СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 5, 2012

Система за извеждане на дим и топлина при пожар от Sament

Система за извеждане на дим и топлина при пожар от Sament

В началото на юли 2012 г. Sament завърши и предаде в експлоатация комбинирана система за извеждане на дим и топлина при пожар, естествено осветление и вентилация на Хале 3 на Завода за алуминиеви компоненти за автомобили Монтюпе, Русе.

Поради спецификата на дейността в сградата, пред системата бяха поставени много сериозни изисквания за нейната функционалност и параметри. Необходимо бе да бъдат покрити изискванията на проекта за напълно естествено осветяване на сградата през покрива. Системата за извеждане на дим и топлина е съобразена с нормативите на Наредба Iз 1971. Най-сериозните предизвикателства бяха поставени пред системата за естествена вентилация. Поради сериозните топлинни емисии в сградата, напълно бе изключен вариантът за принудително вентилиране поради сериозните разходи на ел. енергия, които биха били необходими.

Пред така зададената макрорамка на системата, Sament отговори с напълно нови продукти, създадени и сертифицирани в изключително кратки срокове, за да се покрият поставените изисквания при оптимален баланс на качество и цена. Предложеният проект от страна на Sament, предвижда комбинирана работа на отделните елементи. Реализираната система за естествено покривно осветление се базира на общата работа на светлинни ленти, димоотводителни и вентилационни елементи. Системата за извеждане на дим и топлина при пожар е изпълнена с покривни вентилационни клапи, статични димни бариери и фасадни елементи за свеж въздух, които се използват комбинирано и от системата за естествена вентилация. В нея са инсталирани най-новите вентилационни елементи тип Glos FF, с изключителни аеродинмамични показатели. Системата за естествено извеждане на топлинни емисии се базира на фасадните елемнти на системата за димоотвеждане и на покривните вентилационни апарати. Максималният капацитет на системата за естествена вентилация е четирикратен естествен въздухообмен. Покривните вентилационни апарати тип Glos HM са комбинирани за естествена вентилация и димоотвеждане и могат да работят целогодишно.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини