нашите намерения 10 фирми да станат пълноправни членове на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството са успешно реализирани и дори преизпълнени. Дванадесет са новите пълноправни членове, като ще ги цитирам по реда на приемането им: Хидроизомат АД, Оргахим АД, Маримпекс ООД, Белни ООД, Омега ООД, Братя Георгиеви ООД, Аустротерм България ЕООД, ВАС Хидроизолации ООД, Ай Ти Би ООД, Рифер ЕООД, Теразид ЕООД и Хронос ЕООД. Две са фирмите, които се присъединиха към нас като асоциирани членове - Геосинмат - ВБ ЕООД и КАИСА КО.
Основните документи на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството бяха в центъра на широка дискусия между членовете обособени в секциите по “Топлоизолационни системи”, “Хидроизолационни системи” и “Антикорозионни и защитни подови покрития”. По инициатива на членове на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството беше сформирана и четвърта секция “Звукоизолационни системи”.
Българската Асоциацията за Изолации в Строителството ефективно контактува с асоциациите от строителния бранш и това беше особено силно изразено в процеса на подготовката на Проектозакона за физическите и юридическите лица в строителството. Очевидно е, че колкото по-тесни са контактите помежду ни, обмена на информация и солидарното отстояване на общи позиции, толкова по-сериозни и полезни за членовете на асоциациите ще бъдат постигнатите резултати.
Тук е мястото за изкажа, по-скоро да заявя общото ни безпокойство от това, че все още в центъра на дискусиите и в парламента не е поставен най-важният за дейността ни като асоциация закон - Закона за браншовите организации. За пореден път от името на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството и на колегите от сродните неправителствени организации изразявам големите ни очаквания приемането на този извънредно важен закон за по-нататъшното развитие на браншовите организации да се превърне в реалност.
Разшириха се и контактите ни с медиите, както и се увеличи броя на медийните ни партньори, които погледнаха изключително професионално на нашата дейност и допринесоха с публикуването и на наши авторски материали за по-доброто и коректно информиране на гражданите за проблеми, които днес за на дневен ред в обществото.
През отчетния период завърши още един етап от реализирането на Системата за подготовка на изпълнителски кадри. Наред с миналогодишните лектори - зам.-председателят на асоциацията проф. Димитър Назърски, арх. Росен Савов (зам.-кмет на район “Изгрев” към Столична община), който е нашият експерт в МРРБ и гл. ас. Богомил Петров от катедра „Строителни материали” на УАСГ като ректори се включиха и гл. асистенти Румяна Захариева и Димитър Бошнаков. В края на миналата учебна година на специално тържество на гимназията по строителство проф. Димитър Назърски връчи първите свидетелства за успешно завършен курс по дисциплината “Строителни изолации”. Списъкът със завършилите обучението е част от разширяващата се база данни на асоциацията.
Българската Асоциацията за Изолации в Строителството контактува пряко с МОН (по-конкретно със зам.-министър Кирчо Атанасов) и лично при него са депозирани нашата Програма за обучение на изпълнителски кадри и предложението ни дисциплината да се изучава във всички строителни гимназии в страната.
В края на м. март м.г. успешно премина конференцията на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството „Енергийна ефективност на сградите и оценяване съответствието на строителните продукти”. Тази конференция показа много ясно, че удачно подбраната тематика и авторитетните лектори привличат не само специалистите в съответната област, но и широкото гражданство.
За първи път м.г. фирми от Българската Асоциацията за Изолации в Строителството участваха организирано, в общ блок и на едно място - в Палата №4 на есенния международен пловдивски панаир. Участието е с положителен знак във всички аспекти и това ни дава основание да смятаме, че сме поставили началото на традиция. За тазгодишното участие броят на фирмите, подали заявка се увеличи и наесен очакваме две трети от нашите членове да застанат зад своите щандове в четвърта палата.
Продължи и дейността ни за ограничаване на нелоялната конкуренция и нарушения на Закона за обществените поръчки. Пет сигнала за нарушения ни бяха подадени от наши членове и след намесата ни бяхме уведомени за отстраняване на допуснатите нередности.
През 2005 г. УС на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството проведе 12 заседания, обсъди и прие предложения за изменения и допълнения в Наредба №4 за реда и обхвата на инвестиционните проекти. Що се отнася до тази наредба, то тя все още не е приета, но трябва да се знае от всички, че нашите предложения бяха подготвени от члена на Техническия съвет на Българската Асоциацията за Изолации в Строителството и на секция „Топлоизолационни системи” арх. Росен Савов. Благодарение на активната ни дейност в МРРБ нашите предложения бяха директно включени в работния проект на самото министерство, което е показателно за това по какъв начин оценяват работата ни като асоциация и за уважението, с което се отнасят към нашите експерти.
В края на миналата година по покана на МРРБ и на Научноизследователския институт по строителство, Българската Асоциацията за Изолации в Строителството стана член и координатор на смесени работни групи, които подготвят Наредби за контрол на качеството при изпълнение и приемане на хидроизолационни, топлоизолационни и звукоизолационни системи в строителството. Неотдавна започна да работи и група, която уточнява Правилата за контрол при изпълнението и приемането на подови настилки. Работата по наредбите ще продължи до успешното им завършване и одобрение от МРРБ, които също са представени със свои експерти в работните групи.
Обхватът на работата и структурирането на комисии към Българската Асоциацията за Изолации в Строителството предполагат да помислим за постепенното разширяване и на щата в БАИС, с оглед ефективно изпълнение на всички поети ангажименти и текущи задачи. Но това ще бъде предмет на обсъждане на следващото ОС.
През есента на м.г. стана реалност и нашата web - страница. Независимо от това, че БАИС е само на три години, тя успя да се превърне в притегателен център за фирмите от сектор “Изолации”, които работят легитимно, признават и спазват правилата на лоялната конкуренция. В тази връзка ще подчертая, че действително през тези години УС нито за миг не отстъпи от принципната си позиция част от Българската Асоциацията за Изолации в Строителството да стават най-добрите и утвърдилите се на пазара фирми. Този процес ще продължи, както и ще продължи процесът на разширяване на асоциацията с включването в нея на утвърдени фирми и от провинцията” - заключи инж. Николов.


Ясно дефинирани цели, ясни пътища за тяхното постигане и вземане на решения с консенсус - това е успешната формула на БАИС



- Бихте ли представили себе си и Българската асоциация за изолации в строителството?
- Казвам се Йордан Николов, управител съм на Ондулин строителни материали ООД. По образование съм строителен инженер.
Идеята ми за създаването на Българската асоциация за изолации в строителството се роди преди повече от три години. С помощта на проф. д-р инж. Димитър Назърски тя беше реализирана на 15.04.2003, когато асоциацията беше учредена. По своята същност, сдружението е обединение на стопански субекти, надлежно регистрирани съгласно българското законодателство - работещи в производството, търговията и приложението на изолациите в строителството; научни институти; лаборатории и звена. Участват и изявени специалисти от бранша, които имат общ интерес за обезпечаване качеството на крайния продукт.
На този етап БАИС има 42 пълноправни членове (40 фирми и 2 физически лица) и 9 асоциирани членове, като тенденцията е съставът й да се разширява. Асоциацията членува в Асоциацията на индустриалния капитал в България, пряк член е на Българската търговско-промишлена палата и асоцииран член на NRCA (Национална асоциация за покривни работи) - САЩ.

- Как работи Асоциация, в която членуват конкурентни фирми?
- Чрез ясно дефинирани цели, ясни пътища за тяхното постигане и вземане на решения с консенсус. Фирмите членове разбраха, че като сдружение ние можем да работим по-лесно с държавата и да отстояваме интересите на бранша.
Проблемите могат да дойдат ако се смесят фирмените интереси и интересите на Асоциацията. За мен винаги е било ясно, че като председател на сдружението трябва да защитавам решенията, взети на общите събрания. Стараел съм се и смятам, че съм го постигал.
Ние, като фирми, си оставаме конкуренти на пазара, но Асоциацията ни дава възможност да се познаваме и да се срещаме по-често. На последното общо събрание присъстваха 37 от 42 членове. Това е ясен знак, че участниците виждат смисъл в съществуването и вярват в БАИС.

- Три години БАИС са и малко, и много. За какво не Ви достигна време през тези години, като председател на Асоциацията?
Както вече казах, основния принцип при вземането на решения е консенсусът. Не успяхме да решим някои от поставените задачи поради невъзможността да стигнем до такъв. Необходимо ни е време. Но при вярна посока, която съм убеден, че следваме, ще успеем да постигнем целите си.
Избирането Ви за председател на УС на БАИС е израз на положителна оценка от страна на членовете на Асоциацията. Кои постигнати цели Ви радват най-много?
Много са нещата, които ме радват и те могат да бъдат прочетени в отчетния доклад на БАИС. Тук е мястото да благодаря на всички членове на УС, с които работихме съвместно през тези първи три години. Всеки един от нас приемаше работата си в сдружението като ангажимент и отговорност към останалите членове.

- Вие и проф. Назърски бяхте преизбрани в УС на БАИС, останалите членове са нови. Какви са Вашите очаквания за бъдещата ви съвместна работа?
- Вие присъствахте на заседанието и видяхте, че изборът беше абсолютно демократичен. Това беше изборът на нашите членове. Да си член на УС на БАИС не е привилегия. Колегите разбират, че предстои много работа за постигането на начертаните цели през следващите години.
Аз лично приех втория мандат, тъй като смятам, че по този начин ще се осигури премственост. Това ще помогне да се довършат започнати проекти и да се затвърдят позициите на БАИС.

- Кои са стратегическите цели на БАИС за 2006 година?
- На Общото събрание бяха приети следните основни стратегически цели за 2006 година: Разширяване на членския състав; Широка дискусия, целяща приемане на основните документи на БАИС - Знака за качество, Кодекса за коректно пазарно поведение и Реалните гаранционни срокове на материалите; Установяване на партньорски взаимоотношения и провеждане на съвместни мероприятия с асоциации със сродна дейност; Разширяване на международните контакти и широко медийно отразяване на дейността на Асоциацията и, не на последно място, усъвършенстване на действащата нормативната база.

  • година III, брой 3, май 2006

още в рубриката

Новини