СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 6, 2013

Продукти за възстановяване на бетон CreteoRepair от ROFIX

Продукти за възстановяване на бетон CreteoRepair от ROFIX

Всеки от нас е виждал грозната гледка от рушащо се бетонно покритие или оголени, ръждиви арматурни железа, стърчащи от колони или тераси. Но на какво се дължи повреждането на бетона? Изследванията показват, че основната вина носят неправилна консистенция (твърде висок водоциментен фактор) или лоша обработка на пресния бетон. Добре обработеният бетон има алкално pH от около 12,5.

Поради протичащи химични реакции с CO2 от въздуха, с течение на времето във външния слой на бетона то пада на около 9. Този процес се нарича карбонизация на бетона. При достатъчно покритие от бетон арматурата лежи в районите с висока алкалност и това я защитава от корозия. Когато бетонът е приготвен с твърде много вода или покритието над арматурата е недостатъчно, фронтът с понижено pH достига до мястото, където лежи армировката и спомага за корозирането й. Ръждата, в сравнение със стоманата, има в пъти по-голям обем, оказва голям натиск върху бетонното покритие и то се отцепва, а арматурата остава оголена.

ROFIX системата за възстановяване на бетон осигурява замяна на повредения слой, защита на бетонната повърхност от вредни влияния, забавяне на карбонизацията, както и високо сцепление между заместителя и стария бетон. Първият продукт от системата е CreteoRepair CC 170 (BHB). Той служи едновременно и за свързващ мост и за антикорозионно покритие на арматурата. Следващият продукт е CreteoRepair CC 135 HS – груб бетонозаместител. Прилага се там, където липсващото бетонно покритие достига до 5cm дебелина. За завършващ слой се използва фин ремонтен разтвор CreteoRepair CC 105 HS.

С продуктите от тази система се осигурява повърхност с якост на натиск над 35 N/mm2, устойчива на сулфатна агресия и атмосферни влияния. Те са подходящи както за ръчна така и за машинна обработка, което спестява време и персонал при възстановяване на бетонно покритие на по-големи площи.

За визуално оформление на вече обработените площи и допълнителна бариера за CO2 служи защитната боя за бетон PE 326 PROTEKT C (BSF). Тя припокрива пукнатини и се предлага в различни цветове.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини